DAN MIMOZE U Zadru i Benkovcu akcije za prevenciju raka maternice DAN MIMOZE U Zadru i Benkovcu akcije za prevenciju raka maternice
U subotu, 20. siječnja, obilježava se Dan mimoze (prevencija raka maternice). Bit će postavljeni štandovi na Narodnom trgu u Zadru, te na šetnici u... DAN MIMOZE U Zadru i Benkovcu akcije za prevenciju raka maternice

U subotu, 20. siječnja, obilježava se Dan mimoze (prevencija raka maternice).

Bit će postavljeni štandovi na Narodnom trgu u Zadru, te na šetnici u Benkovcu, izvijestio nas je dr. Ivo Žuvela, koji i sam sudjeluje u tradicionalnoj akciji.

Dijelit će se mimoze i promotivni materijali, a sav prikupljen prihod ide za Ligu protiv raka.

Rak materničnog vrata može se spriječiti da nikada ne nastane, jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 100% slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata. Istraživanja su pokazala da je 2006. g. u Hrvatskoj 16,5 % djevojčica te čak 28,6% dječaka imalo spolne odnose prije šesnaeste godine života. Vjerujemo da statistika ni danas nije bitno drugačija. Ako se izuzmu svi dugi negativni učinci ovako ranog stupanja u spolne odnose (neželjene trudnoće, prekidi neželjenih trudnoća, smanjenje fertilne sposobnosti u kasnijoj dobi, abnormalnosti u papa testu, psihičke posljedice), važno je znati da spolni odnosi nose rizik od prijenosa uzročnika raka materničnog vrata. Upravo zato je cijepljenje preporučljivo u vrlo mladoj životnoj dobi da se prije stupanja u spolne odnose razvije imunitet na najučestalije i najopasnije tipove HPV-a.

Rak vrata maternice i kad se razvije, kao i sve druge tipove raka, važno je otkriti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi. Srećom postoji vrlo jednostavan, brz, jeftih i točan test, PAPA test, koji otkriva nenormalnosti stanica i prije nego li postanu maligne. Krajem prošle godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Do sada je upućeno oko 100.000 poziva ženama od 25 do 64 godine na preventivni pregled odnosno PAPA test.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.