POČINJE 9. FESTIVAL SMOKAVA Najavljen nakitom i haljinom u obliku smokve POČINJE 9. FESTIVAL SMOKAVA Najavljen nakitom i haljinom u obliku smokve
9. Festival smokava koji nas očekuje za svega tjedan dana u Zadru,  najavljen je specijalnim press sessionom ispred Muzeja antičkog stakla. Ovogodišnji festival ide pod sloganom... POČINJE 9. FESTIVAL SMOKAVA Najavljen nakitom i haljinom u obliku smokve
9. Festival smokava koji nas očekuje za svega tjedan dana u Zadru,  najavljen je specijalnim press sessionom ispred Muzeja antičkog stakla.
Ovogodišnji festival ide pod sloganom “U se, na se, …” čime već deveti put promovira smokvu u svim njezinim oblicima.
festival smokava
 Za potrebe festivalskog plakata Kristina Kresović, uz asistenciju šminkerice Ive Ivanac, pozirala je ispred objektiva zadarskog fotografa Marina Gospića, a svoj rad je za ovu prigodu predstavila i dizajnerica nakita i majstorica stakla Muzeja antičkog stakla Antonija Gospić.
 
Inspirirana smokvom, poznata dizajnerica Ada Duka odjenula je Luciju Matković, zadarsku studenticu glume.
festival smokava 1
Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Smokva je stigla u naše krajeve zahvaljući Grcima i Feničanima. Najviše se uzgaja na zapadnoj obali Istre i u Dalmaciji. Upotrebljava se kao svježi plod, sušena, kao sirovina za pripremu pekmeza, rakije, lijekova, itd.
Sadrži 88 posto vode, mnogo minerala, vitamina B i čak 0.66 posto biljnih vlakana. U 100 grama ima 80 kalorija, no sušena je pravi izvor energije – 276 kalorija na 100 grama. Pomaže u liječenju i prevenciji brojnih bolesti.
Najava prošlogodišnjeg Festivala smokava Zadar 2015.
https://youtu.be/6Zz4DH4xIKU
PROGRAM DOGAĐANJA:
 
3. rujna 11 h PRESS-SESSION, fotografiranje za festivalski plakat, dvorište Muzeja antičkog stakla
8. i 9. rujna 8 – 20 h SAJAM SMOKAVA – sajam proizvođača i prerađivača smokava kod Trga pet bunara
9. rujna 10 – 13 h GASTRO SMOKVA – promocija i degustacija hrane i pića, Muzej antičkog stakla
9. rujna 15 h RADIONICA: MARMELADA OD SMOKAVA
prof. Ginés Recio Blanco iz Salamanke, Španjolska, prof. Kristina Lončar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Zadar
10. rujna 10 h RADIONICA: IZRADA SAPUNA OD SMOKAVA
Ana Delić Karabatić, sapunerija Rustika, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar
10. rujna 11 h RADIONICA: PRIMJENA SMOKVE U KULINARSTVU
Mario Arbanas, šef kuhinje restorana Pet bunara, Zadar, IMPACT centar
10. rujna 19 – 20 h ROMANTIČNA ŠETNJA SA SMOKVAMA
promocija smokava i haljina zadarske dizajnerice Ade Duke, grad Nin
13. rujna 16-17 h DJEČJA RADIONICA: OSLIKAVANJE STAKLENKI PEKMEZA ŠINJORINA SMOKVA
prof. Jadranka Čikić i prof. Sandra Babac, Dječji odjel, GKZD
13. rujna 18 h OKRUGLI STOL: PROBLEMATIKA MODERNOG SMOKVARSTVA
dipl.ing.agr. Gordana Dragun, mr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agr., Danijel Segarić, Odjel za poljoprivredu Zadarske županija, Ivica Katić, Odjel za gospodarstvo Grada Zadra i dr.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *