OTVORENA IZLOŽBA “KRAKOVSKE JASLICE” Pogledajte je do 15. siječnja! OTVORENA IZLOŽBA “KRAKOVSKE JASLICE” Pogledajte je do 15. siječnja!
U Gradskoj loži svečano je otvorena izložba “Krakovske jaslice” kao rezultat suradnje Narodnog muzeja Zadar, Povijesnog muzeja Krakova i poljske kulturne udruge “Morsko oko”.... OTVORENA IZLOŽBA “KRAKOVSKE JASLICE” Pogledajte je do 15. siječnja!

U Gradskoj loži svečano je otvorena izložba “Krakovske jaslice” kao rezultat suradnje Narodnog muzeja Zadar, Povijesnog muzeja Krakova i poljske kulturne udruge “Morsko oko”. Osim domaćina, kustosa i ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš, brojnih uzvanika, predstavnika kulturnih institucija grada Zadra i medija, izložbi je nazočio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predstavnici gradske i županijske vlasti: župan Zadarske županije Stipe Zrilić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta, pročelnik Upravnog odbora za kulturu i šport Radovan Dunatov, predstavnici Povijesnog muzeja grada Krakowa ravnatelj Michal Niezabitowski i zamjenica ravnatelja Anna Śliwa-Suchowiak, te predstavnica poljske kulture udruge “Morsko oko” Sandra Oles.20161129_121220-800x450

Prisutne je pozdravila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš izrazivši zadovoljstvo što je fenomen Krakovskih jaslica predstavljen javnosti upravo u vrijeme obilježavanja 184. obljetnice Narodnog muzeja Zadar. Naglasila je da je izložba nastavak suradnje sa Povijesnim muzejom grada Krakova, koji je u srpnju ove godine priredio izložbu pod nazivom „CRACOVIA 3D – Krakovski gradski prostor u doba funkcioniranja Magdeburškog prava” u Muzeju grada Zadra.

Ravnatelj Povijesnog muzeja Krakova Michal Niezabitowski govorio je o fenomenu Krakovskih jaslica kao simbolu čarolije, vjere i nade u svakom od nas, naglasivši kako Krakovske jaslice prezentiraju arhitekturu najprominentnijih, najinteresantnijih i najljepših spomenika grada Krakova.20161129_121330-600x1067

Zadatak njegovanja tradicije izrade jaslica, čuvanje i predstavljanje široj javnosti kako u Poljskoj tako i inozemstvu preuzeo je na sebe Povijesni muzej grada Krakova, stoga je ravnatelj muzeja izrazio zahvalnost ravnateljici Renati Peroš na ostvarenom prijateljstvu i suradnji dviju zemalja. “Vjera koja ne rađa kulturu je mrtva vjera”, rekao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, citiravši Ivana Pavla II, ” a jaslice prikazuju da se vjera dobro utjelovila u Poljskoj”. Istaknuo je povezanost Hrvatske i Poljske kroz duhovnu povezanost hrvatskog naroda sa papom Ivanom Pavlom II., te svima prisutnima izrazio svoje najljepše želje povodom blagdana Božića.

Izložbu je otvorio zamjenik veleposlanika Poljske Gawin Grzegorz osvojivši publiku izjavom da je Zadar najljepši grad hrvatske obale. Naglasio je da su jaslice važan dio tradicije juga Poljske, patriotske i umjetničke vrijednosti, te da je izložba primjer suradnje poljskih i hrvatskih kulturnih institucija, te izrazio želju za dugotrajnošću takvih suradnji.

Izložbu je postavila kustosica Narodnog muzeja Zadar Ivana Dražić u suradnji sa kustosima Povijenog muzeja grada Krakova, a izložba se može pogledati do 15. siječnja, 2017. godine, blagdana sv. Stošije, svakim danom u vremenu od 9-21 sat.

Ravnateljica Renata Peroš pozvala je sve prisutne na domjenak i druženje nakon izložbe u prostorima Gradske straže.

20161129_121312-800x450-01

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.