KALMETA: Očekujemo 330 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju kanalizacijske mreže! KALMETA: Očekujemo 330 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju kanalizacijske mreže!
Gradonačelnik grada Zadra, Božidar Kalmeta, sa suradnicima obišao je danas Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Centar, Odvodnja d.o.o. Zadar, a nakon toga i ulice u... KALMETA: Očekujemo 330 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju kanalizacijske mreže!

Gradonačelnik grada Zadra, Božidar Kalmeta, sa suradnicima obišao je danas Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Centar, Odvodnja d.o.o. Zadar, a nakon toga i ulice u MO Ričine u kojima je izgrađena sekundarna kanalizacijska mreža (Drniška ulica, Ulica 22.lipnja 1941. i Ulica Lepantske bitke) te Crpnu postaju javnog sustava odvodnje Gaženica.

Ovom prigodom gradonačelnik Kalmeta najavio je rješenja kojima će se u potpunosti ukloniti neugodni mirisa koji se povremeno šire s pročišćivača.

S tim ciljem nabavit ćemo filter za pročišćivač, a raspisana je i natječajna dokumenatcije za natkrivanje dva otvorena bazena gdje je i do sad bilo najviše prigovora,istaknuo je gradonačelnik dodajući da će ugradnja filtera iznositi 7 milijuna kuna, od čega će Grad Zadar financirati 20%, a Hrvatske vode 80%.

Nakon ugradnje filtera i natkrivanja bazena vjerujem da ćemo definitivno riještit pitanje neugodnih mirisa s počišćivača koji su već sada bitno smanjeni nego što su bili prije, naglasio je Kalmeta.

Gradonačelnik je kazao kao još uvijek postoji problem crnih jama, međutim Grad Zadar kontinuirano kroz projekt izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže svake godine spaja sve veći broj domaćinstava na sustav fekalne odvodnje. Također, gradska uprava nominirala je projekt izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže vrijednosti 330 milijuna kuna prema fondovima EU te se očekuje odobrenje tih sredstava. U prvim mjesecima iduće godine očekuje se potvrda glavnih projekata te objaljivanje javnog natječaja za izvođača radova.

– Radi se o zahtjevnom projektu te će biti objavljeni međunarodni javni natječaj. Gradnja će započeti sljedeće godine ovisno o odobrenju sredstava. Riječ je o 14 potprojekata, a s tim će se praktički cijelo područje grada Zadra, uključujući Kožino i Petrčane biti premreženo sekundarnom kanalizacijskom mrežom i kao što smo najavljivali, trebali bi u iduće dvije, do tri godine biti u potpunosti biti grad bez crnih jama, istaknuo je pročelnik UO za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap.

Nakon Pročišćivača „Centar“ gradonačelnik i suradnici obišli su Crpnu postaju javnog sustava odvodnje Gaženica koja je preduvjet za izgradnju čitave sekundarne kanalizacijske mreže na podrčju luke Gaženica te dio prometnice uz uvalu Bregetti gdje će biti izgrađen nogostup i postavljena javna rasvjeta.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.