Obilježava se 128. obljetnica pogibije 16 prijeških lavandijera Obilježava se 128. obljetnica pogibije 16 prijeških lavandijera
Jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Preka i otoka Ugljana zbio se prije 128 godina, na Dušni dan 2. studenoga 1891. godine. Matija Babin,... Obilježava se 128. obljetnica pogibije 16 prijeških lavandijera

Jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Preka i otoka Ugljana zbio se prije 128 godina, na Dušni dan 2. studenoga 1891. godine.

Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Gašpa Jurin, Bara Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Gašpa Matacin, Tomica Matacin i Kate Mazić – 16 prijeških lavandijera stradalo je u prevrtanju broda koji je prevozio čisto rublje za zadarske gospodske obitelji.

Nesreća se dogodila u 7 sati pokraj otočića Školjića – Galevca, kada se brod u orkanskom nevremenu prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one lavandijere koje su pod palubom štitile rublje. Najstarija lavandijera imala je 75 godina, najmlađa 14, a među poginulim ženama bile su i dvije trudnice.

Lavandijere su po rublje odlazile u ponedjeljak, a opranu i izglačanu robu vlasnicima su vraćale subotom brodovima na jedra ili vesla.

U čast svim priješkim ženama i lavandijerama, mjesni kipar Anselmo Dorkin na Vruljici u središtu mjesta podigao je spomenik “Naša mati”. Posvetu stradalim ženama napisao je i Stjepan Benzon, čije je stihove za pjesmu “Šesnaest lavandijera” 1968. godine uglazbio Ivica Stamać i otpjevao Vice Vukov. Slikar Milan Generalić iz Hlebina naslikao je sliku “Lavandijere” u tehnici freske.

Izvor: Naši školji

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.