Na rivi u Novigradu spremit će se i podijeliti 500 kg daganja! Na rivi u Novigradu spremit će se i podijeliti 500 kg daganja!
Novigradsko kulturno ljeto počinje u subotu, 24.lipnja, stručno-gastronomskom i zabavnom manifestacijom ”Okusi Novigradske dagnje 2017.” u organizaciji Općine Novigrad, TZO Novigrad, TZ Zadarske županije... Na rivi u Novigradu spremit će se i podijeliti 500 kg daganja!

Novigradsko kulturno ljeto počinje u subotu, 24.lipnja, stručno-gastronomskom i zabavnom manifestacijom ”Okusi Novigradske dagnje 2017.” u organizaciji Općine Novigrad, TZO Novigrad, TZ Zadarske županije i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Program započinjemo u 10 sati dječjom radionicom i izradom suvenira od daganja u Knjižnici i čitaonici Novigrad.

U 20 sati, u crkvi Sv. Katarine u Novigradu, održat će se stručni skup pod nazivom „NOVIGRADSKA DAGNJA 3“ . Stručni je skup svojevrsni nasljednik istoimenih događanja iz 2015. „NOVIGRADSKA DAGNJA – simbol kvalitete“ i radionice iz 2016. „NOVIGRADSKA DAGNJA – sadašnjost i bududnost“ .

Organizatori radionice su Općina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“.

Na skupu de biti predstavljena Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, biti de predstavljen projekt „Blue Smart“ projektnog konzorcija kojeg čine Sveučilište u Zadru, Cromaris d.d., WWF Adria i AGRRA te de Sveučilište u Zadru u svojstvu izrađivača specifikacije za „Novigradsku dagnju“ predstaviti aktualnosti pri izradi specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za „Novigradsku dagnju“.

Bitno je još naglasiti da je Udruga „Novigradska dagnja“ osnovana u listopadu 2015. god. na inicijativu AGRRA-e, a s ciljem podnošenja zahtjeva za Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) za Novigradsku dagnju. Naziv ovogodišnjeg skupa je simboličkog značenja s obzirom da je ovo treća godina za redom da se organizira manifestacija ovog tipa. Vezano još uz broj 3 je podatak da je Udruga „Novigradska dagnja“ na redovnoj godišnjoj skupštini u lipnju donijela odluku o udruživanju u Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu „Tri mora“.

Skup i ove godine promovira uzgoj školjkaša, zdravu hranu iz mora i okolišno-prijateljsku i održivu marikulturu općenito. Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE“ .

Događaj se organizira uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“. I ove godine, 500 kg daganja bit će pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22 sata. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja. Dagnje će biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj će biti popraćen prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškić“ uz prigodan glazbeni program tamburaškog sastava “Barabe”.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.