Martin Baričević održao sastanak s predsjednikom Republike Slovačke Martin Baričević održao sastanak s predsjednikom Republike Slovačke
Na poziv Slovačke zajednice mjesta i općina, izaslanstvo predvođeno predsjednikom Martinom Baričevićem boravilo jer u višednevnom posjetu Bratislavi. Povod za dolazak je bila Skupština... Martin Baričević održao sastanak s predsjednikom Republike Slovačke

Na poziv Slovačke zajednice mjesta i općina, izaslanstvo predvođeno predsjednikom Martinom Baričevićem boravilo jer u višednevnom posjetu Bratislavi. Povod za dolazak je bila Skupština Slovačke zajednice koja obilježava 30 godina postojanja. Posebna čast je bila ukazana Hrvatskoj zajednici općina (HZO) koja je bila poseban gost same Skupštine, gdje je čelnik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević sa suradnicima imao priliku susresti i razgovarati sa predsjednikom Slovačke Republike Andrejem Kiskom koji je na toj dužnosti od 2014. godine. Hrvatsko izaslanstvo je u razgovoru sa Kiskom naglasilo kako možemo biti ponosni na dugo prijateljstvo između Hrvatske zajednice općina, kao i Slovačke zajednice mjesta i općina.
– Smatram kako pokazujemo da suradnjom i razmjenom iskustava možemo pridonijeti boljem povezivanju općina, kao i razvojem ruralnih prostora. Zajednički ciljevi su nam prenošenje znanja oko Europskih fondova, razvoj ruralnog prostora, fiskalna decentralizacija, razvoj i implementacije novih tehnologija i sl. Ovo nisu samo kurtoazni posjeti, već živi dokaz kako se na ravnopravnoj razini uz jedno trezveno i logično razmišljanje može puno toga postići. Predsjednik Kiska je kazao kako ga raduju vrlo dobri odnosi dviju država, kao i napredna suradnja između dviju Zajednica. Posebno ga je dirnula činjenica kako upravo općine razvijaju sjajnu suradnju, što govori o sličnosti, posebno u kontekstu povijesnog i kulturnog nasljeđa, naglasio je Baričević.
Na završetku susreta, Baričević je slovačkom predsjedniku poklonio kravatu, simbol hrvatskog identiteta u svijetu. Isto tako, Baričević se kao predsjednik Hrvatske zajednice općina (HZO) obratio skupštinskim delegatima kojih je bilo više od 1,500 predstavnika općina i mjesta u Slovačkoj. Uz predsjednika Kisku, skupu su se odazvali najviši državni dužnosnici, kao i dobar dio diplomatskog zbora akreditiran u Slovačkoj. Uz Baričevića u izaslanstvu je bio Slavko Prišćan, potpredsjednik Hrvatske zajednice općina i načelnik Općine Rovišće u Bjelovarsko-bilogorskoj Županiji. Susretu i samoj Skupštini bio je prisutan i mr.sc. Aleksandar Heina, veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj.

_DSC1717-1024x684

_DSC1752-1024x684

_DSC2003-1024x684

_DSC1693-1024x684

_DSC1685-1024x684

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.