HEROJI Ribari koji su spasili posadu gorućeg broda nominirani za Plavu vrpcu HEROJI Ribari koji su spasili posadu gorućeg broda nominirani za Plavu vrpcu
Za Plavu vrpce Vjesnika 2016. nominirano je šest (6) poduhvata, tri (4) u momčadskoj konkurenciji te dva (2) u pojedinačnoj. U momčadskoj konkurenciji nominirani su:... HEROJI Ribari koji su spasili posadu gorućeg broda nominirani za Plavu vrpcu

Za Plavu vrpce Vjesnika 2016. nominirano je šest (6) poduhvata, tri (4) u momčadskoj konkurenciji te dva (2) u pojedinačnoj.

U momčadskoj konkurenciji nominirani su:

1. Šesteročlana posada broda „Pauk 1“ iz Kali, koja je pod zapovjedništvom Ivice Gobina između Lavdare i Ždrelca, 3.rujan ove godine, pokušala ugasiti požar na 20-metarskoj austrijskoj jahti, pritom spasivši peteročlanu posadu.

2. Hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku 13.svibnja ove godine teško ozlijeđenog britanskog jedriličara Richarda Tolkiena, kojega su potom na brodu medicinski zbrinuli te narednih pet dana njegovali do dolaska u SAD.

3. Dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin uspjela je vještim manevriranjem za olujnog vjetra zadržati pomoću konopa havarirani katamaran „Silbu“ da ne napravi „nered“ u zadarskoj luci.

4. Posada tankera „Vinjerac“, pod zapovjedništvom Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je 8. veljače ove godine između Kube i Paname petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osametarskom gliseru.

U pojedinačnoj konkurenciji nominirani su:

1. Djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić spriječio je u Prigradici na Korčuli da za olujne bure dodje do potonuća 16-metarske čarter jedrilice čiji je propeler zahvatio muring, te da to plovilo bez pogona napravi štetu na drugim privezanim brodovima.

2. Porečanin Marijan Babić spasio je svojim gliserom po mraku i valovima češkog jedriličara kojemu se prevrnula jedrilica. U tome su mu pomogli kćerka Anabel (16) i njen prijatelj Arijan (17). Zbilo se to 15. lipnja ove godine oko 2 milje jugozapadno od Poreča.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.