Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije
U utorak. 25. listopada 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održana je 5. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije... Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije

U utorak. 25. listopada 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održana je 5. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije

Na sjednici je usvojen Plan aktivnosti Vijeća u 2017. godini. Plan sadrži preventivne aktivnosti usmjerene na problematiku prevencije ovisnosti, nasilja, trgovanja ljudima, imovinskih delikata posebno tijekom turističke sezone kao i problematiku opasnosti od zaostalog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, koje aktivnosti su opisane u Programu rada Vijeća za razdoblje od 2015. do 2018. godine usvojenom na Drugoj sjednici Vijeća.

Osim toga, u skladu sa ciljevima Odluke Županijske skupštine o osnivanju Vijeća, usvojen je Zaključak o osnivanju Radne skupine za problematiku sigurnog ponašanja mladih na internetu i imenovanju njenih članova. Radnu skupinu čine predstavnici Zadarske županije, PU zadarske, Sveučilišta u Zadru, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, županijski koordinatori i predstavnici osnovnih škola te predstavnici Volonterskog centra Zadar.

Načelnik PU zadarske Neven Paškalin obrazložio je preventivne aktivnosti koje su provodili policijski službenici za prevenciju u suradnji sa partnerima u prvih devet mjeseci 2016. godine, te se osvrnuo na stanje kriminaliteta u turističkoj sezoni 2016. godine.

Sandra Poljak Jurinčić i Ljiljana Gašperov Dujmović, obrazložile su preventivne aktivnosti koje se namjeravaju provoditi u školskoj 2016/2017 godini, a koje su usmjerene na sigurno ponašanje mladih na internetu. Također su navele i najčešće primjere neodgovornog ponašanja mladih na internetu i moguće posljedice takvog ponašanja. Sandra Poljak Jurinčić najavila je provođenje edukativnih predavanja u osnovnim školama, a na temu Sigurnog ponašanja na internetu.

Božidar Budiša predstavio je preventivne aktivnosti u prometu koje su se provodile tijekom 2016. godine s posebnim osvrtom na aktivnosti pod nazivom Dan ljubaznosti u prometu koje su uključivale i nagrade za najpješake i najvozače. Također je najavio i provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih na promet tijekom 2017.godine.

Pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Krešimir Laštro obrazložio je aktivnosti iz preventivnog projekta Sigurnost u turizmu Zadarske županije 2016, koje su se provodile tijekom ove turističke sezone. Ivana Marić je predstavila Evaluaciju učinka ovog preventivnog projekta, a temeljem analize rezultata iz anketnih upitnika o učinku edukacije na promjenu stavova iznajmljivača u privatnom smještaju o sigurnosti.

Projekt Sigurnost u turizmu Zadarske županije osvojio je Priznanje za najprojekt sigurnosti u lokalnoj zajednici 2016. godine Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita, a predstavljen je na Konferenciji o sigurnosti SIGG 2016. održanoj u travnju 2016. u hotelu Kolovare u Zadru.

Ivana Marić i Krešimir Laštro najavili su nastavak provođenja aktivnosti iz projekta Sigurnost u turizmu i tijekom turističke sezone 2017. u koordinaciji Radne skupine Sigurnost u turizmu osnovane pri Vijeću za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna i načelnik PU zadarske Neven Paškalin zaključili su da je zajedničkim radom kroz ovo Vijeće podignuta kvaliteta provođenja preventivnih projekta ta da su ostvareni određeni učinci. Ostvareni rezultati su prepoznati i nagrađeni od strane subjekata koji se bave analizom sigurnosti u lokalnoj zajednici, a iskazana je i potreba i interes ciljanih skupina za novim preventivnim aktivnostima što predstavlja poticaj za nastavak ovakvog rada.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.