LAŽNA UZBUNA Na Viru nije viđen morski pas nego bezopasni iglan LAŽNA UZBUNA Na Viru nije viđen morski pas nego bezopasni iglan
Nema razloga za paniku ili strah, jer na Viru nije jutros snimljen morski pas već bezopasna riba iglan. Tako je Institut za oceanografiju i... LAŽNA UZBUNA Na Viru nije viđen morski pas nego bezopasni iglan

Nema razloga za paniku ili strah, jer na Viru nije jutros snimljen morski pas već bezopasna riba iglan. Tako je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita demantirao pomalo panične objave i snimak prisustva morskog psa na jednoj od virskih plaža:

– Nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas. Ona koju ste danas mogli vidjeti po medijima, a koja je snimljena kod otoka Vira pripada vrsti Tetrapturus belone, ribi hrvatskog naziva iglan. Iako je oblik peraje na videu također ukazivao na spomenutu vrstu, ove predivne slike koje nam je ustupio Miroslav Vuković potvrdile su našu pretpostavku. Iglan je vrsta koja obitava u Sredozemnom moru i njena pojava je uobičajena u Jadranu, posebice u ljetnim mjesecima. Nije neobično da se približi obali, plaži pa čak i lukama. Samo bez panike – poručili su iz Instituta.
Iglan je riba je iz porodice koja je dosad pronađena uglavnom u Jadranu, iako je za još pet vrsta poznato da žive na Mediteranu. Ima veliku i dugačku peraju koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod sabljarke (igluna). Smeđe je i modre boje odozgo, a s trbušne strane iglan je bijel. Najveći ulovljeni primjerak imao je 240 cm i težio je 70 kilograma. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 metara, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, no također je cijenjena i za prehranu. Ribolov na iglana je reguliran zakonom i dozvoljen samo uz posebnu dnevnu dozvolu.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.