GALERIJA U Posedarju održan ispit za pse ptičare GALERIJA U Posedarju održan ispit za pse ptičare
Iz dana u dan sve priznatija i poznatija Kinološka udruga ¨Posedarje¨ sa sjedištem u Posedarju, na čelu s predsjednikom Martinom Klapanom te njegovim suradnicima... GALERIJA U Posedarju održan ispit za pse ptičare

Iz dana u dan sve priznatija i poznatija Kinološka udruga ¨Posedarje¨ sa sjedištem u Posedarju, na čelu s predsjednikom Martinom Klapanom te njegovim suradnicima tajnikom Milanom Mićom Žužom, voditeljem uzgoja Jurom Žužom i ostalima, unutar lovišta XIII/ 121 Novigrad-Lovna jedinica Pridraga, ovlaštenika L U Diana Zadar, bogatim pernatom divljači, organizirala je tijekom ove nedjelje kinološku manifestaciju ocjene oblika i ispita prirođenih osobina (IPO), za lovačke pse ptičare koji posjeduju valjanu rodovnicu.Pozivu domaćina i organizatora ovog se je puta odazvao rekordan broj vodiča i vlasnicka pasa iz lovačkih društava s prostora Zadra,Benkovca,Paga, Posedarja, Ražanca, Nina, Poličnika te Pule, Splita, Solina i Imotskoga.

Na dogovorenom zbornom mjestu u Pridrazi, gdje su se u ranim jutarnjim satima okupili sudionici s ukupno 53 pasa pasmina engleskih i kontinentalnih ptičara (7.FC grupe), bilo je iznimno živo.Organizatori te dvojica renomiranih hrvatskih i međunarodnih kinoloških sudaca Ante Bilač iz Drniša i Zlatko Piteša iz Zagreba, prekontrolirali su svu potrebnu dokumentaciju te su sudionike upoznali s pravilima i propozicijama.Kad je ustanovljeno da sve štima i kada je okončana smotra eksterijera, skupno se je krenulo u lovište na polaganje terenskog ispita.Radilo se u dvije baterije a po odrađenom poslu u idealnim vremenskim uvjetima, svi sudionici u poslijepodnevnim satima vratili su se na mjestu polaska.Uslijedio je kraći predah a potom je na red došlo ocjenjivanje pasa sudionika. To su uz pripomoć predsjednika Martina Klapana te tajnika Milana Miće Žuže obavila dvojica sudaca Bilač i Piteša.Po onome što se moglo čuti, svi su psi mahom dobili visoke ocjene za njihov rad, tako da su sa još većim zadovoljstvom sudionici i gosti sjeli za zajednički stol, na kojem ih je čekala ukusna lovačka okrepa. Nju je za ovu prigodu pripravio prokušani lovački kuharski dvojac Zoran Buljat i Marko Zubčić.

-Izvrsna organizacija, tereni puni divljači, sve to bilo je presudno za ovaj tip ispita.Iznova smo zadivljeni koliko su vodiči i vlasnici pasa educirani. S pravom možemo ustvrditi da se u tom smjeru dosta napredovalo.Kad su u pitanju pasi ptičari, bez imalo patetike možemo slobodno kazati da je Zadarska županija, u odnosu na ostale županije. daleko odmaknula. Sudimo po čitavoj Hrvatskoj a također i u inozemstvu, ali ovakvih lovišta nema nadaleko.Ovdje se kod vas dosta lovi sa psima ptičarima, jer je takvo podneblje, i kvaliteta pasa je na visokoj razini.Pozitivna je činjenica također, da mladi ljudi ovdje uvelike žele kinološki napredovati, kako u uzgoju tako i u dresuri.Neki od važnijih kriterija koji se uzimaju u obzir pri ocjenjivanju rada lovačkih pasa, su način na koji je pas pretražio teren i kojom brzinom, kako su pri tom postavio na terenu, za koje je vrijeme pronašao divljač te kako je reagirao na istu i način na koji ju je nakon ¨ustrijela¨ donio svome vlasniku lovcu, odnosno kakav mu je bio aport, markiranje ili ferma. Svaki uspjeh pasa uspjeh je i za njihovog uzgajivača. Za dresiranje psa treba mnogo truda, volje i odricanja.Ova manifestacija je u konačnici bila i mjesto druženja i razmjene podataka koji stvaraju pozitivno ozračje sporta i zabave, ali i dokaza sve većeg zadobivanja povjerenja vezanog za kinologiju.

-Ocjena oblika i rada pasa se provodi kad on navrši devet mjeseci i onda ga se može privesti na (IPO).Tada on dobiva lovno uporabnu dozvolu.Ali pas u lov može ići bez ispita do navršenih 18 mjeseci, sukladno zakonu o lovstvu, uz potvrdu da je čistokrvan. U svakom slučaju (IPO) je poželjno napraviti što prije, kazali u svom izvješću suci Bilač i Piteša, čije su riječi nazočni popratili burnim pljeskom.

Čestitke sudionicima u ime zadarske Lovačke udruge Diana, uputio je i njezin predsjednik Ervin Pestić Mrkić, uz ostalo rekavši kako će njihova udruga i ubuduće Kinološkoj uduzi Posedarje, u ovakvim i sličnim manifestacijama, ustupati lovačke terene.

-Pozdravljamo ovakav razvoj kinologije, te se ovom prigodom u svoje osobno, te u ime svih naših članova, zahvaljujemo svim sudionicima, sucima, vodstvu naše krovne Lovačke udruge Diana Zadar, sa ovdje nazočnim predsjednikom Mrkićem, kao i čelništvu naše općine Novigrad s načelnikom Josom Klapanom, rekao je predsjednik Martino Klapan.

Recimo kako je nedjeljnu manifestaciju, svojom nazočnošću uveličao čuveni zagrebački i hrvatski kinološki dvojac Nikolina Koščević i Zoran Postić.Nikolina je na nedavno održanom međunarodnom prvenstvu u Francuskoj, osvojila prvo mjesto u radu pasa ptičara za žene, dok su na istoj smotri, njih dvoje ekipno osvojili treće mjesto.

Kažimo na kraju kako se je nakon zajedničkog objeda svih sudionika, za lijep i nezaboravan glazbeni štimung pobrinuo poznati bokanjački trubadur Zoran Krizman.

                                                                                     Napisao i snimio: Branko BOŽIĆ

Diana 446-800x533 Diana 460-800x533 Diana 476-800x533 Diana 450-800x533 Diana 452-533x800 Diana 448-800x533 Diana 447-533x800 Diana 453-800x533 Diana 455-533x800 Diana 475-800x533 Diana 458-533x800 Diana 446-800x533 Diana 469-800x533 Posedarje-Prirdaga 483-800x533 Diana 472-800x533 Diana 473-800x533 Diana 451-800x533 Diana 466-800x533 Diana 459-800x533 Diana 463-800x533 Diana 477-800x533

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.