Domagoj i Ivan Pribilović pobijedili na Prvenstvu u ribolovu štapom održanom u Viru Domagoj i Ivan Pribilović pobijedili na Prvenstvu u ribolovu štapom održanom u Viru
Pet godina stvaranja virskog ŠRD-a stalo je u jedno nedjeljno poslijepodne čiji datum vrijedi zapamtiti: 29. rujna 2019. Tada su se mladi virski udičari... Domagoj i Ivan Pribilović pobijedili na Prvenstvu u ribolovu štapom održanom u Viru

Pet godina stvaranja virskog ŠRD-a stalo je u jedno nedjeljno poslijepodne čiji datum vrijedi zapamtiti: 29. rujna 2019. Tada su se mladi virski udičari Roko Begonja i Tamara Čavrag popeli na postolje za pobjednike na Međužupanijskom U-16 prvenstvu u ribolovu štapom s obale. Oko vrata su im blistale srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji, u mislima su bili na skorom prvenstvu Hrvatske u Korčuli, a u rukama su držali pehar za ribolovnu povijest koju su ispisali tijekom dva natjecateljska dana.

– Osjećam se kao kada sam prvi put osvojio medalju. Predobar osjećaj – kazao je 14-godišnji Roko, mladi udičar iz Privlake u dresu virskog kluba. Godinu dana mlađa Tamara nije govorila puno, ali se na njezinom licu čitala čista sreća.
– Prekrasan osjećaj. Svi smo jako sretni – kazala je. Nada za velikim rezultatom rodila se već nakon prvog natjecateljskog dana kada su Roko i Tamara imali jednu pobjedu u sektoru i drugi najbolji rezultat među drugoplasiranima, odnosno ekipno drugo mjesto iza biogradske kombinacije Domagoj i Ivan Pribilović, a potvrda medalje stigla je dan kasnije u nedjelju. Ponovno su bili druga najbolja kombinacija na prvenstvu.
– Išli smo na sve ili ništa, na kraju je ispalo najbolje moguće. Bili smo dobri oba natjecateljska dana – dodaje Roko, dok Tamara ističe cool moment u cijeloj priči.
– Lovili smo smireno i ujednačeno tijekom oba dana – zaključila je.
Jedina kombinacija koja je bila uspješnija od virske bili su Pribilovići iz biogradske Podlanice. Rođaci Domagoj i Ivan bili su najbolji oba natjecateljska dana na prvenstvu, pa je zlato bez trunke sumnje završilo u pravim rukama.
– Dosta teško natjecanje s jakom konkurencijom, no uspjeli smo se dokazati u obje konkurencije. Rezultat smo napravili – govori Domagoj koji je osim zlata u paru s Ivanom, još osvojio brončanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Kada se napravi pravi posao, tada sve izgleda ljepše, ali Ivanu je virsko natjecanje priraslo srcu bez obzira na uspješan nastup.
– Sve skupa je bilo jako lijepo s dobro organiziranim natjecanjem – kazao je Ivan, a Domagoj je otkrio tajnu uspjeha Biograjaca.
– Prije prvenstva smo obišli i provjerili teren. Vidjeli smo kako je nezgodan i težak za natjecanje, pa ne znam kako bi prošli da nismo doživjeli ambijent natjecateljskih pozicija – zaključio je Domagoj. Par iz biogradske Podlanice već je bio najbolji na Prvenstvu Hrvatske, ali je na Viru prvi put osvojio međužupanijski naslov. Brončanu medalju osvojili su Filip Butković i Gregori Udovičić iz porečkog Zubaca, a Udovičić je trijumfirao i u pojedinačnoj konkurenciji, pa je ukupno gledajući bio najistaknutije ime virskog natjecanja. Prvog dana natjecanja Gregori je imao glamurozan nastup kada je uhvatio 40 riba ukupne težine 1.396 grama, što je bio rekord cijelog natjecanja. U nedjelju je bio drugi iza Kaštelanke Katarine Svetinović, no sveukupno najbolji na Viru. Udovičić je svojemu zvjezdanom statusu pridodao još pokoju zvijezdu.
– Ribe je bilo dovoljno, ali na daljini. Rezultat mi je donijela činjenica da sam mogao baciti dosta daleko, što je presudilo prvog dana natjecanja. Tijekom drugog natjecateljskog dana ribe je bilo svugdje. Ako moram sažeti uspjeh na ključne elemente, rekao bih kako su za pobjedu presudili iskustvo, tehnika i dobra oprema – govori mladi hrvatski reprezentativac kojemu će uspjeh s Vira, kako kaže, biti dobar motiv za nadolazeće Prvenstvo Hrvatske i Svjetsko prvenstvo U-16 u Italiji sljedećeg tjedna.
– Ne znam kako će biti, ali odlazim s dobrim osjećajem ne samo zbog osvojenog naslova, već i zbog lijepog boravka na Viru. Prvi put sam bio na otoku i izgleda mi super – zaključio je Gregori napunjenih baterija za sljedeće izazove. Međužupanijsko prvenstvo u ribolovu štapom s obale održano je od 27. do 29. rujna na otoku Viru na ribolovnim pozicijama kod rta Vrulja i uvali Velika Slatina, a ovaj udičarski event organizirao je Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, dok je domaćin natjecanja bio ŠRD Vir. Opunomoćenik HSSRM-a bio je Nino Fabac, tajnica Saveza Tijana Juretić te glavni sudac Ante Šuto. Posao voditelja natjecanja odradio je tajnik ŠRD Vir Igor Marić, osoba za vezu bila je predsjednica virskog ŠRD-a Elizabeta Fumić, a službena liječnica Emilijana Dujela. Uspješno domaćinstvo U-16 prvenstva na Viru još su pomogli Općina Vir i općinska komunalna poduzeća Čisti otok, Vir održavanje i Vir turizam, ali oni bez kojih ništa ne bi funkcioniralo kako treba bili su: Vito Liverić, Filip Čepić, Ljubo Dovijanić, Jennifer Fumić, Nina Šoštar, Ivica Čepić te Nadir i Nejla Omerović.
– Svima im se zahvaljujem na pomoći na kopnu i moru, kao i svim našim simpatizerima i članovima. Ovo nam je bilo najzanimljivije i najdraže natjecanje s najvećim guštom na kraju zbog nastupa naših udičara. Lobirat ćemo da uvijek na Viru imamo natjecanje mladih. S njima je najljepše raditi – konačna je poruka voditelja natjecanja i tajnika virskog ŠRD-a Igora Marića.

OKVIR: Predsjednica ŠRD »Vir« Elizabeta Fumić o uspjehu Roka i Tamare, odlasku na PH u Korčulu te besprijekornom natjecanju.
PONOSNA SAM NA ROKA I TAMARU! OSJEĆAJ JE PREKRASAN, RADOSNA SAM KAO DA SU MOJA DJECA

Svi su se na kraju uspješne virske priče na Međužupanijskom prvenstvu smješkali i isijavali zadovoljstvom, ali je najsretnija osoba bila predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić. Dok su se Roko i Tamara približavali postolju kako bi preuzeli medalje i trofej za drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji, predsjednica Fumić je zaplakala. Bio je to najemotivniji i najljepši trenutak virskog trodnevnog natjecanja.
– Ponosna sam, osjećaj je prekrasan. Roko i Tamara su mi poput djece, radosna sam kao da su moja djeca. Iza svega ovoga stoji pet godina rada. Tada, prije pet-šest godina, bili su prvi ili drugi razred osnovne škole, a sada su sedmi i osmi. Gledaš ih kako rastu, a to je najvažnije. Najmanje je bitan rezultat, ali nam je svima drago što se dogodio. Idemo u Korčulu! – nije predsjednica Fumić skrivala radost, ali ni ponos zbog riječi koje su se sa svih strana i od svih mogle čuti tijekom trodnevnog druženja s mladim udičarima.
– Natjecanje je prošlo super. Nije bilo tenzija niti problema. Roditelje smo izvukli izvan zone lova, što je na neke udičare djelovalo dobro, ali na neke baš i ne. Vidjelo se zapravo tko i koliko radi, jer se vidjela prava situacija i prepoznao rad na treninzima – uočila je predsjednica virskog ŠRD-a. Ovo je bilo peto uzastopno natjecanje na otoku Viru; dolazile su prethodno seniorke i seniori u ribolovu štapom s obale i barke, pa je pravo vrijeme i pitanje: što je najbolje za ŠRD Vir?
– Ispekli smo zanat tijekom tih pet godina. Mogu kazati kako se svi koji nas posjećuju zapravo dive činjenici timskog rada na Viru. Nama pomažu Čisti otok i Vir održavanje, odnosno svi koji mogu, znaju i žele. S druge strane, trudimo se da samo natjecanje i cjelokupna organizacija proteknu u što opuštenijoj atmosferi kako bi se svi osjećali ugodno. Zato je zaključak kako je s djecom najlakše i najljepše – ističe Fumić. Roko i Tamara 27. listopada odlaze na toliko spominjanu Korčulu gdje će među 24 najbolja udičara u Hrvatskoj pokušati ostvariti što bolji rezultat. Medalja?
– Nije bitno. Doći među 24 najbolja te imati dva natjecatelja na tom rangu je veliki uspjeh. Sve drugo ovisi o njima, odnosno o tomu koliko će volje i želje ugraditi u svoj razvoj. Mi smo im na raspolaganju – poručila je Fumić.

OKVIR: Katarina Svetinović bila je jedina cura u »top 10« udičara, osvojila je srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji
NASTUP NA VIRU DAO MI JE DODATNI POTICAJ, U KORČULU IDEM PO SVOJU PRVU MEDALJU NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

Prvog dana bila je trećeplasirana iza nedodirljivog Gregorija Udovičića i drugoplasiranog Domagoja Pribilovića, ali je drugog dana sa 752 grama elegantno pobijedila. Kaštelanka Katarina Svetinović, udičarka Nebojsije iz Kaštel Kambelovca, bila je jedina cura među top 10 udičara na virskom natjecanju, a osvojila je srebro u posljednjoj godini unutar U-16 kategorije. Još će u toj kategoriji odraditi Prvenstvo Hrvatske, a virski ribolovni event djelovao je na njezino raspoloženje poput povoljnog vjetra prema Korčuli.
– Zadovoljna sam rezultatom i stečenim iskustvom na Viru. Stvarno sam se potrudila, jer sam zbog posljednje natjecateljske godine u kategoriji željela napraviti rezultat – govori Katarina koja je dva puta dosad bila pojedinačno brončana na međužupanijskim natjecanjima, jednom i ekipno, dok je na Prvenstvu Hrvatske prošle godine bila četvrta.
– Šteta za taj nastup kada mi je malo nedostajalo za medalju na državnom prvenstvu, ali zato sada idem po medalju u Korčulu. Nastup na Viru dao mi je dodatni poticaj – optimistična je Katarina. Udičarka Nebojsije još je nešto istaknula:
– Organizatori su napravili sve po pravilima. Doček je bio lijep, ručak odličan, ambijent krasan, pa je zaista sve napravljeno kako treba. Na kraju je bilo i dosta ribe.

OKVIR: Tajnica HSSRM-a Tijana Juretić bila je na svim udičarskim natjecanjima na otoku Viru
NATJECANJA SU SAVRŠENA: UGODNA, LIJEPA I BEZ PROBLEMA U IZRAZITO ČISTOM AMBIJENTU

Od prve virske organizacije Međužupanijskog prvenstva prije pet godina, tajnica Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Tijana Juretić strpljivo zapisuje i zbraja rezultate, izbacuje dnevne i konačne liste plasmana te upija dojmove o natjecanju. Sve ih je vidjela i doživjela na otoku.
– Svaki je put natjecanje sve bolje i ljepše. Samo najbolje – eto tako se može sažeti standard virskih natjecanja – govori gospođa Tijana, a na pitanje kako je doživjela proteklo Međužupanijsko prvenstvo za kategoriju U-16, kaže:
– Savršeno. Ugodno, lijepo u izrazito čistom ambijentu te bez problema i vrlo uredno. Riječanka je stekla dojam i o otoku Viru:
– Vir je lijep. Žao mi je što nisam imala prilike doći na ljeto kada su na Viru čuvene gužve i gungula, ali svako doba ima svoje čari.

IMG_004-6-800x533

IMG_2533-800x533

IMG_2574-800x533

IMG_005-3-800x500

IMG_2519-800x533

IMG_002-12-800x530

IMG_2522-800x526

IMG_001-11-800x511

IMG_006-2-800x533

IMG_2612-800x533

IMG_2632-800x533

IMG_000-10-800x555

IMG_2582-800x533

IMG_2610-800x533

IMG_003-11-800x532

TIJANA-800x533

KATARINA-800x509

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.