Ministar Dario Nakić položio vjenac i poklonio se žrtvama u Vukšiću Ministar Dario Nakić položio vjenac i poklonio se žrtvama u Vukšiću
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na mjesnom groblju kod župne crkve sv. Mihovila u organizaciji MO Vukšić u nedjelju je obilježen spomen... Ministar Dario Nakić položio vjenac i poklonio se žrtvama u Vukšiću

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na mjesnom groblju kod župne crkve sv. Mihovila u organizaciji MO Vukšić u nedjelju je obilježen spomen na petnaest žrtava Domovinskog rata i 25. godišnjica progona žitelja. Služena je misa u župnoj crkvi Sv. Mihovila, a nakon mise mjesni župnik fra Luka Banić ispred centralnog križa dao je odrješenje za sve poginule i ubijene.

Tim povodom, žrtvama su se poklonili predstavnici Grada Benkovca na čelu  sa zamjenikom gradonačelnika Franom Tokićem, predstavnici benkovačkih udruga: UHDDR-a, HVIDR-e, ,Udruga žena Domovinskog rata -Zadar, Udruga cvilnih žrtava Domovinskog rata  Zadarske županije,stranke Demos,predstavici policijske postaje Benkovac i izaslanstvo mjesnog odbora Vukšić.U ime Vlade Republike Hrvatske ministar zdravlja dr. Dario Nakić položio je vijenac i poklonio se žrtvama.

Podsjetimo, srpska paravojska je 27. rujna 1991. godine, dva dana uoči nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila, okupirala Vukšić, razorila tri mjesne crkve od kojih su ostali samo goli zidovi, a cijelo selo je do temelja spaljeno. Poneseni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija zlikovci  su progonili i ubijali Hrvate. Tijekom okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila mahom starije dobi i poginulo je šest hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.
Nakon operacije Oluja rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila osim Cvite Ledenko koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu gdje su je srpski zlikovci ubili i bacili. I nakon 25 godine rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost.
Vukšić je prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja…
Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se  oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenom koji će  zauvijek  svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo  ponosno mjesto i njegove mještane.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane

Za pogledati fotogaleriju kliknite OVDJE

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.