Ante Fuzul: Gradski proračun služi kao bankomat gradonačelniku Knezu Ante Fuzul: Gradski proračun služi kao bankomat gradonačelniku Knezu
Dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda Ante Fuzul poslao je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti. “Nedavno je objavljen tekst u jednom našem lokalnom... Ante Fuzul: Gradski proračun služi kao bankomat gradonačelniku Knezu

Dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda Ante Fuzul poslao je priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

“Nedavno je objavljen tekst u jednom našem lokalnom mediju u kojem se najavljuje mega projekt aglomeracije Biograd na moru u kojem se najavljuju radovi na izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže. U sklopu tog projekta najavljeno je i ono što je Biogradu možda i najpotrebnije u ovom trenutku, a to je odvodnja oborinskih voda koja je više nego gorući problem čemu svjedočimo nakon svakog malo jačeg proloma oblaka na ulicama koje plivaju, a podvožnjak ispod magistrale je učestalo zatvoren zbog poplava.
Skoro sam ustao i zapljeskao jer je to dugoročno rješenje većine problema koje Biograd ima. I taman kad sam to htio napraviti, na stranici grada pronašao sam odluku koja je stavljena na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Radi se o odluci kojom se građanima nameće novi „stari“ namet i to naknada za razvoj pod kojom stavkom će građani Biograda plaćati naknadu u visini od 3,86 kn/m3 za svaki utrošeni m3 vode. To je namet koji je uveden 2003. ili 2004. godine na 15 godina radi izgradnje glavnog kanalizacijskog sustava Rivijera Biograd. Ta naknada je uvedena kao obaveza koju je nametnula EU zbog davanja bespovratnih sredstava u iznosu od 50% investicije dok je 25% osiguravala vlada RH. Za preostalih 25% obveza je pala na lokalnu zajednicu, a grad je po Zakonu imao pravo uvesti ovakvu naknadu i uveo ju je. I tu će mnogi reći da nema ništa sporno.
No, nije problem u uvođenju te naknade, već u načinu na koji se ona naplaćuje. Tvrdim to iz jednog jednostavnog razloga, a to je da naknadu plaćaju u većem iznosu oni koji su stalno u Biogradu, koji stalno troše vodu, a svi će imati jednako pravo priključiti se na kanalizaciju. U gradu postoji jako puno objekata u kojima se povremeno boravi, a ti stanovnici povremeno borave većinom preko ljeta i samo tada plaćaju tu naknadu. Jeli to pravedno?
Ja smatram da nije. Pravednije bi bilo da se taj teret rasporedi na sve mjerne uređaje u Biogradu te da se on uvede kao recimo naknada od 10 kn po brojilu. Sva kućanstva u Biogradu potroše barem do 3 m3 mjesečno te bi ovom naknadom plaćali najmanje toliko. No, naknadu bi plaćali i svi oni koji sada ne plaćaju, a za primjer samo zgrada uglovnica kod osnovne škole ima 186 stanova od kojih je samo dio stalno nastanjen, dok recimo „Čakovečki apartmani“ na Kumentu imaju preko 300 stambenih jedinica koje zjape prazne. Malih zgrada i zgradica te obiteljskih koje zjape prazne veći dio godine ima toliko da im se ni broja ne zna i sve one ne plaćaju naknadu veći dio godine. No svi oni će imati jednako pravo priključiti se na kanalizaciju kad bude gotova.
Samo za primjer, nedavno je bio prilog o Dološkoj dragi, vikend naselju u Dragama koje se cijelo priključuje na kanalizacijsku mrežu i u koju je uloženo 18,5 milijuna kuna, dok većina stanovnika koji su stalno nastanjeni u Biogradu i okolnim mjestima nema riješenu kanalizaciju. Za razliku od povremenih stanovnika Dološke drage, stalni stanovnici Biograda i ostalih mjesta plaćaju istu tu naknadu cijele godine i još uvijek nemaju riješenu kanalizaciju. Povremeni stanovnici Dološke drage su je dobili prije, pa zar ne bi bilo pošteno onda kad već imaju prednost u izgradnji da dobiju isto pravo i u plaćanju naknade cijele godine kao i stalni stanovnici. Ili sam ja u krivu?
Ja sam već prilikom donošenja ovogodišnjeg proračuna okarakterizirao građane Biograda kao gradonačelnikov bankomat, a to se ovom odlukom potvrđuje.”

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.