Gašpar Begonja: Privlaka će postati mjesto poželjno i za život i za turizam! Gašpar Begonja: Privlaka će postati mjesto poželjno i za život i za turizam!
Otkako je za načelnika u svibnju ove godine izabran Gašpar Begonja sa svojim timom, Općina Privlaka doživjela je pravi preokret, te se svakog trenutka... Gašpar Begonja: Privlaka će postati mjesto poželjno i za život i za turizam!

Otkako je za načelnika u svibnju ove godine izabran Gašpar Begonja sa svojim timom, Općina Privlaka doživjela je pravi preokret, te se svakog trenutka užurbano radi na tome da se ova priobalna općina konačno pokrene i iskoristi resurse koje ima.
Privlaka je trenutno, u odnosu na okolna mjesta, prilično zaostala, turistima ne nudi nikakve sadržaje, infrastrukturno je nesređena, a naši najmlađi nemaju ni prikladan dječji vrtić. Nova vlast maksimalno je angažirana na svim projektima koji se godinama vuku, ali su negdje zapeli, a paralelno se radi na novim projektima i nastoji što više sredstava dobiti iz EU fondova.
Planirani proračun za 2018. godinu iznosi oko 16 milijuna kuna. O planovima za godinu koja je pred nama razgovarali smo s načelnikom Gašparom Begonjom.
“U 2017. godini proračun je narastao za 3 milijuna kuna, a glavni prihod je od komunalnog doprinosa. Izdane su 72 građevinske dozvole, a 57 je u fazi izdavanja. Kad je o izgradnji riječ, suočavamo se sa problemom komunalne opremljenosti građevinskih terena. Elektra nas uglavnom prati, osim kad je u pitanju predio Sabunike ali i u tom dijelu postignut je dogovor te se nadamo izgradnji nove trafostanice s čime bi omogućili daljnju gradnju na prostor Sabunika u zapadnom dijelu što i prostorni plan predviđa a dosadašnji investitori nisu imali suglasnost.
Kao primjer navesti ću da je Privlaka tražena destinacija te je ove godine kvadrat zemlje prodan za 400 eura i to je velika stvar jer pokazuje da smo kao tržište prepoznati. Građevinski pojas kod nas obuhvaća znatan dio, ali koliko će koje zemljište biti atraktivno ovisi o prilaznim putovima i infrastrukturi.”- kazao je načelnik Begonja dodajući kako se tome pridaje znatna pažnja.
“Postojeća vodovodna mreža je neadekvatna i svaka nova građevinska dozvola susreće se s tim problemom. Razgovarao sam s direktorom Vodovoda i ponudio da općina kod svakog priključka sudjeluje sa zemljanim radovima, što je trećina od ukupne vrijednosti troškova priključka. Ja sam kao načelnik općine otvoren za bilo koji vid suradnje sa nadležnim institucijama ne bi li pomogao svojim mještanima i potencijalnim investitorima jer je to neophodno za daljnji razvoj. Moram napomenuti da je općina Privlaka do sad uplaćivala minimalan iznos naknade za razvoj vodoopskrbnog sustava,u odnosu na okolne općine,a na nezadovoljstvo mojih mještana novo financijsko opterećenje za navedenu naknadu dolazi već početkom 2018.godine jer je to jedini način da se naš vodovodni sustav pojača“ – kazao je Begonja dodajući:
„Kao što ste i upoznati za ovaj dio Zadarske županije uskoro bi trebao krenuti projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Grad Nin -Općina Vir-Općina Privlaka- te Općina Vrsi a u sklopu tog projekta koji je, usudio bih se reći najvažniji projekt za općinu Privlaka od njenog postojanja brojni problemi s kojima se susrećemo sada biti će prošlost. Vrijednost ovog hvale vrijednog projekta je 377 milijuna kuna. Očekujemo poziv za potpisivanje ugovora od resornog Ministarstva a početak radova planira se za mjesec rujan 2018.
Kad govorimo o projektu kanalizacije moram napomenuti da ja u Privlaci imam problem koji sam naslijedio, a to je da dio Privlake, odnosno predjeli Skoblari i Šangići, neće biti uključeni u prvoj fazi. I sam znam da to nije u redu jer će ti mještani trebati plaćati naknadu jednako kao i oni koji će priključak imati. Sigurno će se javiti nezadovoljstvo. Nadam se da će projekt kanalizacije zaživjeti čim prije radi budućih investicija, a u to vrijeme provest će se u velikom dijelu zamjena postojeće vodovodne mreže. Ovaj proces će potrajati nekoliko godina, ali kad se to sredi vjerujem da će investitori biti zainteresirani za ulaganja, posebno u turizam, poput primjerice gradnje hotela.
Kao i u svakom poslu i sam imam problema pa kako bih vam ukazao na jedan od njih navesti ću vam samo jedan primjer: Po dolasku na vlast potpisao sam ugovor za jednog talijanskog investitora koji je 2014. godine dobio građevinsku dozvolu i do danas mu nije omogućen priključak vode. Takvih stvari ne bi trebalo biti, a ja kao čelni čovjek moram naći kompromis na relaciji općina Privlaka-vodovod Zadar.” – odlučan je Begonja.
“Kapitalni projekt za Općinu Privlaka je realizacija dogovora s Hrvatskim šumama, iz kojeg bi proizašao niz drugih manjih projekata. Država, odnosno Hrvatske šume, ima u vlasništvu zemljište preko puta zgrade Općine veličine 106.000 m2. Otvorio sam pregovore s državnim tajnikom Tomislavom Bobanom i bio dva puta na sastancima. U šest mjeseci, otkako sam na vlasti, četiri ozbiljna investitora su se javila za gradnju turističkih objekata, hotela, bungalova, kampa, ugostiteljskih objekata itd na navedenom zemljištu… Kako je zemljište u vlasništvu RH, oni bi trebali raspisati natječaj za koncesijski dugoročni najam od 50 do 80 godina, po pristupačnoj cijeni. Općina Privlaka bi na taj način dobila nove turističke sadržaje. Sa žaljenjem moram reći da nemamo u Privlaci neki veći turistički objekt osim kampa koji je naša Poljoprivredna zadruga nedavno prodala, novi vlasnici se još nisu javili tako da trenutno ne znamo što će biti sa tim dijelom a ne moram ni naglašavati kako je kamp sa svojim prihodima jako bitna stavka u proračunu naše turističke zajednice. Trebamo puno uložiti i u plaže kojih ima 11,7 kilometara, a niti jedan metar nije planski uređen.” – kazao je dodajući kako su takve stvari neprihvatljive za mjesto koje želi biti orijentirano prema turizmu.

“Od drugih projekata, osvrnuo bih se na turističko naselje Sabunike u kojem je izgrađeno 540 objekata, koji su uglavnom nastali davno, imaju i svoj kanalizacijski sustav koji nije adekvatan u današnje vrijeme. Velik dio obale se u poplavi urušio. Poduzeće Uljanik iz Pule koje se bavi projektiranjem dalo nam je idejno rješenje koje bi koštalo devet i po milijuna kuna i mi toliko iz proračuna ne možemo uložiti. Pokušati ćemo nominirati projekt kod nadležnog ministarstva iako oni da bi odobrili projekt uz sanaciju traže da i uvjet zaposlenja bude ispunjen. Oni traže da bude zapošljavanja, što nije moguće jer se radi o sanaciji obalnog pojasa. Radi se o pješčanom brijegu koji koji se urušio i pod hitno se mora spriječiti daljnja devastacija.” – kaže Begonja.
“Nama treba 10 milijuna kuna, a od ministarstva možemo sada za sanaciju od poplava dobiti milijun i po kuna. Osim toga, na tom prostoru izrađen je urbanistički plan uređenja šume na 24 kilometra kvadratnih. Prostor je devastiran a ostatak nekad guste borove šume narušava izgled. Mi smo tamo predvidili sportske terene, ugostiteljske objekte, trg, koji će biti ugodan za okupljanja preko ljeta i uskoro će se krenuti s realizacijom.
Trenutno radimo na projektu uređenja nerazvrstane cesta koji je vrijedan 6,8 milijuna kuna. Radi se o ulici- Hrvatskog Sabora, u predjelu Sabunike. Dionica je duga 840 metara, a projekt bi nadopunili s još jednom poprečnom ulicom kako bi iskoristili postojeći kanalizacijski sustav i oborinske vode usmjerili prema moru. Predali smo projekt, a dokumentaciju ćemo nadopunjavati.
Od bivšeg načelnika naslijedili smo projekt uređenja centra Sabunika koji sam nadopunio s parkirališnim prostorom i uz suglasnost elektre koju do sad nismo imali za ovaj projekt , nadomak smo dobivanju građevinske dozvole nakon čega treba osmisliti način sufinanciranja istog a vrijednost čitavog projekta je oko 3 miliona kuna.
Nedaleko od tog u sportsko-rekreacijsko zoni Sabunike uredili bi pomoćno igralište i svlačionice. Nominirali smo projekt poboljšanja uvjeta na nogometnim terenima i dobili povratnu informaciju da smo nominaciju prošli i to smatram velikim uspjehom.
Na svom predizbornom skupu imao sam šest obećanja za mještane, pet sam već ispunio. Ostao je problem ljetnog centra odnosno centra mjesta koji treba izgraditi, jer stara jezgra ne odgovara potrebama našeg mjesta naročito za ljetnih mjeseci kad traje turistička sezona. Treba odrediti gdje će biti, a mišljenja mještana su podijeljena. Lokacija o kojoj trenutno razmišljamo opet je vezana uz ranije spomenuti prostor Hrvatskih šuma, pa čekamo odgovor.
“Napomenuo bih da je tradicija sabunjarstva po kojoj je Privlaka poznata gotovo izumrla. Imamo jednog živog sabunjara koji je voljan dati svoju zbirku u muzej. Poljoprivredna zadruga rasprodaje svoje prostore jer ne može opstati na tržištu a nas kao općinu zanima da otkupimo jedan koji bi se koristio za muzej. Stare tradicije se zaboravljaju i želja mi je da se to oplemeni kako bi svoje mlade naraštaje kao i brojne goste mogli upoznati sa poviješću s kojom se toliko ponosimo.”
“Velik problem je nedostatak dječjeg vrtića. Moji prethodnici su projektirali ogromne dječje vrtiće, ali smatram da su to megalomanski projekti koji su za Privlaku neprihvatljivi i neizvedivi.S obzirom da je projekt vrtića nominiran još uvijek nismo dobili konačan rezultat o čemu će i ovisiti naše daljnje postupanje.
Za sad kroz proračun za postojeći vrtić izdvajamo 560.000 kn što je dosta. To je najveća stavka. Mi trenutno imamo 43 djece u vrtiću, zakon propisuje 3m2 površine stambenog prostora vrtića za svako dijete te bi nam vrtić od 150 kvadrata bio sasvim dovoljan, u odnosu na onaj projekt koji je nominiran i sa površinom od 900m2 iziskuje i do 3 puta veća davanja od trenutnih. Slijedio sam primjere drugih općina koje su izgradili realne projekte. 1.700.000 kn bi koštao vrtić od 300 kvadrata što je dovoljno i prihvatljivo za potrebe naše općine. . U blizini škole imamo teren koji bi bio pogodna lokacija za novi vrtić te je u odnosu na lokaciju koju su moji prethodnici predvidjeli puno bolja opcija jer smatram da se djeca kroz predškolsku dob moraju pripremati za svoje školovanje te je svakako bolje da to bude u blizini ” – kaže Begonja.
Govoreći o ostalim investicijama istanuo je:
“Uloženo je milijun kuna u asfaltiranje i 400.000 u održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete.No, to je i dalje nedovoljno jer duž čitavog mjesta imamo i šetnicu koju treba osvijetliti. Kako bi riješili pitanje javne rasvjete kroz mjesto treba nam oko tri milijuna kuna. Planirali smo uložiti 450.000 kn za uređenje plaže pred sezonu na način da bi postojeće pješčane uvale nadohranili pijeskom te ih tako produžili .” – kazao je načelnik Begonja.
Dodao je kako se uz spomenute projekte, vezuju i manji ili veći problemi, neugodnu situaciju ima i sa bivšim odvjetnikom Ivicom Begonjom koji je 20 godina zastupao Općinu Privlaka , a on mu je pri preuzimanju dužnosti otkazao suradnju.
“Stav mojih birača je bio da treba raskinuti ugovor s njim. To sam i učinio. Došli smo u sukob te je pokrenuto niz kaznenih prijava i s moje i njegove strane. To mi oduzima puno vremena i energije za koju smatram da bi bilo puno bolje da je usmjerim još i više u razvoj svog mjesta. Žao je što se čitava situacija nije riješila na kulturan način.

Na kraju zaključio bih samo sa osvrtom na svojih prvih 6 mjeseci mandata. Jako sam zadovoljan sa do sad učinjenim, skupa sa svojim suradnicima radim jako puno, o pokrenutim projektima i idejama koje su još u začetku neću puno govoriti ali projekti koji su do sad izrealizirani i te kako su među mještanima prepoznati , svaki dan dobivam podršku za daljnji rad i hvala im na tomu, a ja ću se za svo vrijeme svog mandata truditi tu podršku i opravdati.
Ovim putem svim svojim dragim Privlačanima želim sretnu i uspješnu nadolazeću novu 2018.godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.