Odrzana 48. sjednica Kolegija župana Odrzana 48. sjednica Kolegija župana
Polugodišnja izvješća o radu Županijske uprave za ceste, Narodnog muzeja Zadar i Kazališta lutaka Zadar bile su neke od točaka dnevnog reda 48. sjednice... Odrzana 48. sjednica Kolegija župana

Polugodišnja izvješća o radu Županijske uprave za ceste, Narodnog muzeja Zadar i Kazališta lutaka Zadar bile su neke od točaka dnevnog reda 48. sjednice kolegija župana, u utorak, 27. rujna 2016. godine.

Kako je kazao ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan, unatoč ostvarenom financijskom rezultatu ova uprava će do kraja godine ostvariti zacrtani plan, ali na uštrb redovitog održavanja cesta.

Nastavlja se trend pada prihoda Županijske uprave za ceste, a s tim raste opasnost od pogoršanja stanja sigurnosti na zadarskim cestama. Naime, kako bi pokrili manjak prihoda iz državnoga proračuna županijske ceste smanjuju ulaganja za redovito održavanje.

Županijska uprava za ceste u redovitom polugodišnjem izvješću zabilježila je manjak prihoda od 2,9 milijuna kuna. Kada ga se uveća za oko 2,3 milijuna kuna manjka iz prošle godine ukupan rezultat poslovanja za prvih šest mjeseci je minus od oko 5 milijuna i 200 tisuća kuna. Kako smo čuli od ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana zbog prenesenog manjka nije realiziran planirani iznos od 400 tisuća kuna za radove izvanrednog održavanja:

„Vidljivo je da smo ostvarili manjak prihoda od 2,66 posto manje nego je planirano bilo za prvo polugodište ove godine ali to je temeljem nerealiziranih sredstava iz jedinica lokalne samouprave i stupanja na snagu izmjena i dopuna pravilnika o visini naknada koja se plaća pri registraciji motornih vozila, a koji izrijekom smanjuje prihode županijskoj upravi otprilike procjenjujemo od 8 do 10 posto za sljedeću godinu“ – kazao je ravnatelj ŽUC-a.

Sredstva koja su utrošena za gradnju i rekonstrukciju odnose se isključivo na pripremu projektne dokumentacije – naglasio je ravnatelj ŽUC-a i optimistično zaključio –„ kako bismo u nekim, nadamo se boljim vremenima, imali projekte za poboljšanje stanja na županijskim cestama.“

Narodni muzej Zadar u prvih je 6 mjeseci imao 30-ak izložbi, brojne radionice te je sudjelovao u izradi Županijske razvojne strategije. Kao najvažnije u tom razdoblju ravnateljica Renata Peroš istaknula je donaciju tapiserija bračnog para Tomljanović. Bračni par Anita i Ivan Tomljanović krajem 2015. godine predali su Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija.

Radi se o trideset dvije tapiserije koje je ovaj bračni par izradio u vremenu od 1962. do 2001. inspiriran „bogatstvom nijansi vune iz brdskih krajeva Dalmacije.” Među njihovim tapiserijama ističu se tapiserije s kršćanskom tematikom, one posvećene gradu Zadru u kojem su djelovali cijeli svoj život te velebitska tematika jer je planina Velebit ostavila dubok trag na njima kao ljudima i umjetnicima. Župan Stipe Zrilić rekao je kako Narodni muzej Zadar ima puno aktivnosti koje su vidljive i prepoznate u javnosti, te je pohvalio rad ove ustanove.

Kazalište lutaka Zadar u šestomjesečnom je razdoblju realiziralo 125 predstava sa više od 15.000 gledatelja te 3 premijere. U tom su razdoblju ostvarili više od 400.000 kuna vlastitih prihoda. Od značajnijih događaja u ovoj ustanovi ravnateljica Iris Pavić Tumpa ističe otvaranje male dvorane Kazališta lutaka. Sa kolegija župana Skupštini Zadarske županije na usvajanje će biti upućeno imenovanje ravnateljice ove ustanove. Kazališno vijeće, na temelju programa rada i dosadašnjih dobrih rezultata ponovno je izabralo Iris Pavić Tumpa koja dužnost ravnateljice obnaša od 2009. godine. „Dosadašnja ravnateljica stabilizirala je rad kazališta koji je sada uspješna ustanova“, rekao je na kolegiju župan Zrilić.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.