Plenković u Zadru: Heroji koji su obranili Zadar – obranili su i Hrvatsku! Plenković u Zadru: Heroji koji su obranili Zadar – obranili su i Hrvatsku!
Potom je predsjednik Vlade  posjetio Zadar koji slavi 28. obljetnicu obrane grada. Sudjelujući na Svečanoj akademiji kod spomen obilježja na Dračevcu, u svom je... Plenković u Zadru: Heroji koji su obranili Zadar – obranili su i Hrvatsku!

Potom je predsjednik Vlade  posjetio Zadar koji slavi 28. obljetnicu obrane grada. Sudjelujući na Svečanoj akademiji kod spomen obilježja na Dračevcu, u svom je obraćanju zadarskim braniteljima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih, umrlih i poginulih branitelja, ali i njihovim suborcima koji su na ovu obljetnicu  stigli iz drugih hrvatskih krajeva, poručio da je Zadar imao stratešku ulogu u Domovinskom ratu.

“Strateški cilj velikosrpske agresije bio je presjeći Hrvatsku na dva dijela i odsjeći Dalmaciju od ostatka Hrvatske. Upravo zahvaljujući herojskoj obrani Zadra, koja je bila posebno intenzivna u listopadu 1991., svi vi koji ste obranili Zadar, osigurali ste slobodu Hrvatske.  Kasnijim oslobodilačkim operacijama – i Maslenica i Bljesak i Oluja, Zadrani i svi ostali hrvatski branitelji osigurali su hrvatsku slobodu, teritorijalnu cjelovitost i neovisnost te omogućili demokratski razvoj moderne i suvremene hrvatske države”, kazao je Plenković.

Plenković Kotlar Dukić _800x415

Dodao je i da je danas, nakon 28 godina, uoči obilježavanja ključne odluke Hrvatskoga sabora o konačnom raskidu svih ustavnopravnih veza sa bivšom državom, važno prisjetiti se herojstva hrvatskih branitelja i značaja Domovinskoga rata za današnju Hrvatsku.

“Stoga naša Vlada u svim svojim naporima, ne samo u izbornom programu ili programu rada Vlade, nego uistinu u političkoj volji, u odabiru da vrijednosti Domovinskoga rata budu respektirane i njegovane, ne samo kod onih generacija koje se sjećaju Domovinskoga rata, nego i onih kojih su rođeni kasnije, u slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj, ima u svome fokusu prava hrvatskih branitelja “, naglasio je, posebno
zahvalivši ministru hrvatskih branitelja Medvedu i državnom tajniku Vukiću na svemu što je Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz potporu svih ostalih resora učinilo u protekle tri godine, ne samo u povećanju sredstava proračuna Ministarstva nego i usvajanju jedinstvenoga zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i njihovih obitelji.

IMG_20191005_131834-01

“Išli smo i korak dalje, usvojili smo i Zakon o nestalima,  akt koji je nedostajao u našem pravnom sustavu”, naglasio je Plenković

Predsjednik Vlade podsjetio je na napore koje je Vlada učinila  u stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja, iskorake u sistematskim zdravstvenim pregledima hrvatskih branitelja, radu na veteranskim centrima, kao i na novim projektima izgradnje stanova za hrvatske branitelje u nizu hrvatskih gradova.

“I to ćemo činiti i dalje, jer smatramo da je to naša politika, naša dužnost, obveza i volja da danas, gotovo tri desetljeća nakon početka Domovinskoga rata,  s jednakom privrženošću, angažmanom i voljom, u prvi plan stavimo ono što je sveto hrvatskom narodu, a to su branitelji, sloboda i dignitet Domovinskoga rata”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

IMG_20191005_141011-01

IMG_20191005_134515-01

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.