• Koristim ovu prigodu da još jedno izrazim neizmjernu zahvalnost braniteljima koji su položili svoj život za slobodu Domovine, njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli te svim zadarskim i braniteljima iz drugih dijelova Lijepe naše koji su branili Zadar i zadarski kraj. Također zahvalnost dugujemo i svim civilima koji su ostali živjeti i raditi u Zadru i na taj način dali dodatni moral onima koji su se borili, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

OTVORENJE KNEŽEVE PALAČE

Podsjetio je i na razaranje Kneževe palače, koja je raketirana 4. listopada, 1991. godine iz vojarni tadašnje jugo-vojske, a koja će uskoro zasjati u punom svjetlu, obnovljena i na korist razvoja kulture i svih građana našega grada.

  • Kneževa palača bit će bolja nego prije, a to je dobitak ne samo za naš grad već i za hrvatsku kulturu općenito budući da će se u njoj moći prirediti mnoge velike izložbe i organizirati koncerti po najsuvremenijim produkcijskim standardima, dodao je.

Na temu Kneževe palače nadovezao se pročelnik za EU fondove, Šime Erlić koji je zahvalio svim sudionicima uključenima u ovaj projekt, od suradnika u gradskoj upravi do projektanata i izvođača, koji su uložili iznimne napore da se Kneževa dovrši u vrlo strogio propisanim rokovima i uvjetima građenja.

  • Dobili smo nešto za budućnost, jedan centar kulturnih i društvenih zbivanja u Zadru, naglasio je Erlić i sažeto najavio program otvorenja palače koji će trajati deset dana, a uključivat će mnoga kulturna zbivanja. Na tu temu uskoro će u gradskoj upravi biti održana i konferencija za medije gdje će se javnosti predstaviti detalji programa.

REKONSTRUKCIJA ULICE ANTE STARČEVIĆA, OBALE KRALJA TOMISLAVA I LIBURNSKE OBALE

Nadalje gradonačelnik Kalmeta najavio je za desetak dana potpisivanje Ugovora između Hrvatskih cesta i izvođača radova za rekonstrukciju Bulevara, odnosno ulice Ante Strarčevića do zadarske bolnice, u jednom smjeru i do vrha Poluotoka u drugom smjeru, odnosno rekonstrukciju Obale Kralja Tomislava i Liburnske obale istaknuvši kako se radi o velikom projektu koji će poboljšati protočnost prometa u samom središtu grada. Pročelnik za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap dodao je da se radi o ukupno 4 i pol kilometara četverotračne ceste sa svom prometnom signalizacijom, a vrijednost izlicitiranih radova je 37 milijuna kuna s PDV-om. Radovi će trajati i tijekom turističke sezone ali u manjem obimu te će se nastaviti i nakon sezone.

Također, pročelnik Kasap izvijestio je o radovima na rekonstrukciji nastavka Vinkovačke ulice na Bilom Brigu, spojne prometnice mjesnih odbora Ploče i Crno, a pred završetkom je i rotor u Ulicama Andrije Hebranga i Stjepana Radića.

PRIJEDLOG DOPUNE ZAKONA O PRODAJI STANOVA NA KOJIMA POSTOJI STANARSKO PRAVO

Gradonačelnik Kalmeta, uputio je prijedlog Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja za dopunu Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Novac koji se ostvari prodajom stanova na kojima postoji stanarsko pravo koje prodaju općina ili grad, doznačuje se u visini od 55% u državni proračun na poseban računa, a 45% zadržava prodavatelj i koristi za rješavanje stambenih pitanja socijalno ugroženih osoba, isplatu vlasnicima stanova iz čl.34 Zakona i osiguranje stanova nositeljima stanarskog prava iz čl.( Zakona.

  • Predlažemo nadležnom ministarstvu da uputi prijedlog Vladi RH dopunu zakona na način da se proširi namjena gradnje stambenih objekata ne samo za socijalne skupine građana već i za ciljane kao što su npr. sveučilišni profesori, liječnici, školovane osobe u deficitarnim zanimanjima, sportski ili kulturni izvrsnici i slično, objasnio je pročelnik za financije, Ivan Mijolović.
  • Smatramo da bi proširenje namjene utroška sredstava na ovaj način ostvarilo pozitivan efekt na očuvanju mladih obitelji i ostvarenju izvrsnosti kod ciljanih skupina građana. Ovom mjerom vrednovali bi se značajniji doprinosi u društvu, potakla izvrsnost i zaustavio odlijev mladih ljudi u inozemstvo, rekao je gradonačelnik Kalmeta.

Grad Zadar je od 1998. godine socijalno ugroženim građanima kupio 178 novih stanova za dodjelu u najam, a na listi prioriteta nalazi se 163 kandidata. Posljednjom dodjelom u 2016. godini s liste je dodijeljeno 73 stana.

IZGRADNJA POS-OVIH STANOVA NA PREDJELJU CRVENE KUĆE

Pročelnica Ureda Grada, Mirjana Zubčić, izvijestila je da postoji velika zainteresiranost naših građana za izgradnju stanova iz POS programa te je prošle godine formirana i Lista reda prvenstva. Iz gradske uprave je prema Ministarstvu državne imovine upućen zahtjev za dodjelu jedne od dvije parcele Ministarstva obrane na Crvenim kućama gdje je predviđena izgradnja stanova. Nakon suglasnosti MORHA za ustupanjem jedne od dviju parcela za gradnju stanova, Grad Zadar obratio se APN-u koji je potom uputio zahtjev DUDIJ-u za očitovanjem o prodaji navedene parcele. Za tu namjenu već su osigurana sredstva u gradskom proračunu, a na toj lokaciji već je otprije uloženo 17 milijuna kuna u izgradnju sve potrebne infrastrukture. Odgovor se očekuje uskoro, a ako sve bude teklo po planu, do ljeta se očekuje izrada projekta i u jesen gradnja POS-ovih stanova na Crvenim kućama.

CENTAR IZVRSNOSTI ZA INFORMATIKU

Pročelnik za školstvo Joso Nekić upoznao je javnost s radom centara izvrsnosti za fiziku i matematiku, koje je grad Zadar pokrenuo u proteklom razdoblju te uspostavljanju novog Centra izvrsnosti za informatiku.

  • Sukladno Programu javnih potreba u predškolstvu i školstvu Grada Zadra za 2017. godinu, a temeljem dobrih iskustava s dosad osnovanim centrima izvrsnosti, Grad u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo je pilot projekt Centar izvrsnosti za informatiku koji će okupiti učenike osnovnih škola grada Zadra koji iskazuju poseban interes i napredak u informatici.  Učenje će se odvijati u tri skupine s ukupno 50-ero djece u OŠ Šimuna Kožičića Benje, kazao je Nekić.

PROGRAM POTPORE EDUKACIJSKO – REHABILITACIJSKOG STRUČNJAKA LOGOPEDA STRUČNIM SLUŽBAMA OSNOVNIH ŠKOLA GRADA ZADRA

Sukladno potrebama i Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2017. godinu, Grad Zadar, kao osnivač osnovnoškolskih ustanova na svom području, želi potpomoći osnovne škole uvođenjem programa potpore logopeda stručnim službama.

  • Početkom školske 2016./2017. godine osnovne škole Grada Zadra su iskazale potrebe za dodatnom pomoći stručnog suradnika – logopeda za 238 djece koja imaju Rješenje o primjerenom obliku odgoja i obrazovanja te im je potrebna logopedska dijagnostika, tretman i praćenje zbog oštećenja jezično-govorno-glasovne komunikacije i specifičnih teškoća u učenju. Svoje posebne edukacijsko-rehabilitacijske potrebe ne mogu ostvariti u školi s postojećim stručnim suradnicima te im je potrebno osigurati pomoć logopeda koji će im pružiti programsku i rehabilitacijsku potporu, obrazložio je pročelnik Nekić.

PAMETNE GOVORNICE

  • Grad Zadar u suradnji s Hrvatskim telekomom prvi u Hrvatskoj pokreće pilot projekt zamjene starih i dotrajalih javnih telefonskih govornica sa novim, pametnim telefonskim govornicama nove generacij. Radi se o govornicama koje su puno više usklađene sa potrebama suvremenog građana i koji pružaju više mogućnosti poput: besplatnog wi-fija, info kioska, prodaje karata, bonova i sl., najavio je pročelnik Šime Erlić. Tako će se u sljedećih nekoliko mjeseci na deset frekventnih lokacija u gradu postojeće govornice zamijeniti s novima te će se provjeriti njihovo korištenje od strane građana i upotreba novih pogodnosti koje pružaju. Ovaj pilot projekt u skladu je s odrednicama Grada Zadra i strategije koje uključuju SMART CITY. Po završetku pilot projekta provest će se evaluacija rezultata i razmotriti odluka o nastavku implementacije