Boćari Vira pobijedili Lišane i zasjeli na vrh prvenstvene ljestvice! Boćari Vira pobijedili Lišane i zasjeli na vrh prvenstvene ljestvice!
Sve je sjajno i bajno nakon sinoćnjeg trijumfa virskih Bluzera protiv dotadašnjeg prvenstvenog lidera iz Lišana Ostrovičkih! Uz boćalište je prostrt crveni tepih za... Boćari Vira pobijedili Lišane i zasjeli na vrh prvenstvene ljestvice!

Sve je sjajno i bajno nakon sinoćnjeg trijumfa virskih Bluzera protiv dotadašnjeg prvenstvenog lidera iz Lišana Ostrovičkih! Uz boćalište je prostrt crveni tepih za nove boćarske zvijezde, s tendi su na šampione posute latice ruža i ukrasnog cvijeća neiskorištenog za Tijelovo, a čak je i konobar Albert iz „Kotarine“ sa zadovoljstvom odradio dodatnu smjenu – jer fešta je potrajala dugo, dugo u noć.
Tako je najljepša ovosezonska priča na boćalištu uz Muja ispričana kasno sinoć u superderbiju Prve boćarske lige Zadarske županije: virski Bluzeri uvjerljivo su pobijedili gostujuće „Lišane“ 16-6 i time dva kola prije kraja preuzeli vrh tablice s dva boda više od ostrovičkih Ojkača!

FB_IMG_1497657530215-800x520Zapravo, sve je već jasno – dvije najslabije momčadi lige, „Bulin“ iz Zemunika i ninski „Grgur“, ne mogu ili po svim objektivnim prognozama nemaju moći i kvalitete na kraju sezone poremetiti od sinoć određeno i utvrđeno (bodovno) stanje stvari: BK „Vir“ 42, BK „Lišane“ 40.
Boćarski klub „Vir“ tako će prvi put u svojoj dugoj 32-godišnjoj povijesti otvoriti novo poglavlje, ono s nacionalnim predznakom. Dosad su brojne generacije virskih boćara nastupale u međužupanijskim ili regionalnim dalmatinskim ligama, nikad u hrvatskom rangu. Jednom su bili u kvalifikacijama i zapeli, ova generacija nije ispustila iz ruke priliku koja se ponudila na virskom boćalištu uz Muja. Virani su odigrali sjajno, uvjerljivo, smireno i šampionski, odnosno najbolje kada je bilo najvažnije. Možda i nisu testirali svoj maksimumu ili na utakmici bili iznad svojih mogućnosti, kako je to predvidio predsjednik Darko Bašić, ali su svakako ponudili najviše kroz cijeli susret. Sve što je bilo gusto, otišlo je na virsku stranu. Uz Muja se sinoć slušao virski blues.FB_IMG_1497657536084-800x522
„Gotovo je! Sila smo! To je to, nema iznenađenja u zadnja dva susreta, prvaci smo! Eto nas za dvije godine u Prvoj ligi!“ – napokon je i El Presidente Bašić otpustio kočnice i euforično opisao kako virski klub nema samo slavnu prošlost, već i budućnost. Sjajan taktički potez odigrao je pri biranju igrača za početne discipline – Igor Vučetić umjesto uobičajenog nastupa u pojedincu otišao je Antoniju Bilosniću na krug (poraz 18-24), dok je Bašić igrao pojedinca i pobijedio Željka Mijića 13-6. Htio je sigurna dva boda iz dva susreta prve ruke i – pogodio je! Dodatna četiri boda donijela je trojka Božo Deša, Nediljko Buškulić i Luka Buterin nakon fantastičnog preokreta (od 0-6 do 13-6 protiv Darija Mamića, Josipa Devića i Branimira Nimca) te sjajni, goropadni i neumoljivi par Marko Kokić i Marjan Bukvić koji su dezintegrirali drugu najkvalitetniju kombinaciju u Zadarskoj županiji Milu Mamića i Stipu Devića 13-1. Uz ranije ostvarenu „metlu“ protiv para iz Vlašića (13-0) te vodstvo 11-0 u ovom susretu, ostvarili su fantastična 24 uzastopna punta u paru! Toliko su dobro „meli“ svoje suparnike ove polusezone na zogovima širom Zadarske županije, da im je, kako šuškaju boćarski kuloari, direktor Željan Kalac već ponudio mjesto vozača na novim čistilicama „Čistog otoka“.
„Je li bilo dobro? Ja sam zadovoljan, odradili smo sezonu kako treba“, kao i uvijek Kokić je bio smiren čak i u trenucima euforije nakon pobjede. Tog sjajnog boćara koji je „Viru“ donio kvalitetu, širinu i strašan pomak, ništa ne može izbaciti s kolosijeka, pa čak ni uvjerljivi poraz u preciznom od goropadnog Mile Mamića.
„Sve pet. Netko mora i izgubiti“, kazao je.
Ako je prva ruka dala naslutiti kako će Virani na svojim zogovima teško prepustiti pobjedu gostima, discipline tapeta samo su potvrdile da je virska momčad zrela za šampionsku krunu. Buterin je u traumatičnoj polusezoni uglavnom rezultatski oscilirao, ali je vrhunski bio na najtežem ispitu: prvo je u brzincu ostvario rekordnih proljetnih 31 punata s 70,5% preciznosti (31/44) protiv Josipa Devića, potom je u štafetnom paru s Antom Nemarićem uništio odličnu štafetu „Lišana“. Bilosnić i Josip Dević nisu imali šanse, bilo je 40-34 za Virane uz 72,7% uspješnosti izbačaja (40/55), a Luka je nakon početne nesigurnosti (2/8) pogodio fantastičnih 15 boći uzastopno, ili 20 ukupno (20/28 ili 71,4%). Sjajan je bio i Ante s 20 pogodaka iz 27 pokušaja (74,1%).
„Lišanima“ je dojam popravio Mile Mamić u preciznom izbijanju s vrhunskim rezultatom od 29 punata, a nakon tri početna promašaja ostvario je osam uzastopnih pogodaka protiv Kokića koji nije imao svoj dan sa svega šest punata. Semafor je nakon „tapeta“ pokazivao 10-4 za Virane, pa iako im je za trijumf trebala još jedna pobjeda u disciplini u posljednjoj ruci, svima je bilo jasno kako je priča završena.
„Gotovo je. Više se ništa ne može napraviti. Bili smo sporiji u štafeti, bez ritma, pa je onda teško nadoknaditi manjak od pet izbačenih boći“, razočaran je bio Bilosnić, uz Mamića prva boćarska violina iz Lišana Ostrovičkih.
„Sretno Viranima. Dugo boćam i zaista mi je drago što će Virani u Treću HBL. Zaslužili su“, priznao je uvijek korektni, zlatni rutiner Mamić.
Vidjelo se to odmah na otvaranju treće ruke susreta: Bašić je u krugu pobijedio Milu Mamića 24-21 i donio 12. bod; pobjednički, slavljenički i šampionski. Trojka Buškulić, Deša i Krsto Pešut pobijedila je Mijića, Branimira Nimca i Damira Radasa 13-1 za 14-4, a par Kokić i Vučetić s rezultatom 13-8 Stipu Devića i Nediljka Nimca za 16-4. Rezultat je gostima popravio Darijo Mamić pobjedom u pojedincu protiv Bukvića 13-11, pa je na kraju pisalo ukupnih 16-6 za „Vir“.
Dva puta u ovoj sezoni virski se boćarski brod opasno zaljuljao porazima kod „Lišana“ i doma protiv „Raštana“, ali lađa nije potonula. Naprotiv, uz Muja su zasvirali virski Bluzeri, na vrhu tablice usidreni kao mega kruzeri. Šampioni!

OKVIR:
BAKLJADA NA BOĆALIŠTU
Nije se spremao roštilj dok je zec još uvijek bio u šumi, ali kakva bi to pobjeda u superderbiju bila bez bakljade?! Donesene su četiri baklje, za svaki slučaj, i upaljene točno kada je sa semafora označen kraj susreta. Na svakom kantunu virskog boćališta po jedna, u slavu novih prvenstvenih lidera i šampiona Prve županijske boćarske lige!

OKVIR:
SJAJNA ATMOSFERA NA PUNIM TRIBINAMA
Trebalo se prisjetiti dana i godine kada je uz virske zogove bila ovakva atmosfera. Sredinom prve ruke zapadna tribina sa sjedalicama bila je puna ko šipak, a uz južnu i sjevernu natiskali su se prijatelji virskog kluba, ljubitelji boćanja iz cijele Zadarske županije, brojni navijači iz Lišana Ostrovičkih i, naravno, radoznali turisti. Oko 300 ljudi pratilo je superderbi Prve županijske boćarske lige, a tako je bilo samo 9. srpnja 2011. godine kada se na prvom međunarodnom izdanju trojki na Viru od boćanja oprostio legendarni Ive Bašić. Da mu je ovo bilo doživjeti, baš kao i njegovom suigraču, prezimenjaku i dugogodišnjem predsjedniku Tomislavu Bašiću …

OKVIR:
Junaci superderbija

DEBITIRAO 12-GODIŠNJI KRISTIJAN NIMAC
Nije se radovao pobjedi, ali za takve stvari uvijek ima dovoljno vremena. Pogotovo ako imate nepunih 12 godina i zovete se Kristijan Nimac. Svoj prvenstveni debi mladi je boćar „Lišana“ imao upravo u superderbiju protiv domaćeg „Vira“: ušao je kao izmjena u trojkama 47 minuta prije kraja susreta i odmah prvu boću vrhunski zavaljao. Da je Krsto Pešut nije izbio, osvojio bi i punat za svoju momčad, ali i ovako je bilo lijepo iskustvo. Odigrao je šest minuta među velikim dečkima i osjetio draž boćanja.
„Dobro je. Lijep je osjećaj“, kazao nam je nadareni Kristijan kojemu u Lišanima proriču sjajnu boćarsku budućnost uz, naravno, puno rada, truda i volje. Za sve ostalo pobrinut će se ponosni tata Branimir koji je sinu prepustio mjesto u trojkama.

OKVIR:
Junaci superderbija

VRHUNSKO BAŠIĆEVO IZDANJE KADA JE NAJVIŠE TREBALO

Žonglirao je s boćom tako da je ponekad bilo i bolno za gledanje, ali nije radio ništa što inače ne demonstrira na zogovima. Darko Bašić, enfant terrible virskog boćanja i viceprvak Hrvatske u pojedincu, u Vlašićima je boću nogom plasirao iza žice kada je gubio 0-9, pa je potom preokrenuo utakmicu na 13-9! U superderbiju nije bilo potrebe za takvim emotivnim pražnjenjima, odigrao je vrhunski discipline krug i pojedinac, prvi put ove polusezone, i donio vrlo važna četiri boda za momčad. U krugu je uništio vrhunskog boćara Milu Mamića izbijanjem bulina, pa je i rezultat bio sjajan – 24 punta, dok je pojedinca odigrao koncentrirano, suvereno i moćno. Najbolji kada je najviše trebalo!

OKVIR:
Junaci superderbija

SVETI LUKA, ZAŠTITNIK VIRSKIH BOĆARA

Nitko nije oscilirao ove sezone kao Luka Buterin. Sjajna jesenska izdanja i potom, nakon zaposlenja i odrađivanja noćnih smjena, proljeće puno trauma. Izostanci s treninga zbog poslovnih obaveza, nedostatak koncentracije zbog umora i slabiji rezultati stavili su veliki upitnik iznad njegovog prezimena uoči superderbija. No, Luka je pokazao mentalnu snagu, igračku kvalitetu i zrelost, jer je najbolje odigrao kada je momčad očekivala – najviše. U trojkama, brzincu i štafeti „Viru“ je donio čak šest bodova. U brzincu je gađao rekord polusezone s 31 izbijenom boćom, u štafeti je pogodio 20 boći, ili 4-5 više nego inače, te u trojkama sudjelovao u preokretu za pobjedu. Bravo Luka!

OKVIR:
Junaci superderbija

KAD ZASVIRA VIRSKA RITAM MAŠINA BOŽO DEŠA

A kad ću ja doći na red za intervju? – naglas se zapitao, ne prvi put, virski boćar Božo Deša. Možda, ruku na srce, nije bilo pravog igračkog povoda za priču u ovoj proljetnoj polusezoni, ali dobri duh Bluzera, neumorna ritam mašina i nadasve simpatični boćar zaslužuje koji redak. Dobio je dva puta u trojkama i donio četiri boda, proslavio do zore veliku pobjedu, izvadio vozačku i bez predaha otputovao na Pelješac gdje je odveo virsku trojku na slavni međunarodni turnir. Nije ga trebalo pitati hoće li, sam se ponudio uvijek spreman za akciju i boćanje. Nemojte krivo zaključiti: Božo je kvalitetan i iskusan boćar, pokazat će to sigurno s Marjanom Bukvićem i Antom Nemarićem u Trpnju.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.