Bogat program Narodnog muzeja – danas ulaz besplatan! Bogat program Narodnog muzeja – danas ulaz besplatan!
Osim što ustupa prostore Gradske lože i Kneževe palače za brojne programe kojima se obilježava Dan grada Zadra i blagdan Sv.Krševana, Narodni muzej Zadar... Bogat program Narodnog muzeja – danas ulaz besplatan!

Osim što ustupa prostore Gradske lože i Kneževe palače za brojne programe kojima se obilježava Dan grada Zadra i blagdan Sv.Krševana, Narodni muzej Zadar aktivno i sam  sudjeluje u  ovom zadarskom prazniku, te je već ove subote građanima kao uvertiru ponudio otvorenje izložbe dizajnerice Gordane Zucić koja je upriličena u prostoru Gradske lože u subotu 18. studenog.

Ova renomirana dizajnerica koja se obrazovala u Zagrebu, a svoju modnu bazu ima u Mostaru, odlučila je ovaj put počastiti Zadrane predstavljanjem svojih unikatnih radova za koje je tijekom svoje tridesetpetogodišnje karijere dobila brojne nagrade i priznanja, među ostalim 2002. godine u Manili  i nagradu za najljepšu haljina na izboru za Miss planeta Zemlje u konkurenciji od 68 zemalja. Posebnost njenih kreacija i predanost radu su prepoznale i brojne javne ličnosti iz svijeta estrade. Njene haljine su svoj put pronašle izvan regionalnih okvira, te su zaljubljenici u modu imali priliku uživati u revijama u Parizu, Madridu, Beču, Salzburgu, Frankfurtu,Capetownu, Ljubljani. Ženstvena transparentnost haljina  i kompleta za koje Gordana inspiraciju pronalazi svakodnevno u živom svijetu oko sebe pridobila je brojne modne poklonike i modne kritičare.

U ponedjeljak 20. studenog u Kneževoj palači upriličeno je otvorenje performativne izložbe Interpretacije-istraživanje sinergije kazališnog kostima i scenskog prostora u galerijskom prostoru, kostimografkinje Marije Šarić Ban u suradnji sa Narodnim muzejom Zadar. Posebnost ove izložbe koju je predano pripremala autorica Marija Šarić Ban bio je performans kojeg su prilikom otvorenja izveli plesači Zadarskog plesnog ansambla prikazujući sekvence predstave Kako je Potjeh tražio istinu. U izložbenim prostorima Kneževe palače autorica je posjetiteljima prezentirala svoju interpretaciju umjetničkog djela, u ovom slučaju u obliku sinergije kazališnog kostima i scenskog prostora. Ovom izložbom autorica istražuje i dokumentira, izlaže i educira publiku na području suvremene i kazališne umjetnosti. Izložba Marije Šarić Ban i stalni izložbeni postav Kneževe palače “Šest salonskih priča” na raspolaganju su za posjet svakim danom od 10.00 do 20.00 sati.

U utorak, 21.studenog u 12.00 otvarema je tradicionalna godišnja izložba u povodu Dana grada Zadra koju postavlja HDLU u prostoru Gradske lože. Zadarski ogranak HDLU osnovan je davne 1965.godine i kontinuirano doprinosi obogaćivanju kulturne ponude grada. Najbolje likovne radove članova zadarske podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika građani će imati priliku razgledati u izložbenom paviljonu Gradskoj loži svakim radnim danom od 09 do 20 sati, te subotom i nedjeljom od 09 do 13 sati. Izložba će biti otvorena do 29. studenog 2017. godine.

U utorak 28. studenog u 18.00 sati u Gradskoj loži održano je predavanje Milenke Bukvić Pier-AlessandroParavia (1797-1857) i njegov dar rodnom Zadru u organizaciji Matice Zadrana. Viša knjižničarka pri Znanstvenoj knjižnici Zadar i nekadašnja predsjednica Matice Zadrana ovom prigodom govorila je o osnivaču i najvažnijem donatoru zadarske znanstvene knjižnice koji je 1797. rođen u Zadru.

Narodni muzej Zadar nudi pregršt drugih zanimljivosti za posjet; tako je u Muzeju grada Zadra postavljena izložba Interkulturalna art promocija ZADAR 2017. gdje se mogu razgledati djela 60-ak likovnih umjetnika, a 23. studenog u 17.30 sati u Gradskoj loži građanima je predstavljena knjiga Otočni ribari, autora Ante Jaše. Muzej grada Zadra radi ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 9.00 do 15.00, a srijedom od 9.00 do 12.00 i od 17.00 do 19.00 sati.

U Galeriji umjetnina dostupna je za posjet izložba “Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“, gdje posjetitelji mogu pogledati izbor od 210 djela, uključujući i fotografiju  u šest izložbenih dvorana, od kojih je u posljednjoj dvorani predočen građanski salon 19. stoljeća. Edukativno i problemski postavljeni radovi kronološki obuhvaćaju period od 19.st. do suvremenog doba , a cijelih deset tematskih cjelina u rasponu od postmodernog obrata do poetskog realizma predstavljaju  pravi izazov za ljubitelje umjetnosti.

Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar nudi zanimljivu izložbu “Mekušci Jadrana” gdje se mogu obići morski puževi i školjkaši, kao i podvodna fotografija. Galerija umjetnina i Prirodoslovni odjel  su otvoreni ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom od  9.00 – 13.00 i  srijedom od 15.00- 19.00 sati.

U etnografskom odjelu, smještenom u Gradskoj straži, posjetitelji mogu vidjeti izložbu “Etnološke osobitosti Sjeverne Dalmacije” u vremenu od 9.00-15.00 sati radnim danom, a vikendom od 9.00 do 13.00 sati.

Posjetiteljski centar Mali Arsenal sa 3D projekcijama razvoja zadarskog poluotoka je otvoren za posjet od 10.00-12.00 i od 18.00-20.00 sati. Za najmlađe posjetitelje pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar redovno održava edukativno-pedagoške radionice za koje se može kontaktirati muzejskog pedagoga.

Na Dan grada, 24. studenog 2017. godine ulaz u sve izložbene prostore i odjele Narodnog muzeja Zadar je slobodan.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.