IZLOŽBA I PJESNIČKA VEČER U ZEMUNIKU Bilosnić okupio ugledne književnike! IZLOŽBA I PJESNIČKA VEČER U ZEMUNIKU Bilosnić okupio ugledne književnike!
Multimedijalna priredba pod nazivom “Odisej pod murvom” po 8. puta za redom održana je u Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku u čast Blagdana... IZLOŽBA I PJESNIČKA VEČER U ZEMUNIKU Bilosnić okupio ugledne književnike!

Multimedijalna priredba pod nazivom “Odisej pod murvom” po 8. puta za redom održana je u Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata, u ponedjeljak 22. kolovoza 2016. godine. Ove godine u programu događanja sudjelovali su dr. sc. Željka Lovrenčić, dopredsjednica Društva hrvatskih književnika, Kujtim Agalliu, predsjednik Društva albanskih književnika Elbasan, pjesnici Nikola Marinović i Pablo Bilosnić, te književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, pokretač i domaćin ove manifestacije. Program ovogodišnje manifestacije „Odisej pod murvom“ sastojao se od samostalne izložbe slika Tomislava Marijana Bilosnića “Povratak tigra”, te pjesničkog dijela manifestacije. Pjesme su se tako govorile na hrvatskom, albanskom, španjolskom, engleskom i ruskom jeziku. Naime, Kujtim Agalliu u svoje radove na albanskom i engleskom jeziku čitao je i Bilosnićev haiku na albanskom iz zbirke „Velebit“, koju je ovaj pjesnik preveo na albanski jezik, a pridružio mu se i Viktor Perfundi čitajući Bilosnićevog „Tigra“ na albanskom.

P8220092-800x600Željka Lovrenčić predstavila je svoju knjigu „Tragovi iseljenih Hrvata“, ali je na španjolskom pročitala i jednu pjesmu iz „Tigra“ koju je ona u cijelosti prevela na ovaj jezik. Pablo Bilosnić se predstavio sa zbirkom „Prstom u vječnost“, a Tomislav Marijan Bilosnić govorio je svoju pjesmu „Vrt u Elbasanu“ posvećenu svome preminulom prijatelju, albanskom pjesniku Milianovu Kallupiju. Nikola Marinović nastupio je s nekoliko dojmljivih recitacija svojih pjesama, ali i Jesenjinovih pjesama koje je govorio na ruskom.
Za napomenuti je kako su susreti ovakve vrste u Zemuniku utemeljeni inicijativom Tomislava Marijana Bilosnića 21. kolovoza 2007. godine. Na prvim su susretima sudjelovali: Joja Ricov, Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić, Mile Klarić, Fabijan Lovrić i Zlatko Tomičić. Na kasnijim manifestacijama pridružili su im se ugledni albanski i makedonski književnik i novinar Mustafa Spahiu, poznati talijanski slikar Ugo Maffi, književnik i znanstvenik dr. sc. Igor Šipić, slikar Milan Generalić, muzeolog Ante Sorić, prvi direktor Muzeja Mimara u Zagrebu, članovi Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika i kulture “Zoranićeva arkadija” Sveučilišta u Zadru, tako da susreti u Zemuniku dobili i međunarodni predznak. Uz Galeriju “Sveta Katarina Aleksandrijska” iz Zemunika, ova događanja kao pokrovitelji prate i Općina Zemunik, Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar, te Udruga 3000 godina Za dar.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.