Gradonačelnik Knez šalje neškolovane uhljebe na privatni fakultet o trošku građana Gradonačelnik Knez šalje neškolovane uhljebe na privatni fakultet o trošku građana
Ante Fuzul, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda, poslao je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na plaćanje školovanja zaposlenicima Grada Biograda novcem iz... Gradonačelnik Knez šalje neškolovane uhljebe na privatni fakultet o trošku građana

Ante Fuzul, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda, poslao je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na plaćanje školovanja zaposlenicima Grada Biograda novcem iz proračuna, dakle novcem svih nas poreznih obveznika. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Na jedno svoje vijećničko pitanje sam tražio da mi se pobliže objasni kako je to „privatni fakultet kojeg je dovukao gradonačelnik u grad“ povoljan za one slabije platežne moći, ako jedna studijska godina košta 17.000 kn ili čak 20.000 kn, a najmanje 30% predavanja se mora odslušati u drugom gradu udaljenom preko 300 km, te koliko je zaposlenika grada Biograda na trošak grada završilo ili pohađa taj studijski program na tom privatnom fakultetu. Razlog mom pitanju je bila informacija da se netom napravljene nove multimedijske dvorane Pučkog otvorenog učilišta veličine 1262 m2, a na čiju izgradnju i uređenje je do sada potrošeno više od 20 milijuna kuna, žele predati za najam od 1kn+PDV po m2 tom privatnom fakultetu.
Gradonačelnik je dao odgovor da je za ukupno 4 zaposlenika grada iz proračuna podmiren trošak školovanja pozivajući se pritom na odredbe članka 81.-84. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi (NN 86/08, 61/11, 04/18). Napomenuo je da je to obveza svake jedinice lokalne samouprave za koju se svake godine od strane gradonačelnika izradi plan izobrazbe i usavršavanja, te je navedeno da je to na kraju i ekonomičnije nego uzimanje zaposlenika na neodređeno vrijeme. Prema odgovoru, tri službenika su već završila naobrazbu, a još jedan je upravo polazi.
Moram priznati da se dijelom slažem da je obveza jedinice lokalne samouprave da omogući svojim službenicima i namještenicima stručno usavršavanje i osposobljavanje jer je to na kraju i propisano u spomenutom članku 81. gore navedenog Zakona gdje se kaže da će se „službenici poticati na trajno stručno osposobljavanje i usavršavanje.“ Nadalje, kaže se u članku 82. da će se navedeni programi izobrazbe provoditi u ustanovi za razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave koju osniva Vlada Republike Hrvatske sukladno propisima o lokalnoj i područnoj samoupravi. Takva ustanova je od strane Vlade Republike Hrvatske osnovana i naziva se Državna škola za javnu upravu. Djelatnost Državne škole je stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih dužnosnika, državnih službenika, javnih službenika i zaposlenika u pravnim osobama s javnim ovlastima, izabranih dužnosnika i službenika u tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave te obrazovanje odraslih, a s ciljem trajnog podizanja razine i kvalitete njihovog znanja, vještina i sposobnosti, radi oblikovanja profesionalnog, djelotvornog i učinkovitog javnog sektora koji će pružati pravodobne i kvalitetne javne usluge, u skladu s najboljim općeprihvaćenim standardima.
Dakle, u Zakonu se nigdje ne spominje školovanje službenika na račun jedinica lokalne samouprave na privatnim fakultetima, već se ovo obrazovanje i stručno osposobljavanje odnosi isključivo na seminare, radionice, te druge organizirane oblike programa izobrazbe u svrhu poboljšanja učinkovitosti i stručne usavršenosti službenika. I k tome nam se prilikom odgovora skriva identitet tih službenika. Zbog čega, jeli se gradonačelnik boji da ćemo potvrditi sumnje u nepotizam. Ne treba se bojati, mi znamo da na to školovanje nije upućen član ili simpatizer MODES-a. Znamo to kao što znamo da se na odgovornom mjestu u gradskoj firmi nalazi zaposlen član obitelji direktora te firme.
No, Agencija za zaštitu osobnih podataka dala nam je za pravo u mišljenju da gradonačelnik mora dostaviti imena i prezimena osoba koje na račun grada stječu znanje i viši stupanj stručne spreme, upravo zbog činjenice što to rade na račun grada. Ne moram vam ni reći da mi s nestrpljenjem čekamo da podijelite s nama spoznaju o tome koje su to tako važne osobe, da se njihova naobrazba plaća iz gradskog proračuna te da o tome ovisi napredak ovog grada i njegovih građana. Molimo Vas da nas što prije prosvijetlite.”

Ante Fuzul_800x450

Ante Fuzul: Naobrazba zaposlenika Gradske upravr plaća se novcem poreznih obveznika

 • Anonimno

  12. kolovoza 2019. #1 Author

  Ante, sam ne možeš ništa…radi na okupljanju mladih …njima treba netko kao ti da ih organizira….malo podigni Modes u Biogradu….neka se malo i Rudi aktivira, tih je u danje vrijeme….vjeruj mi u Biogradu ima pametnih mladih ljudi…definitivno ima i starijih…samo svi su u nekom strahu…..

  Odgovori

  • Anonimno

   12. kolovoza 2019. #2 Author

   Modes je u ove 2 godine, nego sve oporbe do sada, dosta ukazivao na probleme u gradu i u kazivati ce i dalje jer materijala ima, ostaje na građanima da daju podršku a posebno kad je vrijeme izbora da pokazu sto zele, kakav grad zele, nije dovoljno u 4 godine davati podršku Modesu a na izborima opet zaoukruze Zna se…..

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.