Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu – pobjednica je Marina Mavrinac Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu – pobjednica je Marina Mavrinac
Posljednji natjecateljski dan Međužupanijskog prvenstva u sportskom ribolovu štapom s obale za seniorke donio je izdašnije ulove i na kraju najljepši moment trodnevnog virskog... Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu – pobjednica je Marina Mavrinac

Posljednji natjecateljski dan Međužupanijskog prvenstva u sportskom ribolovu štapom s obale za seniorke donio je izdašnije ulove i na kraju najljepši moment trodnevnog virskog druženja s najboljim hrvatskim udičarkama kada je Marina Mavrinac Matulja zagrlila pobjednički pehar. Bio je to posebno emotivan trenutak za hrvatsku reprezentativku iz lovranskog „Zubaca“ koja nikad dosad u svojoj 23 godine dugoj karijeri nije osvojila međužupanijski naslov. Nema ni zlatnu medalju, ovo joj je bila prva. U tren su je okružile udičarke; čestitke, poljupci i zagrljaji dugo su stajali u redu. Sreću nije trebalo tražiti na drugoj adresi, Marina ju je dijelila kao narezanu rođendansku tortu.

„Sretna sam. Iskreno, nisam se nadala pobjedi jer sam mislila da svi imaju ulove poput mene“, kazala je misleći na sjajni nedjeljni ulov od 1499 grama kojim je pomela konkurenciju i nakon četvrte pozicije prvog lovnog dana došla do najviše točke na postolju. „Nadmorska visina“ postolja bila je svega oko metar, ali druge su stajale ispod nje.
„Prva mjesta u karijeri uvijek su mi nekako izmicala. Osvajala sam bronce na državnim prvenstvima, ali nikad nisam bila najbolja. Ovo je moj prvi naslov u seniorskoj konkurenciji“, objasnila je Opatijka s lovranskom adresom koliko joj znači virski naslov. U subotu se kao i sve druge natjecateljice borila sa škrapama, bonacom i manjkom riba, dok je nedjelja kao posljednji natjecateljski dan donio preokret.
„Bili su bolji uvjeti drugog dana natjecanja. More je bilo mreškano, a tada radi špar. Znala sam kako ću od deset pokušaja uhvatiti barem dva puta i to je bilo – to“, još je kazala Mavrinac Matulja koja će kao nova međužupanijska prvakinja s puno samopouzdanja otići na Prvenstvo Hrvatske na Brač. Tamo će i drugoplasirana Marija Novković, udičarka tribunjske „Pirke“, kao i brončana Jagoda Razum iz kukljičke „Uligne“. Tako će jedna medalja ipak ostati u Zadarskoj županiji, ali na opće iznenađenje neće u zadarski „Zubatac“. Kukljica od nedjelje ima udičarku na postolju.
„Nisam se baš nadala nekoj od medalja, ali kada već dođeš na natjecanje onda želiš napraviti što bolji rezultat. Osvajanje medalje svakako je nagrada za taj trud“, kazala je Razum. Ima i neke poetske pravde u njezinoj medalji; na Županijskom prvenstvu imala je sjajan dan, ali je od postolja udaljila činjenica kako je bila u istom sektoru s pobjednicom Elom Galzinom. Tada joj je sreća okrenula leđa.
„Uvijek za uspjeh treba malo sreće“, zaključila je. Zadranke nisu uspjele: naviknule su nas na medalje i trofeje, pa je izostanak njihovih slavljeničkih govora bio veliko iznenađenje natjecanja.
„Dogodi se. Tko zna zašto? Nije bilo ribe, nije nam se sve poklopilo“, kazala je veteranka Nada Miletić koja je s prošlogodišnjeg Međužupanijskog prvenstva, također održanog na Viru, doma otišla sa srebrom i broncom. Uspjehu kvarnerskog sportskog ribolova svoj doprinos dale su Sava Dešković i Sanja Lotspaich iz „Ičića“ koje su trijumfirale u ekipnoj konkurenciji. Prvog dana bile su najbolje, drugog natjecateljskog dana četvrte – dovoljno za zlato.
„Nije toliko bitan rezultat. Najvažnije je da smo se plasirale na Prvenstvo Hrvatske, a ovo je bila lijepa zabava“, rekla je Dešković, jedna od cijelog naramka svjetskih prvakinja koje su tri dane lovile na Viru. Ekipno srebro otišlo je lovranskom „Zubacu“, odnosno Mavrinac Matulji i njezinoj klupskoj kolegici Sonji Španjol, a na postolje su se još popele Marina Juretić i Loredana Juretić, udičarke „Preluka“ iz Matulja. Evo i pet najboljih u obje konkurencije: POJEDINAČNO; 1. Marina Mavrinac Matulja (Zubatac Lovran), 2. Marija Novković (Pirka Tribunj), 3. Jagoda Razum (Uligna Kukljica), 4. Renata Sić (Sipa Benkovac), 5. Ardena Bajlo (Zubatac Zadar). EKIPNO: 1. Sava Dešković, Sonja Lotspaich (Ičići), 2. Marina Mavrinac Matulja, Sonja Španjol (Zubatac Lovran), 3. Marina Juretić, Loredana Juretić (Preluk Matulji), 4. Ardena Bajlo, Nikolina Kotlar (Zubatac Zadar), 5. Julijana Rumora, Nada Đorđević (Jadran Opatija).

OKVIR:
Orada i glavoč najbolji ulovi natjecanja

UHVATILE IH BRONČANE DAME RAZUM I JURETIĆ

„Gledajte dame i gospodo kako izgleda glavoč od 152 grama“, kazao je i pokazao glavni sudac Boris Bulić drugi najbolji ulov natjecanja koji je imala ekipno brončana Marina Juretić. Jači primjerak imala je jedino brončana u pojedinačnoj konkurenciji Jagoda Razum, koja je uhvatila oradu od 270 grama, ali od orade se i očekuje da bude komad ribe. Glavoč od 152 grama bio je impresivan jednako koliko i šarm 73-godišnje gospođe Marine.
„Bilo nam je super. Sve je lijepo kada se igra kako spada. Trebala sam ribariti na Soči i loviti pastrve, ali sam se radi državnog prvenstva odlučila ipak doći na Vir. Naravno, nije mi ni najmanje žao“, kazala je Matuljanka. Kukljičanka Razum je s druge strane s obale uhvatila primjerak orade vrijedan i za natjecanje s brodice. Pohvalili su je drugi, nije htjela sama.
„Što ću se hvaliti? Bitno da je tu“, dodala je.

OKVIR:
Predstavnici HSSRM-a dali ocjenu:

SVE JE BILO VRHUNSKI

Dok su pozdravljali i ljubili najbolje na prvenstvu, opunomoćenik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (HSSRM) Ante Šuto i glavni sudac Boris Bulić odavali su dojam ponosnih ljudi. Organizacijski, prvenstvo je bilo na iznimnoj razini, a sve probleme koji su se pojavili riješili su zajedno sa predstavnicima domaćina iz Športskog ribolovnog društva „Vir“: domaćicom natjecanja Elizabetom Fumić i voditeljem natjecanja Igorom Marićem. Riječi su same potekle posute kao šećer u prahu na palačinkama.
„Prezadovoljan sam! Sve je napravljeno kako treba, čak smo na zadovoljstvo svih riješili situaciju sa zatečenim mrežama u području lova. Sve je odrađeno super“, kazao je opunomoćenik Šuto. Sudac Bulić obrazložio je detalje zbog kojih je Vir omiljena ribolovna destinacija:
„Svatko može organizacijski odraditi natjecanje, ali kada se pojave neočekivane situacije, kao sada s mrežama, onda se vidi sposobnost organizatora i domaćina da takve stvari trenutno riješe. Na Viru se možeš pouzdati u ljude, a to je vrhunska stvar za natjecanje“.

OKVIR:
Virska veza pobjednice Mavrinac Matulja

IMA NEŠTO U TOM VIRU

Nova međužupanijska šampionka Marina Mavrinac Matulja učiteljica je u opatijskoj Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ gdje je ravnatelj Fredi Glavan. Nije trebalo pitati, Glavan je – Viranin.
„Ravnatelj moje škole je Viranin, a meni se sreća osmjehnula upravo na Viru. Ima tu nešto“, otkrila je nova prvakinja otočno nadahnuće.

OKVIR:
Oni stoje iza uspješnog natjecanja

Općina Vir, Vir turizam i ŠRD »Vir«

Najsvečanije i najveselije bilo je na kraju kada su se dijelile medalje i trofeji. Bilo je to vrijeme za domaćine natjecanja i glavne sponzore – Općinu Vir koja sponzoriranjem ovakvih manifestacija promovira turizam i sport, destinacijsku kompaniju „Vir turizam“ koja je na raspolaganje stavila restoran „Kotarina“ i marketinšku podršku te Športsko ribolovno društvo „Vir“ koje svakim novim natjecanjem podiže standard organizacije i domaćinstva. Trofeje je dijelio zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, medalje i suvenire predsjednica ŠRD „Vir“ Elizabeta Fumić, a poklon pakete destinacijska event menadžerica Nina Jovanović. Pobjednicama su čestitali još opunomoćenik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Ante Šuto, glavni sudac Boris Bulić i voditelj natjecanja Igor Marić.

OKVIR:
Živ je Spavaličin duh

LABINJANKA BABIĆ DOBILA RIBIČKI ŠTAP JER NIJE UHVATILA NITI JEDNU RIBU

Nije više s nama, ali kao da je bio tu. Legendarni virski ribič i dugogodišnji predsjednik virskog ribolovnog društva Antonio Tonči Liverić Spavalica najviše je volio nagrade za one koji ne ulove ništa ili za „prve od iza“, kako se to kod njegovih Liverića kaže, a sam ih je nazivao trofejima ribljeg fair playa. Njegova kćerka Elizabeta Fumić očev je duh ugradila u ovogodišnje izdanje Međužupanijskog prvenstva. Vrijedni ribički štap, kao poklon najslabije plasiranoj natjecateljici, uručen je Ani Babić iz labinske „Adrie“. U dva dana natjecanja nije ulovila niti jednu ribu!
„Lijepo zbog nagrade, ali stvarno nisam napravila ništa“, poigrala se s riječima i ulovom na kraju ipak zadovoljna Babić.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.