Kapović: Što rade DORH i USKOK? Do kad će se župan skrivati? Ima li on stav? Kapović: Što rade DORH i USKOK? Do kad će se župan skrivati? Ima li on stav?
Na konferenciji za medije održanoj s početkom u 11 sati u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović osvrnuo se na aktualnu situaciju oko... Kapović: Što rade DORH i USKOK? Do kad će se župan skrivati? Ima li on stav?

Na konferenciji za medije održanoj s početkom u 11 sati u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović osvrnuo se na aktualnu situaciju oko izgradnje pumpe na Viru, napominjući kako neće dopustiti da nasilni investitor, tvrtka Tri Bartola d.o.o., krši brojne zakone i bez valjane dokumentacije gradi.

“Neprihvatljivo je da investitor 19. lipnja krene nezakonito devastirati prostor koji Prostornim planom nije definiran kao građevinska zona i da nadležne institucije o tome što se događa mjesecima, a neke i godinama imaju spoznaju. Ova trakavica je počela u veljači 2017. godine, kada investitor preko firme Blok projekt i direktora Željka Predovana traži od Općine pozitivnu suglasnost na projekt. Općina kao javno-pravno tijelo odbija dati suglasnost uz obrazloženje nije u Prostornom planu Općine Vir. Jednako su postupili Vir Održavanje i Vodovod Vir. Unatoč svim upozorenjima, Zadarska županija izdaje u studenom građevinsku dozvolu koju potpisuje referentica Ivona Cota. Mi smo podnijeli kaznenu prijavu 6. prosinca 2017. godine, sa svim dokazima i dokumentima, te je nadopunili 18. prosinca. Dakle, u roku od 20 dana stručne službe Općine Vir pripremile su 130 dokumenata koji potvrđuju da je izdana dozvola nezakonita, sa više aspekata, od upravnog postupka do niza kaznenih djela koja su počinjena, a to su falsificiranje i zlouporaba položaja i ovlasti. Od Ministarstva graditeljstva, koje je nadležno za preispitivanje ovakvih slučajeva, tražili smo nadzor. Zaključak po obavljenom nazoru objavili smo 6. veljače 2018. godine.” – kazao je Kapović dodajući kako je utvrđeno da Zadarska županija nije bila nadležno tijelo za izdavanje građevinske dozvole.

“Sve i da je bilo nadležno, po tri osnove je taj dokument nezakonit. Dakle građevinska dozvola koju posjeduje tvrtka Tri Bartola d.o.o je izdalo nenadležno tijelo i ovjerila nenadležna referentica Ivona Cota. Sve to potvrdio je i Općinski sud u Zadru. Krucijalno pitanje danas je, ako su naše službe za 20 dana utvrdile spomenute nezakonitosti, zatim Ministarstvo graditeljstva za 60 dana, a Općinski sud u Zadru za 45 dana, sto onda do 19 lipnja radi Krim policija i Državno odvjetništvo?! Oni kojima je to posao, trebali su utvrditi stanje stvari za dva dana! Mi nemamo povratnu informaciju što je napravila Krim policija, ali sad smo i to pismeno zatražili od PU zadarske, Ravnateljstva policije, DORH-a i USKOK-a, pa evo da javnost zna.” – naglasio je Kapović dodajući da je neprihvatljivo da Općina Vir nakon svega 18. lipnja ima problema s nasilnim investitorom i da mora dokazivati nešto što su odavno dokazali.

“Od veljače 2017. godine do veljače 2018. smo dokazivali da je dozvola nezakonita, dokazali smo to kad je Ministarstvo potvrdilo da ju je izdalo nenadležno tijelo i što mi dalje imamo razgovarati i dokazivati?! Osim toga, očekujemo i očitovanje našeg župana, koji se mogao sakrivati iza svojih djelatnika, ili im čak i vjerovati, dok nije dobio očitovanje Ministarstva da je dozvola nezakonita jer Županija nije nadležna za izdavanje. On kao župan Zadarske županije je odgovoran za zakonito postupanje svojih upravnih odjela. Nadzor je potvrdio da je Ivona Cota napravila tešku povredu službene dužnosti. Ako je prije potpisivanja građevinske dozvole 9 mjeseci bila upozoravana da bi to bio nezakonit potez, a ona to izignorira, znači da nije u pitanju nehaj nego teška zlouporaba položaja i ovlasti. I nakon svega toga, ta osoba i danas radi na virskim predmetima, ne samo da nije dobila otkaz nego nije ni suspendirana. Ako to nije napravio pročelnik, onda je župan odgovoran i morao je reagirati. Stoga postavljam pitanje – što je župan radio više od 4 mjeseca?! To ćemo pitanje postaviti i nadležnim službama.” – istaknuo je na kraju načelnik Kapović.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.