Posada tankera Vinjerac dobila priznanje za spašavanje brodolomaca kod Paname! Posada tankera Vinjerac dobila priznanje za spašavanje brodolomaca kod Paname!
Sindikat pomoraca Hrvatske momčadsku Plavu vrpcu Vjesnika dodijelio je posadi tankera Vinjerac zadarske tvrtke Tankerska Next Generation za spašavanje brodolomaca između Kube i Paname.... Posada tankera Vinjerac dobila priznanje za spašavanje brodolomaca kod Paname!

Sindikat pomoraca Hrvatske momčadsku Plavu vrpcu Vjesnika dodijelio je posadi tankera Vinjerac zadarske tvrtke Tankerska Next Generation za spašavanje brodolomaca između Kube i Paname. Plavu vrpcu Vjesnika ove godine će dobiti i Pomorska večer Hrvatskoga radija.

Plava Vrpca Vjesnika dodjeljuje se 52. put, a ovo priznanje bit će dodijeljeno na svečanosti u Opatiji u ponedjeljak 5. prosinca – uoči dana sv. Nikole – zaštitnika pomoraca, izvijestio je HRT Radio Zadar .

Priznanje će preuzeti kapetan Milan Grbić koji je u tom trenutku zapovijedao „Vinjercem“.

Naime, posada tankera m/t Vinjerac je 8. veljače ove godine između Kube i Paname spasila četvoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom brodu.

Evo tko su još dobitnici ovogodišnje Plave vrpce Vjesnika:

DOBITNICI 52.PLAVE VRPCE VJESNIKA

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2016. u pojedinačnoj konkurenciji je Porečanin Marijan Babić(49), koji je 15. lipnja ove godine po valovima i mraku dvije milje jugozapadno od Poreča spasio krajnje iznemoglog češkog jedriličara Jaroslaca C.(75), kojemu se nekoliko sati ranije prevrnula 4-metarska  jedrilica. Babić je u potragu za Čehom krenuo oko 20 sati svojim gliserom na poziv Lučke kapetanije Poreč, a sa sobom je poveo kćerku Anabel (16) i njenog prijatelja Arijana Jozića (17).   Čeha su pronašli zahvaljujući dobroj procjeni Marijana u kojem smjeru zaploviti u mrak po  valovima od metra ; nakon jednosatne potrage Arijan je uočio prevrnuto plovilo. Spašavanje je bilo dramatično, u pet-šest navrata gliserom su  nastojali  prići iznemoglom Jaroslavu koji se držao za prevrnutu jedrilicu, ali valovi  bi ih svaki put odbacili dalje od njega.

Brodolomac je bio u vrlo lošem stanju, naši junaci polegli su ga u gliseru i utoplili dekama, te mu vodom vlažili usta, jer sam nije mogao piti. Na obali je već čekalo vozilo Hitne pomoći. Jaroslavov oporavak u pulskoj bolnici trajao je sedam dana. Jedrilica je nakon par dana pronadjena kod Trsta.

Dobitnici Plave vrpce Vjesnika 2016. u momčadskoj  konkurenciji su:

POSADA TANKERA “VINJERAC“ pod zapovjedništvom kap. Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je između Kube i Paname 8. veljače ove godine petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih kubanskih ribarara, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osammetarskom gliseru. Jedan od spašenih preminuo je na tankeru treći dan nakon spašavanja,a prema kazivanju njegovih kolega isti je pio morsku vodu jer nije mogao trpiti  žeđ, te je otprije imao i problema sa srcem. U nastojanju da ga spase na brodu su mu dali infuziju, prema uputama koje su dobili od Mediko Rijeka, te od supruge liječnice prvog časnika palube Roka Dadića. Ploveći prema Las Minasu u Panami, izvjestili su vlasti te zelje o lošem zdravstvenom stanju tog brodolomca.

Emisija Pomorska večer Hrvatskog radija (HRT – HR) već 64 godine „plovi“ sa našim pomorcima i pomorstvom Jadranom i svim morima svijeta, uveliko doprinoseći razvoju kulture življenja uz more i od mora.  Plavu vrpcu Vjesnika će primiti osam  urednica i urednika Pomorske večeri, od kojih su neki već u mirovini: Dorina Tikvicki i Budimir Žižović iz Pule, Branka Malnar iz Rijeke, Gordan Kurtović i Vladimir Šetka iz Zadra, Jadran Marinković iz Splita te Božica Đurđević i Božo Brzica iz Dubrovnika.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.