Otvorena izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“ Otvorena izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“
U zadarskoj Gradskoj loži svečano je otvorena izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta koji... Otvorena izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“

U zadarskoj Gradskoj loži svečano je otvorena izložba „Olimpijska bajka Šime Fantele i Igora Marenića“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta koji je ovom prigodom kazao da je ovo kojim slučajem postigla neka posada svjetskih jedriličarskih velesila kao što su primjerice Engleska ili Australija, ovo bi bio jedan veliki sportski događaj.Izlozba Fantela Marenic (109)

– Mi danas ovdje imamo ono što oni nemaju, dva iznimna dečka i njihovog trenera, koji su kroz znoj i muku dosegli sportske olimpijske visine, a prije toga svjetske i europske. Ova dva dečka i njihov trener počeli su sa starim kombijem i zakrpanim jedrima i suprostavili se bogatim i moćnim jedriličarskim zemljama, naglasio je gradonačelnik dodajući da je za njihov uspjeh i emotivno vezan budući da trenera Edu Fantelu poznaje od djetinjstva i mladosti.

– Želio bih da svi skupa shvatimo što su ova dva momka napravila u svijetu jedrenja, koliko su osvojili pehara, medalja, koliko su uložili truda i muke, prešli stotine kilometara i pronijeli Zadar i Hrvatsku u svijetu, kazao je gradonačelnik podsjetivši da je Šime Fantela već s 12 godina dobio Grb Grada Zadra zbog promicanja sportske slave grada Zadra diljem svijeta. Izlozba Fantela Marenic (67)Gradonačelnik Kalmeta još je jednom čestitao Igoru, Šimi i Edi na izuzetnim sportskim uspjesima, a izložbu je posvetio svim poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica jer, kako je kazao, danas Šime i Igor brane boje Hrvatske na sportskom polju kao što su branitelji branili Hrvatsku na bojnom polju u Domovinskom ratu.

Goste su također pozdravili ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš, trener trofejnojnog dvojca Edo Fantela i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

– Organizirali smo izložbu s puno entuzijazma, a ujedno je ovo i rođendanski poklon Šimi Fanteli. Svime što smo vam večeras prikazali htjeli smo vam, prije svega, pokazati koliki put smo prešli i koliko je to trajalo, rekao je među ostalim Edo Fantela.

Na kraju svim organizatrima izložbe zahvalili su i Šime Fantela i Igor Marenić.

Izložbu je priredio Narodni muzej i Grad Zadar, a organizirana je povodom osvajanja zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470. Njihov izniman sportski put i uspjesi prezentirani su fotografijama, odličjima, medaljama i video zapisima. Izložbu je zajedno s Edom Fantelom priredila kustosica Galerije umjetnina Narodnog muzeja, Nevena Štokić. Osim što se izložbom obilježava izniman sportski uspjeh Šime Fantele i Igora Marenića na OI u Riju, ona je ujedno i podsjetnik na njihov dugogodišnji sportski put. Kroz fotografije mogu se pratiti njihovi počeci dok još nisu djelovali zajedno pa sve do velikog prošlogodišnjeg uspjeha u Brazilu. Posebnost izložbe je jedrilica s kojom su osvojili medalju na OI. Izložba se može razgledati do 10. veljače.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.