„Little Free Library“ ili „Mala slobodna knjižnica“ po prvi put i u Zadru! „Little Free Library“ ili „Mala slobodna knjižnica“ po prvi put i u Zadru!
„Uzmi knjigu – vrati knjigu“, moto je tzv. Male slobodne knjižnice, danas neprofitne organizacije koja je nastala u Americi zahvaljujući ideji Todda Bola. On... „Little Free Library“ ili „Mala slobodna knjižnica“ po prvi put i u Zadru!

„Uzmi knjigu – vrati knjigu“, moto je tzv. Male slobodne knjižnice, danas neprofitne organizacije koja je nastala u Americi zahvaljujući ideji Todda Bola. On je 2009. godine u čast svojoj pokojnoj majci, koja je bila zaljubljenica u knjige, ispred kuće u Wisconsinu postavio drveni ormarić s knjigama. Knjige su mogli posuđivati svi koji su to željeli. Ideja se proširila i prerasla u svjetski pokret. Dvije takve su po prvi put otvorene su i u Zadru! Obje su u naselju Smiljevac: jedna se nalazi na dječjem igralištu u blizini vrtića, a druga u školskom dvorištu istoimene osnovne škole. Slobodne knjižnice su ustvari kućice s pretincima za knjige koje su besplatno dostupne svima koji žele čitati. Mjesta su to razmjene knjiga, gdje svatko može uzeti knjigu i donijeti neku drugu knjigu, a cilj im je povezati ljude čitanjem i druženjem na otvorenom prostoru.

Projekt knjižnice na otvorenom osmislila je na Smiljevcu profesorica hrvatskog jezika Marina Marjačić i učenici 7.b razreda OŠ Smiljevac, a ideju su podržale odgojiteljice i roditelji Područnog objekta Smiljevac Dječjeg vrtića Sunce te šira lokalna zajednica.  Knjiga povezuje ljude, u realizaciji ideje su svi zajedno udruženim snagama aktivno sudjelovali. Kad se mnogo malih složi, u tjedan dana se mnogo toga napravilo. Kućni majstori i stolari su obavili tehnički dio posla, prikupljene su knjige koje će nastaviti svoj život  u maloj slobodnoj knjižnici. U petak, na sam Dan planeta Zemlje učenici 7.b razreda OŠ Smiljevac su posjetili dječji vrtić i djeci ispričali priču „Čarobni krevet“, a nakon toga je jedan talentirani učenik otplesao „break dance“ što je izazvalo salvu oduševljenja vrtićke djece. Potom je svako dijete uzelo po jednu knjigu (slikovnicu) iz kartonske kutije za donaciju i spremilo u drvenu kućicu na dječjem igralištu. Tako je razmjena knjiga zapravo mogla i započeti, a mala slobodna knjižnica tim činom i službeno otvorena. Druženje vrtićke djece i učenika, koji su nekad pohađali ovaj vrtić, nastavilo se i na dječjem igralištu, ali i u OŠ Smiljevac, gdje su predškolci s velikim zanimanjem pratili radionice na otvorenom u sklopu projektnog dana škole. Još je jedna mala slobodna knjižnica taj dan otvorena i u dvorištu škole.

Kako je „Little Free Library“ svjetski pokret, tako će se smiljevačke male slobodne knjižnice upisati u kartu svijeta na www.littlefreelibrary.org. Hoće li ideja „Male slobodne knjižnice“ zaživjeti i u Zadru, ostaje tek za vidjeti. No budimo optimistični. Ovaj je projekt zaživio u 70 zemalja svijeta i u nekoliko hrvatskih gradovima, pa zašto ne bi i u Zadru?! Bez zakasnine, bez članarine, dan i noć, svakog dana u godini ovdje ćete moći zamijeniti knjigu i uploviti u svijet mašte, jer „Čitanje je poput sanjanja otvorenih očiju“. Upravo danas, 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ovaj datum je simbolično odabran u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Sama zamisao obilježavanja zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na blagdan Svetog Jurja.

Gordana Šarić

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.