GLAVNI KRIVAC ZA PODJELE Hoće li se Longin ispričati braniteljima? GLAVNI KRIVAC ZA PODJELE Hoće li se Longin ispričati braniteljima?
Određena mimoilaženja i podjele u stavovima među hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata, do kojih je na žalost došlo posljednjih dana, zbog gradnje spomenika... GLAVNI KRIVAC ZA PODJELE Hoće li se Longin ispričati braniteljima?

Određena mimoilaženja i podjele u stavovima među hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata, do kojih je na žalost došlo posljednjih dana, zbog gradnje spomenika poginulim braniteljima u akciji Maslenica, ražalostile su mnoge branitelje i obitelji njihovih poginulih kolega, a glavni krivac za to je zadarski župan Božidar Longin.

Od njega je, podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja zatražilo suglasnost za spomenik poginulim braniteljima u akciji Maslenica, koji se, prema projektu Općine Jasenice za koji je odvojeno 4,2 milijuna kuna, trebao graditi u Maslenici. Ministarstvo je zanimao stav predstavnika općina i gradova na čijem području se odvijala akcija Maslenica, te stav braniteljskih udruga.

Županov propust: Na sastanak nije pozvao one koje je trebao

Župan je tako krajem srpnja sazvao sastanak u županiji, na kojem su se okupili neki načelnici i predstavnici braniteljskih udruga, a javnost nigdje nije izvještena o tome tko je točno bio na sastanku, koji načelnici i koji predstavnici braniteljskih udruga. Samo je rečeno da su oni odlučili da se spomenik poginulima neće graditi u Maslenici nego u Zadru.

Na prvi sastanak, kako smo kasnije doznali, nije pozvao predstavnike udruga pet Gardijskih brigada koje su sudjelovale u akciji Maslenica, kao ni predsjednika Udruge specijalne policije RH, a ni udrugu Udovica poginulih branitelja RH čiji muževi su poginuli u akciji Maslenica. Oni su imali svako pravo sudjelovati na sastanku, razgovarati i dati svoje mišljenje, ali Longin im je to pravo uskratio i tako ih omalovažio. Ovakav podcjenivački i sramotan potez župana prema veteranima koji su nas obranili za svaku je osudu.

Načelnici općina i gradonačelnik Obrovca usprotivili se Longinu

Odluci s tog prvog sastanka usprotivio se načelnik općine Jasenice, Martin Baričević, koji već 3 godine radi na tome da spomenik bude u Maslenici i izborio je sredstva od Ministarstva, a podržali su ga načelnici susjednih općina – Novigrada, Posedarja, gradonačelnik grada Obrovca i drugi…

Baricevic Gotovina -640x613

Načelnik Martin Baričević: Tri godine smo se borili za spomenik poginulima u akciji Maslenica i Ministarstvo ga je odobrilo, a župan ne da suglasnost! 

Nakon što je članak o tome objavljen na portalu Kalelarga info, župan Longin je sutradan sazvao novi sastanak u županiji. Ni na taj sastanak nije pozvao predstavnike udruga Gardijskih brigada, specijalne policije na razini Hrvatske, a ni predsjednicu zbora udruga udovica.

Nakon sastanka, odaslano je priopćenje za javnost u kojem se navodi da su sve braniteljske udruge složne da spomenik poginulima u akciji Maslenica ne bude u Maslenici nego u Zadru. Opet nije navedeno koje udruge i koji predstavnici.

Kad smo krenuli nazivati braniteljske udruge iz Zadra, nitko od kontaktiranih se nije htio očitovati, ni potvrditi da podržavaju župana.

Stoga smo nazvali predsjednike udruga Gardijskih brigada i to – 1. Gardijske brigade Tigrovi (predsjednik Ilija Vučemilović), 2. Gardijske brigade Gromovi (predsjednik Ivan Krupec), 3. Gardijske brigade Kune (predsjednik Tihomir Kmet), 5. Gardijske brigade Sokolovi (predsjednik Zoran Marunček), te 9. Gardijske brigade Vukovi (predsjednik Antonio Šebalj).

Za mišljenje smo još pitali i Udrugu specijalne policije RH (predsjednika Zorana Marasa), te Zajednicu udruga udovica Domovinskog rata RH (predsjednicu Nedu Balog).

20181127_050904

Predsjednici udruga pet gardijskih brigada i specijalne policije koje su sudjelovale u akciji Maslenica 

Iz svih sedam udruga složili su se da spomenik poginulima u akciji Maslenica treba biti u Maslenici, pogotovo što je Ministarstvo branitelja osiguralo sredstva u proračunu za 2018. godinu. Rekli su i da podržavaju i gradnju memorijalnog centra u Zadru, ali da prvo treba napraviti spomenik u Maslenici.

Nakon toga, Zadarska županija na čelu s Longinom objavila je na jednom portalu priopćenje pod egidom PROMO (Plaćeni promotivni članak) u kojem ponavlja priopćenje od prije dva dana, ali sa dodanim izjavama predstavnika 3 braniteljske udruge iz Zadra.

Suludi i podcjenjivački zahtjevi 

Nakon toga, stvorio se, na žalost, dojam da su braniteljske udruge podijeljene i da je došlo do raskola među njima. Župan šalje svoje izaslanike da zovu predsjednike udruga gardijskih brigada i specijalne policije, te ih se moli i nagovara da povuku svoje izjave dane portalu Kalelarga info, da demantiraju sami sebe i kažu da nisu znali što govore i o čemu pričaju, da su neinformirani, da izjave kako se spomenik poginulima u akciji Maslenica njih ne tiče nego da o tome trebaju odlučiti zadarske udruge.

Župan Longin očigledno nije ni pomislio da su ovakve molbe i zahtjevi prema ratnim veteranima podcjenjivački, ponižavajući i da graniče sa zdravim razumom. To su hrabri ljudi koji su prošli sva bojišta u Hrvatskoj, bili ranjavani nekoliko puta, prijatelji su im ranjeni izdisali na rukama, pa i u akciji Maslenica, te zaslužuju svako poštovanje.

Naravno, prijedloge su odbili i rekli da ostaju pri svome stavu, da spomenik akciji Maslenica treba biti u Maslenici.

Iz svega ovoga proizlazi da župan Božidar Longin nije dorastao situaciji, da je njegovom krivnjom došlo do prijepora, te da je napravio kardinalnu grešku što predstavnike udruga Gardijskih brigada i specijalne policije RH nije pozvao ni na jedan ni na drugi sastanak. Njih izostaviti i ignorirati bila je greška.

Čvrst i nepokolebljiv stav ratnih veterana

Da je sastanak s udrugama organizirao kako treba, moglo se pitanje raspraviti, podalje od medija zauzeti zajednički stav, kakav god on bio, i onda ga iznijeti u javnost. Taj stav uvažili bi i načelnici općina i gradonačelnici i zasigurno nebi išli u medije.

No s obzirom da se branitelji i specijalci međusobno poštuju, zajedno su bili kad je bilo najgore i najteže, i ovu situaciju sada žele riješiti, kako bi svi zajedno u miru i prijateljstvu u siječnju dočekali 26. obljetnicu akcije Maslenica.

Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana Gardijskih brigada RH, u razgovoru za portal Kalelarga info, kazao je kako branitelji trebaju biti jedinstveni kao što su bili ’91. godine.

Maretić: Branitelji trebaju razgovarati

“Treba se sastati i razgovarati o prijeporima ili nesuglasicama. Mi smo bili zajedno kad nam je bilo najteže, tako treba i ostati.” – kazao je Maretić.

nameUnknown_crop_243x168

Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana Gardijskih brigada RH

Stoga smo županu Božidaru Longinu poslali pismeni upit u kojem ga molimo da odgovori je li se spreman ispričati za ogroman propust u organizaciji oba sastanka, kada je izostavio pozvati predstavnike udruga sljednica Gardijskih brigada i specijalne policije RH koje su sudjelovale u akciji Maslenica, zatim Udrugu udovica RH, te čuti i njihovo mišljenje.

Zanimalo nas je i žali li zbog podjela među braniteljima koje je je taj njegov loš postupak prouzročio, kada je jedne pozvao i dao im da odlučuju o spomeniku, a druge neopravdano izostavio, te ih tako omalovažio i uskratio im osnovno pravo.

I u konačnici župana smo pitali hoće li, nakon isprike, organizirati i treći sastanak u županiji, na njega pozvati sve relevantne strane, da se porazgovara, konačno zauzme zajednički stav i donese odluka o spomeniku 127. poginulih branitelja u akciji Maslenica.

Odgovor Božidara Longina s nestrpljenjem očekujemo.

Dodajmo na kraju i to da bivšem HDZ-ovom županu, Stipi Zriliću, koji je 49 mjeseci proveo kao hrvatski branitelj, ovakvi propusti se nikada nisu dogodili, naprotiv, njegovao je dobre odnose s braniteljskim populacijom, uvažavao ih i surađivao s njima, pa stoga već sada mnogi građani i branitelji žale za njim, a oni stranački kolege koji su nakon njegova dva mandata poželjeli osvježenje i promjenu na poziciji župana, te prije dvije godine podržali Longina, više nisu sigurni da su tada pravilno odlučili.

 • Anonimno

  27. studenoga 2018. #1 Author

  Na sastanku su bile udruge : Termiti ,Hos ,udrug dragovoljaca ,udruga vetrana ,udruga vp ,7dommobranska ,pukovnija 112 brigada, otoćko bataljon, specijalna policja ,civilni stradalnici ,udruga Gojko Šušak i nakraju a naj važniju udruga roditelja poginulih i svi smo se složili gdje će biti memorjalni centar mi iz zadarske županije nismo odlućivali gdje će biti ni jedan po hrvatskim županijama pa tako oćekujemo i od naših prijatelja iz gardiskih brigada i ostalih postrojbi da zadranima dopuste da odluće gdje će to biti što se tiće križa može ga svako mjesto sagraditi

  Odgovori

 • Anonimno

  27. studenoga 2018. #2 Author

  Isprika bili su još hvidra i oboljeli od ptspia

  Odgovori

 • Jole Maruna

  27. studenoga 2018. #3 Author

  lako ti je tako anonimno pisati komentare, što se ne predstaviš pa da vidimo ko je taj što bi legendarnim Tigrovima koji su ratovali cili rat gori po najgorem terenu i ginuli oduzeo pravo glasa i zabranio da budu na sastanku???

  Odgovori

  • Čaki

   27. studenoga 2018. #4 Author

   Ma Jole što se nerviraš, kao da ne vidiš da je ovaj anonimni komentar napisao sam župan Božidar Longin ili njegova tajnica. Cilj je prikazati da su braniteljske udruge iz Zadra eto nagovorile jadnog župana da na sastanke ne poziva Tigrove, Gromove i ostale veličanstvene ratnike i župan je kao jadan tu ništa nije kriv. haha… znači ajmo dalje dijeliti branitelje i svađati ih umjesto da se duboko ispriča, kako oni i predlažu, te sazove novi zajednički sastanak, da se porazgovara i odluči…

 • Anonimno

  27. studenoga 2018. #5 Author

  Tamo su bili predstavnici udruga koji nisu opalili metak! Čast iznimkama ako ih ima

  Odgovori

  • Anonimno

   28. studenoga 2018. #6 Author

   Ti si ga opalio

 • Anonimno

  28. studenoga 2018. #7 Author

  Ovaj portal financiraju gradske tvrtke nasadi ćistoća odvodnja vodovod pa mi nije jasno kako to da pišu protiv župana ako nema sukoba između njih boli njih briga za branitelje a ovaj gospodin koji piše da prestavnici udruga nisu bili na prvoj crti ili je glup ili provokator to su sve istaknuti branitelji ovog kraja neka se malo raspita o tim ljudima ili i
  njega plaćaju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.