Dr. Poropat operirao je i spasio tisuće ljudi, ne zaslužuje linč jer je obolio! Dr. Poropat operirao je i spasio tisuće ljudi, ne zaslužuje linč jer je obolio!
Ugledni liječnik Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu i jedan od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj, koji je među prvima u ovom dijelu Europe počeo... Dr. Poropat operirao je i spasio tisuće ljudi, ne zaslužuje linč jer je obolio!

Ugledni liječnik Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu i jedan od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj, koji je među prvima u ovom dijelu Europe počeo raditi endoakopske operacije, dr. Alfio Poropat, iza sebe ima 30-godišnje iskustvo i tisuće operiranih pacijenata kojima je spasio ili olakšao život, a ovih dana proživlja vrlo teške trenutke.

Iako nije putovao u inozemstvo, nije se ponašao rizično, nego naprotiv – vrlo savjesno i odgovorno, ipak je nekako obolio od korona virusa.

Nemojmo zbog straha linčovati oboljele

Čim je osjetio prve simptome, javio se epidemiologu, testirao se i izolirao.

Međutim, saznanje da liječnik koji radi u Ortopedskoj bolnici Biograd ima virus, mnoge je potaknulo na javni linč, za što uistinu nema opravdanja i vrlo je ružno. Svi smo u strahu i neizvjesnosti, ali nije u redu da razapinjemo i linčujemo ikoga, a pogotovo one koji su cijeli svoj život posvetili spašavanju i liječenju ljudi – zato jer su se i sami razbolili.

O tome kako je do zaraze došlo, dr. Poropat je ispričao za portal Kalelarga info.

“Od 2. ožujka do 6. ožujka 2020. boravio sam na Klinici za traumatologija Zagreb, pohađao tečaj iz mišićnoskeletnog ultrazvuka. Na Klinici tada nije bilo bolesnih od Covid virusa, a niti je bila preporuka ne odlaženja do Zagreba i samoizoloacije po povratku. Pohađani tečaj nema po sadašnjim saznanjima veze sa mojom Covid niti je nitko sa tečaja obolio.” – istaknuo je dr. Poropat dodajući kako je po povratku sa tečaja, od 10. ožujka, radio redovne poslove i zadatke po programu za ožujak, što podrazumijeva rad u ortopedakoj ambulanti, dežurstva, te rad u operacijaskoj sali.

“Cijelo vrijeme sam se osjećao zdrav, bez znakova ikakvih oboljenja. Zadnji puta radio sam 20. ožujka u dežurstvu. Prvi simptomi oboljenja javili su mi se 22.3. oko 13 sati, nakon čega sam se javio ravnatelju i dogovorio testiranje na Covid koje je učinjeno 23.3.u 20 sati. Po nalazu testiranja 24.3.2020. javio sam se epidemiologu i infektologu OB Zadar. Od tada bolujem kod kuće.

Jedina moja “krivnja” je što sam redovno dolazio na posao i radio dane zadatke.” – kazao je na kraju dr. Poropat.
andrija marcelic-021013-04
Podrška ravnatelja Marcelića: Dr. Poropat je savjestan i odgovoran liječnik
Punu podršku ovom liječniku dao je ravnatelj bolnice, Andrija Marcelić.
“Riječ je o jako stručnom liječniku i velikom profesionalcu. Ne znamo gdje je dobio virus, teško je to znati, dobiti ga se može na razne načine. Nije nikako u redu da ga se napada i linčuje. Pa zar bi on, koji je je cijeli život posvetio liječenju pacijenata, svjesno ikoga ugrozio da je i pomislio da ima virus?! Smatram da u svemu ovome moramo ostati ljudi.” – poručio je ravnatelj Marcelić.
Dodao je kako Ortopedska bolnica u Biogradu, prema preporuci Ministarstva, od 18. ožujka smanjuje hladni pogon kako bi smanjili rizik od zaraze i oslobodili kapacitete za borbu protiv pandemije.
“Odgodili smo sve operacije jer ih 95 posto nije hitno.” – kazao je ravnatelj Marcelić.
specijalna bolnica za ortopediju biograd (VB)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.