IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU Proslava Dana obrane grada Zadra i 25 godina Zadarskog plesnog ansambla IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU Proslava Dana obrane grada Zadra i 25 godina Zadarskog plesnog ansambla
U loži Narodnog muzeja Zadar, 5. listopada otvara se izložba plakata, fotografija i kostima Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg ansambla suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Izložba... IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU Proslava Dana obrane grada Zadra i 25 godina Zadarskog plesnog ansambla

U loži Narodnog muzeja Zadar, 5. listopada otvara se izložba plakata, fotografija i kostima Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg ansambla suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Izložba je vezana uz proslavu Dana obrane grada Zadra i 25. godišnjice od osnutka Zadarskog plesnog ansambla čiji su osnivači  Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica nagrade Grb grada Zadra. Autori izložbe, uz Sanju Petrovski, su dugogodišnji i neumorni suradnici Zadarskog plesnog ansambla: Marija Šarić Ban, kostimograf i Igor Gluić, akademski slikar. Izložba će se otvoriti performansom “Listopad”  po tekstu istoimenog romanaTomislava Marjana Bilosnića, a nastupit će uz mlađe članice ansambla  Josipa Štulić, Filipa Bavčević, Mate Ivić, Nataša Kustura, Marta Huber, Ena Vukičević i Nuša Kapović.

zadarski-plesni-ansambl

Izložba je nastala s namjerom da se na tren zautavi kretanje kroz vrijeme i prostor i zabilježi trenutan presjek događanja vezanim uz prisustvo Zadarskog plesnog ansambla u kulturnom miljeu grada. Ovim projektom se zaokružuje bogat ciklus stvaranja kojim se ples i pokret pretaču u novi medij i prilagođuju novom, ne više izvedbenom, već izložbenom prostoru. Izložba se tematski nadovezuje na ovogodišnu predstavu izvedenu na Zadarskom kazališnom ljetu  “ARHIVIRANJE – tajni dnevnik umjetničke prakse”, u smislu nesvakidašnjeg kazališnog pristupa memoriranja, pohranjivanja i zatim transformiranja materijala kroz koncept suvremene izvedbene umjetnosti.

zadarski-plesni-ansambl1

Plesna umjetnost nije uključena u arhivske koncepcije tradicionalnih baštinskih  institucija. Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne i kulturne scene u Hrvatskoj i regiji, pridajemo pozornost arhiviranju suvremene umjetničke prakse, nastoji se objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta, i na taj način pomaknuti granice ustaljenog poimanja plesne umjetnosti.  Zadarski plesni ansambl je izvaninstitucionalna grupa u čijem središtu je Sanja Petrovski, osnivač uz pok. Nives Šimatović Predovan, također  plesač, koreograf i umjetnički voditelj. Ansambl okuplja zadarske plesače koji žive i rade u Hrvatskoj i u Europi. Ovim projektom mapirajući  sadašnje stanje na zadarskoj plesnoj sceni, stimulira se povratak kazališnoj ideji i rodnom gradu koji je ishodište, inspiracija, mjesto kazališne i životne inicijative.

 

Prikaz djelovanja Ansambla predočen je plakatima, fotografijama i kostimima nastalih kroz 25 godina sustavnog i znalačkog rada, a uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija preko plesnih predstava za djecu i mlade, do site – specific performansa, moderiranih rasprava i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. U smjeru kazaljke na satu sudionici se kreću od razaranja, rata i kaosa, preko bogate palete umjetničkih ostvarenja do krune plesnih događanja: festivala suvremenog plesa Monoplay, jedinog festivala u Hrvatskoj koji njeguje solo formu.

Svi zainteresirani ljubitelji plesa moći će pogledati izložbu od 5. do 19. listopada 2016. godine u gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar. Pokrovitelji izložbe su Narodni muzej Zadar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zadar te Zadarska županija.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.