Dukić poželio uspjeh učenicima i nastavnicima u novoj školskoj godini Dukić poželio uspjeh učenicima i nastavnicima u novoj školskoj godini
Povodom početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić bio je u obilasku OŠ Zadarski otoci. U pratnji gradonačelnika bili su zamjenik Ante... Dukić poželio uspjeh učenicima i nastavnicima u novoj školskoj godini

Povodom početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić bio je u obilasku OŠ Zadarski otoci. U pratnji gradonačelnika bili su zamjenik Ante Babić i pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić sa suradnicima. Ove godine ukupno je u zadarske osnovne škole upisano je 900 učenika prvih razreda, što je na razini prošle godine.

– Prvi dan u školi novi je početak za vas i vaše roditelje, a početak školovanja označava i ulazak u vama potpuno novi svijet obveza i odgovornosti. Ali škola je prije svega radost – novi prijatelji, nova druženja i više igre. A i učenje, uvjerit ćete se, nije samo obaveza nego i predivan osjećaj ponosa sa svakim novim stjecanjem znanja i vještina, istaknuo je gradonačelnik Dukić na prigodnoj svečanosti povodom početka nastave te pozdravio i učenike na Velom Ižu, kojih je u tamošnjoj školi ove godine sedmero, a koji su putem video veze bili uključeni u današnju svečanost. Također, uputio je pozdrave i učenicima na Silbi. Suvremena tehnologija omogućila je da, već godinama, ti područni odjeli na otocima imaju mogućnost praćenja nastave u matičnoj školi na daljinu putem video veze.

 

Nova ulaganja u zadarske škole

Gradonačelnik Dukić iskoristio je prigodu kako bi podsjetio da Grad Zadar kontinuirano, iz godine u godinu, ulaže velika novčana sredstva u podizanje standarda učenja i boravka u školama.

Zadarski otoci (14)

– U ovoj je godini za radove i nabavku nove opreme u zadarskim školama uloženo 3,6 milijuna kuna. Najznačajniji radovi obavljeni su u OŠ Petra Preradovića u kojoj su rekonstruirani sanitarni čvorovi. Novu kuhinju dobila je i škola Šimuna Kožičića Benje, tako da sada sve zadarske osnovne škole imaju uvjete potrebne za provođenje programa školske prehrane za koju će se u ovoj školskoj godini izdvojiti više od milijun i pol kuna (bespovratna sredstva). Od većih ulaganja treba još spomenuti i uređenje školskog dvorišta u školi Šime Budinića, nabrojio je gradonačelnik Dukić.

Kapitalno ulaganje u zadarski školski sustav je izgradnja nove škole na Novom Bokanjcu koja uskoro kreće, a rasteretit će izvođenje nastave u više susjednih gradskih škola. Isto tako, s četiri nove učionice u područnoj školi Ploča tamošnjim učenicima bit će omogućena nastavu u jednoj smjeni.

Osim ulaganja u školske objekte, Grad vodi brigu i o pristupima školama pa je tako otkupljeno zemljište i izgrađen nogostup prema školi Bartula Kašića.

Zadarski otoci (13)U drugoj fazi će bit će rekonstruirana rasvjeta do škole koja je ostala jer se ta cesta nalazi na pravcu izgradnje sustava za odvodnju. Radi se o financijski zahtjevnom poslu rekonstrukcije navedene javne rasvjete.

 

Grad Zadar učenicima osigurao besplatne radne bilježnice

Financiranje nabavke školskih udžbenika za sve učenike u Hrvatskoj, od strane Vlade RH i resornog ministarstva, gradskoj je upravi ostavilo mogućnost da dodatno financijski olakša školovanje svih zadarskih osnovnoškolaca pa je tako 2,3 milijuna kuna iz proračuna osigurano za nabavku radnih bilježnica za svih 7 tisuća učenika osnovnih škola u našem gradu.

Također, osigurana su potrebna sredstva i za još tri nove skupine učenika u produženom boravku koji se ove godine organizira u sedam gradskih škola ( 21 odgojno-obrazovna skupina). U posljednjih nekoliko godina izražena je potreba za logopedskom dijagnostikom i tretmanima. Stoga je Grad Zadar, pored pedagoških standarda, posebno financira rad jednog logopeda za 4 osnovne škole koje logopeda nemaju. Isto tako, za ukupno 84 učenika financira se rad 78 pomoćnika u nastavi. Nastavlja se i rad u centrima za izvrsnost za matematiku, fiziku i informatiku…

 

Krenuo novi projekt e-škole

U suradnji s CARNET-om, od ove godine započet je projekt „e škole“. Riječ je o ulaganju u svaku zadarsku osnovnu školu gdje će se urediti po dvije informatičko-multimedijalne učionice.

Nakon svečanog dijela, prvašići i njihovi roditelji uputili su se u svoje razrede gdje su ih na stolu dočekale nove knjige i prigodni darovi: poklon bon za besplatni upis u gradsku knjižnicu Zadar, grafitne olovke i raspored sati.

Na kraju susreta, gradonačelnik Dukić, poručio je i roditeljima kako su i oni neizostavni dio svih školskih uspjeha naše djece te svima zajedno poželio, u ovoj školskoj godini zdravlje, novo znanje, iskrena druženja i puno radosti.

PhotoPictureResizer_190909_190039556_crop_800x415

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.