Načelnik Kapović: Bez razloga sam uhićen i optužen, ali borba se nastavlja! Načelnik Kapović: Bez razloga sam uhićen i optužen, ali borba se nastavlja!
Na konferenciji za medije održanoj s početkom u 11 sati, u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović, koji je jučer uhićen tijekom prosvjeda... Načelnik Kapović: Bez razloga sam uhićen i optužen, ali borba se nastavlja!

Na konferenciji za medije održanoj s početkom u 11 sati, u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović, koji je jučer uhićen tijekom prosvjeda i blokade mosta u Viru, osvrnuo se na jučerašnja događanja i odmah na početku ispričao građanima koji su morali čekati zbog blokade virskog mosta.

“To nije dugo trajalo, 45 minuta, i ne ispričavam se zbog organizacije prosvjeda, na koji imamo pravo, nego zbog ljudi kojima se negdje žurilo i slično. Kao što se i vidi iz video snimki, ja sam cijelo vrijeme bio ljubazan prem građanima, rukovao se s njima, te ih molio za strpljenje,  i naši djelatnici su im dijelili boce vode.” – podsjetio je načelnik Kapović dodajući kako je vozilo Hitne pomoći na njegov nalog propušteno, te da nitko nije bio ugrožen.

“Uhićen sam bez razloga. Snimali smo cijelu akciju. Optužni prijedlog koji sam dobio je da sam drsko i bahato narušavao javni red i mir, nehumano se odnosio prema mještanima, blokirao Hitnu pomoć, što nije točno, ja sam odblokirao promet i propuštena je Hitna. Na snimkama se vidi da informiram javnost da će blokada trajati kratko, najviše 45 minuta, dok dođe policija i mediji, a tako je i bilo. Svi policijski djelatnici koji su stigli uljudno su sa mnom komunicirali, s njima sam se rukovao, a prema ljudima bio ljubazan. To se vidi na snimci. Djelatnici policije su tražili razgovor sa mnom, ja sam rekao da može, ili u Viru ili u policijskoj postaji, ali zamolio sam za nekoliko minuta da dam izjavu za medije. I nakon toga oni provode silu kako bi me onemogućili u davanju izjave za medije. Odveli su me u 1. policijsku postaju i zadržali 5 sati, iako sam iskaz dao za svega sat vremena i ostala 4 sata bez veze šetkao i sjedio. Tek kada ispred policijske postaje nije bilo nikoga od medija, koji su satima čekali, ja sam pušten. Napravljen je lažni optužni prijedlog, optužen sam za remećenje javnog rada i mira, što nije istina, te nezakonitu blokadu mosta. Tu su donekle u pravu jer nisam prosvjed projavio 48 sati prije, kako zakon nalaže, ali ja sam tog dana izvijestio policiju i oni su znali da će se prosvjed održati. Da sam ranije prijavio, oni bi nas spriječili da na ovako radikalan način održimo radikalan prosvjed i blokadu. Ne kažem da su bili neugodni, ali onemogućili su me u davanju izjave medijima tako što su me uhitili i oko 20 sati i priveli istraznom sucu. Optužen sam za nepoštivanje Zakona o javnom okupljanju. Svjedoci smo da se ovdje zakonski propisi provode selektivno i to je neprihvatljivo. Kako je policija promptno reagirala u slučaju blokade mosta, jednako tako bi trebali reagirati i kada su u pitanju kaznene prijave koje podiže Općina Vir zbog nezakonitih radnji.” – kazao je Kapović i dodao kako će se i dalje boriti se svim sredstvima protiv nezakonja jer je neprihvatljivo da institucije poput policije, USKOK-a i DORH-a ne rade svoj posao mjesecima.

Nakon toga Kapović je novinarima dao kopiju rješenja Ministarstava graditeljstva o obavljenom nadzoru vezano uz građevinsku dozvolu za tvrtku Tri Bartola d.o.o., u kojem stoji da Zadarska županija nije bila nadležna za izdavanje građevinske dozvole, kao i da je referentica Ivona Cota napravila povredu službene dužnosti, te da se preporučuju sankcije.

“Nije mi jasno kako župan Longin može medijima izjaviti da ja iznosim neistine kada sve ovdje jasno piše. Ako nije znao za ovaj dokument koji smo davno objavili, jer ne čita novine ni portale, ne gleda televiziju i ne sluša radio, onda razumujem, ali evo krajnje je vrijeme da se informira. Od župana Longina očekujemo da poštuje i provodi zakon, i poništi nelegalno izdanu gradevinsku dozvolu tvrtki Tri Bartola. Ako župan ne postupi po zakonu podnijet ćemo kaznene prijave i protiv njega.” – najavio je Kapović dodajući kako nije istina da su on osobno ili njegova obitelj zainteresirani za gradnju pumpe. Interes za to je imao njegov otac Davor, koji je od toga odustao prije 24 godine.

“Mi želimo imati na Viru benzinsku pumpu, čak štoviše trebaju nam dvije, jedna uz more, a druga na glavnoj cesti, ali na način da se to odradi legalno i pošteno. Interes za gradnjom pumpe iskazao je, primjerice, Crodux, ali nije im palo na pamet služiti se igrama poput Tri Bartola, koji su zaradili milijun eura malverzacijom oko zemljišta, a da izgrade pumpu imali bi godišnje čiste zarade oko milijun i pol eura. Priča nije završena. Nastavljamo borbu za provođenje zakona.” – kazao je između ostaloga Kapović.

20180621_110746_crop_800x450

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.