Bubnjar: Dignitet obljetnice stradanja Škabrnje treba biti iznad svega! Bubnjar: Dignitet obljetnice stradanja Škabrnje treba biti iznad svega!
Obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje i Škabrnjana ove godine bilo je popraćeno neprimjerenim medijskim istupima pojedinih mještana predvođenih Rokom Bilaverom, s ciljem da se ono... Bubnjar: Dignitet obljetnice stradanja Škabrnje treba biti iznad svega!

Obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje i Škabrnjana ove godine bilo je popraćeno neprimjerenim medijskim istupima pojedinih mještana predvođenih Rokom Bilaverom, s ciljem da se ono što treba biti dostojanstveno pretvori u cirkus.

Kao što je poznato, svake godine u sklopu komemorativnog programa sudjeluje i pjevač ili klapa, te izvede himnu, neku prigodnu pjesmu ili molitvu, poput primjerice Ave Marije. Tako su do sada u Škabrnji pjevali Radojka Šverko i Tomislav Bralić sa klapom Intrade. Ove godine pozvan je Miroslav Škoro, autor brojnih poznatih domoljubnih pjesama uz koje mnogima krenu i suze niz lice.

Međutim, ovu tužnu obljetnicu pojedinci su iskoristili za osobnu promociju, pa su tako nazivali medije tvrdeći da se u Škabrnji sprema koncert, derek, zabava i da će oni to bojkotirati jer su im povrijeđeni osjećaji i slično. Roko Bilaver je medijima kazao kako ne želi da Škoro pjeva i da će koncert spriječiti iako nije bilo govora o koncertu nego o dvije prigodne pjesme. Ovo je povrijedilo i pjevača Miroslava Škoru koji je poručio da ga je ražalostilo što Bilaver koristi njega i njegovo ime da bi se politički obračunavao s načelnikom općine Nedjeljkom Bubnjarom i to na obljetnici strašne tragedije i zločina koji je odnio brojne žrtve na škabrnjanskom području.

Načelnik Nediljko Bubnjar nije se do sada oglašavao u medijima, ali je u razgovoru za portal Kalelarga info prokomentirao ova zbivanja.

“Nisam htio ništa komentirati ranije kako ne bih dolijevao ulje na vatru i potpirivao medijski cirkus koji je nepotrebno nastao i koji me i kao čovjeka i načelnika rastužio. Uvijek sam spreman za razgovor s mještanima, mogu mi se obratiti u bilo kojem trenutku, a Roko Bilaver to nije učinio nego se obratio medijima. Naravno da poštujem osjećaje svih mještana i ako nekoga smeta pjesma, pa makar i tužna pjesma, mi bi poštivali osjećaje i izostavili taj dio programa.” – kazao je Bubnjar dodajući kako je prije 4 godine oformljeno Povjerenstvo za obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje u koje su uključeni roditelji poginulih i udovice, kao i djeca stradalih itd. Na sastanku je donijeta odluka o konceptu obilježavanja, te je dogovoreno da to bude mimohod, misa i komemorativni program koji je zamišljen kao svečanost uz recitale i prigodne pjesme, bez govornika, kako se ne bi pojedince stavljalo u prvi plan. Cilj je bio da se dostojanstveno obilježi obljetnica i oda počast žrtvama.

“Stoga sam pozvao Miroslava Škoru da nam se pridruži i otpjeva dvije prigodne domoljubne pjesme smatrajući da se stihovi, melodija i način izvođenja u potpunosti uklapaju u program. Prije nego sam ga zvao konzultirao sam se s udovicama poginulih, djecom, te svojim suradnicima i oni su bili suglasni. Nakon reakcija od strane medija i pojedinaca koji su im se obratili, a ne želeći da se dalje ova tužna obljetnica koristi za pokušaje političkog prepucavanja, te naravno respektirajući osjećaje onih koji zaista smatraju da je bolje da nema pjesme, čak ni ovakvog karaktera koji se uklapa u program, odlučili smo da Škoro ipak ne nastupi. Stalo nam je do osjećaja svih Škabrnjanaca, a posebno stradalnika, i želja nam je imati program koji će svima odgovarati.” – kazao je načelnik Bubnjar dodajući da nipošto nije bilo potrebno, a ni primjereno da se stvara medijski cirkus u dane kada se obilježava obljetnica jedne takve tragedije.

“Izražavam žaljenje zbog neugodnosti koje je doživio Miroslav Škoro, ali sam siguran da njegova umjetnička, pjevačka i domoljubna vrijednost neće biti okaljana. Znam s kojim emocijama bi bio došao u Škabrnju, koliko je ganut tragedijom koju je ovo mjesto pretrpjelo, te bi on rado bio došao.” – istaknuo je Bibnjar.

Podsjetimo, Škoro je i do sada pjevao u Škabrnji i to na humanitarnom koncertu čiji prihod je išao za gradnju crkve.

“Ovaj koncept koji smo osmislili pokazao se dobar jer iz godine u godinu sve je veći broj ljudi koji s pijetetom dolaze u Škabrnju odati počast žrtvama. Ove godine bilo je, prema procjenama, oko 25.000 ljudi.” – zaključio je na kraju Nedjeljko Bubnjar.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.