Kapović: Ako Longin ne reagira sukladno zakonu, podići ćemo kaznenu prijavu! Kapović: Ako Longin ne reagira sukladno zakonu, podići ćemo kaznenu prijavu!
Jutro nakon prosvjeda i blokade Virskog mosta te privođenja u Prvu policijsku postaju Zadar, potom obrade i puštanja na slobodu temeljem rješenja Prekršajnog suda,... Kapović: Ako Longin ne reagira sukladno zakonu, podići ćemo kaznenu prijavu!

Jutro nakon prosvjeda i blokade Virskog mosta te privođenja u Prvu policijsku postaju Zadar, potom obrade i puštanja na slobodu temeljem rješenja Prekršajnog suda, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović uputio je ispriku građanima:

„Ispričavam se svim građanima zbog blokade Virskog mosta. Četrdeset minuta morali su trpjeti zaustavljanje prometa jer smo na taj način izrazili javno negodovanje nefunkcioniranjem pravne države. Pokušali smo da naš prosvjed prođe bez ikakvih posljedica, pa smo zbog toga propustili vozilo Hitne pomoći i tako deblokirali Virski most. Nije to napravila policija, nego mi. Osobno sam dao nalog vozaču kamiona da deblokira jednu traku i tako omogući prolaz Hitnoj službi“, kazao je. Same posljedice blokade Virskog mosta prekršajne su prijave za načelnika Kapovića kao odgovorne osobe – za remećenje javnog reda i mira te nelegalno javno okupljanje – ali, napominje virski načelnik, postojali su suštinski razlozi blokade.
„To je bio jedini način da javnosti ukažemo kako državne institucije na razini Zadarske županije ne samo da ne provode zakon i Ustav Republike Hrvatske, već podržavaju bezakonje. Mi imamo selektivnu primjenu pravnih propisa u RH, a pogotovo na području naše županije. Svjestan sam da takve stvari postoje svugdje na svijetu, ali u ovolikoj količini, kakva je u Zadarskoj županiji – to je neprihvatljivo“, istaknuo je Kapović i potom naglasio:
„Dajemo županu Zadarske županije Božidaru Longinu rok do kraja lipnja da riješi i presiječe ovu situaciju s nezakonitom građevinskom dozvolom koju je izdao njegov županijski odjel, jer nakon toga idemo s novim kaznenim prijavama“.
Sve je ovo rečeno na tiskovnoj konferenciji u Općini Vir gdje su se virskom načelniku ispred predstavnika nacionalnih i lokalnih medija pridružili njegov zamjenik Antonio Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paola Žepina i pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović. Zajednički stav predstavnika Općine Vir bio je izražen željom da otok Vir ne smije ponovno postati medijski simbol bespravne gradnje.
„Govorilo se kako smo kolovođe nezakonitog rada zadnja četiri desetljeća. Kaos i katastrofa su na Viru – govorilo se još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i trajalo do dvijetisućitih. To je bila nezaslužena stigma, ali smo je stekli“, kazao je virski načelnik navodeći kako je prva blokada Virskog mosta bila prije točno trideset godina, kada je na Viru srušeno približno stotinu objekata. Narod je izašao na most i blokirao ga, a predstavnici države su uz policijsku pratnju gliserima i brodovima došli do otoka i minirali oko stotinu objekata. U Republici Hrvatskoj u više je akcija srušeno oko dvije stotine objekata, pa je pitanje, ističe Kapović, kako je moguće da nakon takvih iskustava netko u 2018. godini bespravno gradi s nezakonitom građevinskom dozvolom po više osnova. Pri tomu je dao i objašnjenje:
„Općina Vir ne tvrdi da je dozvola nezakonita. To je utvrdilo Ministarstvo graditeljstva u dokumentu izvršenog nadzora građevinske dozvole još od 6. veljače 2018. U istom dokumentu piše još kako nije u nadležnosti resornog Ministarstva da poništi građevinsku dozvolu, već u nadležnosti Zadarske županije. Dakle, nenadležno tijelo Zadarske županije od strane nenadležne osobe izdalo je papir, a to nije previd nego namjera, jer je riječ o organiziranom kriminalu građevinske mafije. Zabrinjavajuće je, međutim, kako taj dokument imaju i pripadnici gospodarskog kriminaliteta PU zadarske i USKOK. Kako onda na osnovu ovog dokumenta nije napravljena kaznena prijava od strane policije i proslijeđena USKOK-u kako bi Državno odvjetništvo podignulo optužnicu? Zašto to traje duže od četiri mjeseca? Nakon ovakvog dokumenta optužnica se piše u roku 24 sata“, zaključio je načelnik Kapović.

OKVIR:
U OPĆINI VIR ŽELIMO NE SAMO JEDNU, VEĆ DVIJE BENZINSKE PUMPE

„Policija je promptno reagirala i postupila po zakonu tražeći deblokadu mosta. To je u redu i ističem kako su policijski djelatnici bili korektni, ali pitanje je zašto te institucije promptno ne reagiraju kada mi podnosimo kaznene prijave uz stotine dokumenata? To nije rekla-kazala, to su materijalni dokazi, a reakcije nema“, objašnjava načelnik Kapović razloge organizacije prosvjeda i želje da poruka dopre do šire javnosti.
„Krivo se tumači“, nastavio je virski načelnik, „kako smo mi protiv privatnog investitora. To nam se pokušava nametnuti kao stav upravo iz te organizirane kriminalne skupine. Nije nam, također, namjera niti spriječiti izgradnju benzinske pumpe na Viru. Stav je općinske uprave da želimo dvije pumpe, jednu na moru i druga uz cestu, ali sukladno zakonu, propisima i Prostornom planu Općine Vir“. Poruka je, kaže dalje Kapović, nedvosmislena: „Tri Bartola su mogli kupiti zemljište u građevinskoj zoni ili ishoditi koncesiju na pomorskom dobru sukladno zakonima, propisima i našem PP-u te dobiti legalnu građevinsku dozvolu. Tko bi ih onda zaustavio?“

OKVIR:
POSTOJI INTERES VIŠE INVESTITORA NA GRADNJU BENZINSKE PUMPE, I TO SUKLADNO ZAKONU, PROPISIMA I PROSTORNOM PLANU

„Insinuira se kako moja obitelj ima interes za gradnju benzinske pumpe“, naveo je virski načelnik, a potom objasnio o čemu je riječ:
„Firma u vlasništvu moga oca vodila je od 1994. godine pregovore s tvrtkom Petrol oko građenja pumpe, ali su sve kalkulacije pokazale da takva investicija nema ekonomsku osnovu. To je bilo prije 24 godine i to je odavno zaključena priča, jer je tvrtka moga oca odustala od posla“, kazao je Kapović. U međuvremenu su, posljednjih 15 godina, investitori „Tifon“ i „Lukoil“ te posebno posljednjih pet godina „Crodux“ i ponovno „Petrol“, pokazali interes za gradnju benzinske pumpe na Viru, ali na sasvim drukčiji način.
„Nije im se niti u snu dogodilo da izvedu ovo što je napravio investitor Tri Bartola. Svi su sukladno zakonima, propisima i našem Prostornom planu tražili eventualnu lokaciju za gradnju“, naveo je načelnik Općine Vir primjere ponašanja po zakonu.

OKVIR:

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir:

POLICIJA TUMAČI PROPISE UMJESTO DA ASISTIRA U PROVOĐENJU IZVRŠNIH AKATA

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, odnosno Komunalno redarstvo Općine Vir, izdao je rješenje za uklanjanje pokretnih naprava na nekretnini u vlasništvu investitora „Tri Bartola“, jer nisu postavljene uz suglasnost jedinice lokalne samouprave. Međutim, radovi na izgradnji benzinske pumpe nisu obustavljeni – navela je pročelnica općinskog Upravnog odjela Paola Žepina.
„Kako investitor nije postupio po Rješenju, izdali smo Rješenje o izvršenju u kojemu je utvrđeno kako će se uklanjanje izvršiti putem trećih osoba od 19. do 25. lipnja. Zatražili smo i asistenciju djelatnika PU zadarske, ali smo odbijeni. U PU zadarskoj pozivaju se na građevinsku dozvolu koju ima investitor, iako je Ministarstvo graditeljstva utvrdilo kako je ona nezakonita“, kazala je Žepina uz opasku kako se „policija prepustila tumačenju pravnih propisa uzimajući u obzir samo stranu, onu investitora“.
„Policija ne bi trebala tumačiti propise, nego provoditi zakon. S druge strane, izjednačava pravnu osobu i njihove ovlasti na terenu uz mimoilaženje ovlasti jedinice lokalne samouprave. Mi donosimo izvršne akte po kojima bi policija trebala postupati i pružati asistenciju“, još je kazala pročelnica u Općini Vir.

OKVIR:
Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir dosad je uručio kazne investitoru »Tri Bartola« i izvođaču radova »Krekić Avangard« u ukupnoj vrijednosti od pola milijuna kuna

BARTUL BURČUL: AKO JE PO ZAKONU, PLATIT ĆU DO ZADNJE LIPE

Od srijede je na snagu stupila zabrana i ograničenje građevinskih radova za vrijeme turističke sezone koja vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna u vremenu od 0 do 24 za cijelo područje Općine Vir, pa je sukladno Zakonu o gradnji i građevinskoj inspekciji investitoru „Tri Bartola“ i izvođaču radova zadarskom „Krekić Avangard“ izdano Rješenje za obustavu radova. Rješenje je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, ali kako radovi nisu obustavljeni – izdane su im novčane kazne za tri utvrđena nepostupanja po Rješenju: po 150 tisuća kuna investitoru i izvođaču radova. To je bilo jučer. „Zakon u ovom slučaju propisuje ukoliko se ne obustave radovi da se ispisuju novčane kazne, a na kazna. Dakle, ne samo jedna. Zasad imamo pet uručenih u ukupnom iznosu od 250 tisuća kuna“, kazala je pročelnica općinskog Upravnog odjela Paola Žepina. S druge strane, vlasnik investitora „Tri Bartola“ Bartul Burčul ne namjerava stati s gradnjom benzinske pumpe.
„Imamo građevinsku dozvolu i to je jedino relevantno. Mi radimo svoj posao, a primjećujem također kako je cijeli otok gradilište. Svugdje se gradi“, kaže Burčul. Za dosad uručene novčane kazne, Burčul ističe:
„Zna se naša adresa, pa neka ih tamo uručuju. Ako je po zakonu, mi ćemo sve platiti. Nikad zakone Republike Hrvatske neću dovoditi u pitanje. Platiti ću do zadnje lipe“.

IMG_0005-800x533

IMG_0006-800x533

IMG_0000-800x527

IMG_0001-800x533

1600x957 IMG_0003-800x528

IMG_0004-800x517

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.