NA 25. OBLJETNICU POGIBIJE Hrvatskom vitezu Miru Barešiću otkriven spomenik! NA 25. OBLJETNICU POGIBIJE Hrvatskom vitezu Miru Barešiću otkriven spomenik!
U nedjelju navečer 31. srpnja je hrvatski vitez Miro Barešić, politički emigrant i hrvatski branitelj, nakon trga, sportskog centra i malonogometnog turnira u rodnim... NA 25. OBLJETNICU POGIBIJE Hrvatskom vitezu Miru Barešiću otkriven spomenik!

U nedjelju navečer 31. srpnja je hrvatski vitez Miro Barešić, politički emigrant i hrvatski branitelj, nakon trga, sportskog centra i malonogometnog turnira u rodnim Dragama pokraj Pakoštana dobio i velebni spomenik na istoimenom trgu.
Spomen obilježje sastoji se od kipa visokog 2,20 m s likom samog Mira Barešića i stupovima u pozadini koji simboliziraju još 3 Mirova suborca koji su poginuli na istom području u zaleđu Biograda, a to su Milan Pandžić, Frane Bokanović i Zdeslav Turić. U svom ateljeu kod Velike Gorice izradio ga je akademski kipar Ivan Kujundžić Iko, koji je poznat kao tvorac monumentalnog spomenika dr. Franji Tuđmanu u Imotskom visokog tri metra.
Projekt izgradnje spomen obilježja pod nazivom „Pogled na Domovinu“ vrijedan je 40.000 eura ili oko 300.000 kuna. Obzirom da državne institucije nisu imale sluha, rodbina je na 25. godišnjicu pogiblje Mira Barešića i njegovih suboraca, odlučila pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika ovom hrvatskom rodoljubu i domoljubu poginulom u 41. godini života. Dan njegove pogiblje, 31. srpnja 1991. godine, ujedno je i Dan općine Pakoštane.
Sveta misa bila je u crkvi sv. Antuna Padovanskoga s početkom u 19 sati, dok je svečani program otkrivanja spomenika započeo u 20.30 sati. Svečanost je započela recitalom „Vila Velebita“ koji je maestralno izgovarao Joško Ševo. Potom je nekoliko rečenica o Miru Barešiću kazao povjesničar Josip Jurčević, dok je o samom tijeku izgradnje spomen obilježja govorio autor Ivan Kujundžić Iko. Okupljenima se na koncu obratio tehnički ministar branitelja Tomo Medved te je otkrivanje započelo. Dok je obitelj pok. Mira Barešića polako skinula pokrov, spomeniku je biskup mons. Mile Bogović uputio blagoslov. Uslijedila je na trgu velika pučka fešta, koju su svojim nastupom uveličali Tomislav Bralić, Ivica Ićo Sikirić, Duško Lokin, Bepo Matešić, Niko Bete, Zdravko Škender, Rajko Suhodolčan, Pirovačka limena glazba itd. Nastup kralja dijaspore Mate Bulića je izostao, premda je bio najavljivan, također i Miroslava Škore. Mladen Grdović je opravdao nedolazak, dok je Marko Perković Thompson unaprijed (ne)opravdano otkazao svoj nedolazak. Cjelokupni program vodila je novinarka s Radio BnM-a Branka Pelicarić.
Na otkrivanju spomenika, 31. srpnja, okupile su se u Dragama i brojne uvažene osobe i uglednici poput generala Ante Gotovine, Željka Glasnovića, tehničkog ministra branitelja Tome Medveda i ministra kulture dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, izaslanika Predsjednice Ante Deura, povjesničara dr.sc. Ante Nazora i dr.sc. Josipa Jurčevića, pripadnika specijalnih postrojbi hrvatske vojske i policije itd.
Gordana Šarić

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.