CIJELA HRVATSKA NA NOGAMA Traže pravdu za silovanu djevojčicu iz Zadra CIJELA HRVATSKA NA NOGAMA Traže pravdu za silovanu djevojčicu iz Zadra
Ni tjedan dana nakon što je slučaj silovanja u okolici Zadra zgrozio javnost, ne prestaju reakcije. Građani diljem Hrvatske u subotu su od 10... CIJELA HRVATSKA NA NOGAMA Traže pravdu za silovanu djevojčicu iz Zadra

Ni tjedan dana nakon što je slučaj silovanja u okolici Zadra zgrozio javnost, ne prestaju reakcije. Građani diljem Hrvatske u subotu su od 10 sati prosvjedovali zbog, prema njihovu mišljenju, loših odluka pravosudnih tijela.

U 10 sati diljem Hrvatske počela je većina prosvjeda pod nazivom ”Pravda za djevojčice”, koji su održani nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra. Osim u Zagrebu, građani su prosvjedovali u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci, izvijestio je Dnevnik.hr

Organizatori prosvjeda iznijeli su svoje zahtjeve. Od ministra pravosuđa traže pokretanje stegovnog postupka protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Screenshot_20191019_141354_com.opera.browser-01

Od DORH-a organizatori traže da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj,kako bi se spriječio mogući utjecaj interesnih skupina na sudski postupak.

Od nadležnih službi (policije, centra za socijalnu skrb i suda) organizatori zahtijevaju da zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu privatnosti u lokalnoj okolini i medijima te pružanje psihosocijalne podrške. Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

”Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtjevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike”, poručili su organizatori prosvjeda u Zagrebu.

Screenshot_20191019_142232

Prema riječima organizatora, na prosvjedu u Zadru okupilo se između 200 i 300 ljudi. ”Došli smo da javno opsujemo jednu društvenu kaljužu u koju smo uronjeni svakodnevno na svim poljima. Ovaj slučaj nije izolirani incident, nego odraz društvenog stanja izopačenih vrijednosti koje proizlaze iz bizarno hibridne situacije konzervatinog, ruralnog, patrijarhalnog modela cijepljenog katoličkim znakom i onda takvog bačenog u suvremeni svijet”, poruka je iz Zadra.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.