Dan sjećanja na razaranje samostana i crkve u Karinu Dan sjećanja na razaranje samostana i crkve u Karinu
U Karinu je obilježena 25. obljetnica razaranja Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, izvijestio je HRT Radio Zadar. Samostan su opljačkali... Dan sjećanja na razaranje samostana i crkve u Karinu

U Karinu je obilježena 25. obljetnica razaranja Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, izvijestio je HRT Radio Zadar. Samostan su opljačkali i porušili pobunjeni Srbi u znak osvete za Vojno redarstvenu operaciju Maslenica na današnji dan 1993. godine.

Tim povodom svečano misno slavlje za Domovinu predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Samostan je uspješno obnovljen ali ukradeni predmeti iz bogate riznice još nisu vraćeni.

Franjevački samostan u Karinu prisutan već 6 stoljeća najstariji je samostan na području Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Opsežna obnova počela je ubrzo nakon akcije Oluja da bi u potpunosti bio uređen 2006. Bio je to tada najznačajniji zahvat u obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu.

Međutim do danas nije vraćeno ništa od opljačkanog kulturnog blaga samostana među kojima i 5 tisuća knjiga, ističe provincijal fra Joško Kodžoman, a i zadarski nadbiskup, pred HBK- a Želimir Puljić smatra da je proces povratka otetog blaga spor.

Danas je u Karinu otkrivena i spomen ploča kao podsjetnik na razaranje samostana i crkve prije 25. godina.

samostan karin -800x450

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.