Mladen Ninčević s partnerom iz Kine ulaže 100 milijuna eura u tvornicu kod Metkovića Mladen Ninčević s partnerom iz Kine ulaže 100 milijuna eura u tvornicu kod Metkovića
Mala općina Kula Norinska, s oko 2.000 stanovnika, dva milijuna kuna izvornih prihoda i nedovoljno razvijenim gospodarstvom, pred velikim je promjenama. U to mjesto... Mladen Ninčević s partnerom iz Kine ulaže 100 milijuna eura u tvornicu kod Metkovića

Mala općina Kula Norinska, s oko 2.000 stanovnika, dva milijuna kuna izvornih prihoda i nedovoljno razvijenim gospodarstvom, pred velikim je promjenama. U to mjesto na desnoj obali Neretve, udaljeno nekoliko kilometara od Metkovića, kineski investitor Karl Soong i zadarski poduzetnik Mladen Ninčević preko svoje tvrtke Green Tech Group zajedno, čini se, ulažu u tvornicu električnih automobila i skutera namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe.

Investitori u poslovnu zonu Nova Sela potpisali su s općinom Kula Norinska 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta, nakon provedenog javnog natječaja. Projekt izgradnje tvornice će se odvijati u tri faze, planirane kroz narednih deset godina. U tom bi razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, koje će općina potom uložiti u infrastrukturu. Planirano je da Soong i Ninčević ulože u projekt 100 milijuna eura, a možda i više. Zanimljivo je da, unatoč tako navodno velikoj planiranoj investiciji, predstavnici tvrtke Green Tech Group nisu od Vlade tražili status strateškog investitora, što bi im donijelo razne pogodnosti.

‘Nisu nam se javili’
“Spomenuti investitori nisu se javili ni Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta niti Agenciji za investicije i konkurentnost”, rečeno nam je u Ministarstvu gospodarstva. Unatoč pokušajima, nismo uspjeli dobiti izjavu Mladena Ninčevića, koji po neslužbenim informacijama u tom ambicioznom projektu sudjeluje s 50% investicije. Nedostupan je i njegov sin Anthony, zagrebački student i direktor tvrtke Green Tech Group, koju je lani u Zadru registrirao Karl Soong.

Za razgovor o projektu raspoložen je jedino Nikola Krstičević, načelnik općine. “Ukupnu vrijednost tih investicija u ovom trenutku je nemoguće predvidjeti, jer se projekt radi u višegodišnjim fazama, tako da ne možemo znati što će se sve razvijati u budućnosti. Za  početak je to proizvodnja električnih auta i skutera, a sutra može biti bilo što, pa ta investicija nakon završene treće faze može biti i višestruko veća od 100 milijuna eura. U prvoj fazi zaposlit ćemo do 50 ljudi, poslije 500, možda čak i više, ovisno o potrebama i vrsti proizvodnje”, rekao je načelnik.

Izvor: Poslovni.hr

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.