OBILJEŽEN DAN OBRANE GRADA ZADRA Prisjetili se teških ratnih dana OBILJEŽEN DAN OBRANE GRADA ZADRA Prisjetili se teških ratnih dana
Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, spomeniku Imoćanima i mjestima pogibije na Dračevcu obilježen je Dan obrane grada Zadra.U znak vječne zahvalnosti i dubokog poštovanja... OBILJEŽEN DAN OBRANE GRADA ZADRA Prisjetili se teških ratnih dana
Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, spomeniku Imoćanima i mjestima pogibije na Dračevcu obilježen je Dan obrane grada Zadra.U znak vječne zahvalnosti i dubokog poštovanja prema svim žrtvama, predstavnici svih razina vlasti, ali i institucija te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima, počevši od Gradskog groblja, preko spomenika imotskim vitezovima u Ulici Ante Stračevića te na dva mjesta pogibije branitelja na Dračevcu.

Obilježen Dan obrane grada Zadra

Središnja svečanost održana je na liniji obrane grada od agresora, na Dračevcu, gdje su se okupljenima obratili gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, prvi zapovjednik 112. Brigade Marko Čulina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadni general Ivan Beneta te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur.

U svom izlaganju župan Stipe Zrilić je kazao kako je prije četvrt stoljeća u danima koji su prethodili ovom, Zadar bio pakao na zemlji. Bez električne energije, bez vode, pod stalnom kišom granata, u skloništima, građani su pokušavali živjeti.

„Bili su to životni uvjeti nedostojni čovjeka koje je još težima činilo nerazumijevanje svjetske javnosti koja je agresiju onih koji su vođeni mržnjom ubijali i otimali proglašavala građanskim ratom.“, rekao je župan.

Tome je dodao kako je hrvatski narod kroz povijest prošao velika iskušenja, velike muke te da smo se susretali s raznim osvajačima, ali i stekli iskustvo ratnika mada smo miroljubiv narod. paskalin-polaganje-vijenci-groblje-800x450„Koliko god agresora vodi snaga mržnje, toliko onoga tko se brani vodi snaga ljubavi. Vodi ga iskonski poriv da zaštiti svoju obitelj, svoj dom, svoju Domovinu. I stoga nema sumnje da će dobro pobijediti zlo, da će civilizacija ugušiti divljaštvo, da će pravda pokositi nepravdu. Ovakvih se trenutaka moramo sjećati i moramo o njima govoriti onima koji tada nisu bili još rođeni. Moramo svoje misli uputiti onima koji su tada; bili civili, bili hrvatski branitelji; svoje živote izgubili u toj okrutnoj i teškoj borbi jer jedino što je gore od smrti same jest zaborav“.

„Navik on živi ki zgine pošteno i stoga zahvalimo i danas ovdje svima, a osobito hrvatskim braniteljima što su nama, našoj djeci i unucima svojom žrtvom darovali život u miru.“, dodao je na kraju župan Stipe Zrilić.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.