Dodijeljene nagrade na Festivalu sportskog dokumentarnog filma High 5 u Zadru Dodijeljene nagrade na Festivalu sportskog dokumentarnog filma High 5 u Zadru
Hrvatsko narodno kazalište u Zadru okupilo je sinoć brojne sportske velikane. Na svečanoj završnici prvog izdanja festivala sportskog dokumentarnog filma High 5, dodijeljene su... Dodijeljene nagrade na Festivalu sportskog dokumentarnog filma High 5 u Zadru

Hrvatsko narodno kazalište u Zadru okupilo je sinoć brojne sportske velikane. Na svečanoj završnici prvog izdanja festivala sportskog dokumentarnog filma High 5, dodijeljene su Grand Prix nagrade i posebna priznanja. Titulu najboljeg sportskog dokumentarnog filma te zlatnu Grand Prix nagradu osvojio je film Barakude.

Film proslavljenog američkog producenta i redatelja Petera Radovicha o najtrofejnijoj hrvatskoj momčadi – Hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji – osvojio je srca žirija, a statuetu umjetnika Ivice Propadala primio je Perica Bukić, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

“Nakon što smo u zadnjih 10 godina svojim igrama i organizacijskim sposobnostima zaslužili zlatne medalje na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, svjetskom kupu i mediteranskim igrama, zaista smo sretni kako smo to isto „zlato“ zaslužili i u ovom, za nas sportaše, posve drugačijem području! U ime Hrvatskog vaterpolskog saveza zahvaljujemo se žiriju koji je u našoj sportskoj dokumentarnoj priči prepoznao iznimnu kvalitetu cijele ekipe, legendarnom režiseru i producentu Peteu Radovichu, neumornoj producentici Miji Pećini, direktoru fotografije Ivi Biočini i Jošku Škarić, te svima ostalima koji su sudjelovali u približavanju stvarne slike života jednog vrhunskog sportaša, njegovoj strepnji i očekivanjima. Ipak, posebno bih se zahvalio samim igračima i stručnom stožeru budući su se u ove protekle tri godine morali susretati s čitavim nizom promjena koje su mogle značajno poremetiti uobičajeno funkcioniranje sportaša“ – izjavio je Perica Bukić.

Festival dokumentarnog filma 34
Producent filma Peter Radovich oduševio se ovim velikim priznanjem. “Ova vijest je ostvarenje najluđih snova! Ne samo da se konačno snimio sportski dokumentarac o hrvatskoj zlatnoj momčadi, već smo osvojili i prvu nagradu festivala. Iako sam rođen i odrastao u New Yorku i dalje se smatram Zadraninom i zato mi je posebno drago što smo ovu nagradu dobili upravo ovdje. Žao mi je što nisam mogao biti na dodjeli nagrada, a još jednom se želim zahvaliti HVS-u i mom fenomenalnom timu. Ovo je jedan od mojih najdražih projekata i ova statua stajat će ponosno uz sve moje Emmyje!“

Srebrna Grand Prix nagrada otišla je u ruke Brune Kovačevića za dokumentarni film Gnothi Seauton. Real grupa, agencija za tržišno komuniciranje, producent je dobitničkog filma o skijaškoj obitelji Kostelić, koji se nedavno prikazao i u Dohi na Croatian Film Dayu. Krešimir Renzo Prosoli, CEO agencije, primio je sinoć i posebno prizanje za promociju, ulaganje, prilagođavanje korporativne kampanje sportskim klubovima, savezima i natjecanjima. Svečana dodjela nagrada u HNK Zadar završila je projekcijom ovog nagrađenog dokumentarnog filma.

Film Prvi put autorice i scenaristice Mirjane Hrge, također je osvojio srebrni Grand Prix, a nagrade su osvojile i osobe koje su svojim djelovanjem obilježile hrvatski sport. Tako je za svoj upečatljiv nastup u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića, nagradu dobio Veselin Vujović, trener rukometnog kluba PPD Zagreb. Druga Grand Prix nagrada otišla je u ruke Brune Orešara, prvog izbornika hrvatske Davis Cup reprezentacije i trenera reprezentacije koja je u Barceloni osvojila medalju. Dodijeljena su i posebna priznanja filmovima u nekoliko kategorija kao što su Trkač, Od iskre do buktinje, Barcelona Dreams i Tim Gajser. Memorijalne nagrade Hrvoje Čustić otišle su u ruke filma Od iskre do buktinje za najzadarskiji film, te 120 godina skijanja u Zagrebu, za najzagrebačkiji film festivala. Posebno priznanje dobila je i biciklistička utrka Tour of Croatia za najbolju promociju Hrvatske i televizijsku produkciju, a uručio ju je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvastkog olimpijskog odbora Ivanu Črnjariću, jednom od organizatora utrke.

Danas je posljednji dan festivala koji se održava u suradnji s tvrtkom Sport Event, a na rasporedu je zanimljiv okrugli stol na kojem će o najaktualnijim temama iz svijeta košarke raspravljati legendarni hrvatski košarkaš Ratomir Tvrdić, legendarni košarkaški trener Slavko Trninić, novinar sportskih novosti Tvrtko Puljić, dugogodišnji sportski novinar i komentator Dražen Žura, hrvatski košarkaš, bivši jugoslavenski reprezentativac i izbornik Giuseppe Pino Gjergja te brojni drugi košarkaški djelatnici. Moderator današnjeg okruglog stola je istaknuti sportski novinar Željko Vela, a nakon rasprave slijede projekcije filmova Od iskre do buktinje i Krešimir Čosić.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.