KRISTALNA NOĆ Na dan ubojstva Franka Lisice Bibinjci prestrašili Srbe i JNA u Zadru! KRISTALNA NOĆ Na dan ubojstva Franka Lisice Bibinjci prestrašili Srbe i JNA u Zadru!
Na današnji dan prije 25 godina ubijen je hrvatski redarstvenik Franko Lisica na brdu Štikovača na području Općine Polača. To se dogodilo uoči samog... KRISTALNA NOĆ Na dan ubojstva Franka Lisice Bibinjci prestrašili Srbe i JNA u Zadru!

Na današnji dan prije 25 godina ubijen je hrvatski redarstvenik Franko Lisica na brdu Štikovača na području Općine Polača.

To se dogodilo uoči samog početka Domovinskog rata, u vrijeme kada se samo naslučivalo što se sprema hrvatskom narodu.

Međutim, taj dan ostao je duboko u sjećanju mnogim Srbima, ali i oficirima JNA.

Nakon vijesti o tome da je ubijen Franko Lisica, Bibinjci su se spontano organizirali i u koloni koja je brojila više od tisuću članova došli u grad.

Tamo im se pridružio i dio Zadrana, te su ispunjeni gnjevom i tugom zbog smrti mladog sumještanina, ne razmišljajući u koliki rizik se upuštaju, hrabro paradirali pored vojarne u kojoj je bila naoružana vojska koja je jedva čekala zapovjed da zapucaju. Mnogi koji su bili svjedoci ovog prosvjeda kažu kako tako veličanstven prosvjed nije nikad, ni prijeprije ni kasnije, viđen na ovim prostorima.

Pri tome su razbijeni i izlozi nekih lokala čiji vlasnici su bili Srbi zbog čega je prosvjed nazvan Kristalna noć.

Srbe i JNA ovaj događaj toliko je uzrujao da još i danas o njemu pišu, analiziraju ga i sjećaju ga se kao nečeg negativnog i uperenog protiv Srba.

 

 

 

 

 • sergio

  9. svibnja 2016. #1 Author

  Ne samo da su razbijali sve sto je Srbsko ili Jugoslavensko,nego su i KRALI iz tih prodavnica. kafica I kuca. SRAMOTA… a kao su posten narod. Mene je licno zvao moj prijatelj BODUL sa otoka negdje da idemo uzimati/ krasti (to je pogrdna rijec za njih oni su posten civilizovan narod hahaha). sjecam se prodavnice obuce Borovo zasto je ona kriva, ona je prodavnica tvorevina iz hrvatskog grada. Dobro oni znaju kako im je bilo (bizite noge,sporka ce vas guza)…

  Odgovori

  • Anonimno

   28. listopada 2020. #2 Author

   A ti mora da si čedo po pisanju ,

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.