Posjet pučke pravobraniteljice Lore Vidović sa suradnicima Zadarskoj županiji Posjet pučke pravobraniteljice Lore Vidović sa suradnicima Zadarskoj županiji
U Domu Zadarske županije održan je radni sastanak župana Stipe Zrilića, uz nazočnost pročelnika Marine Dujmović Vuković, Milene Ikić, Ante Vukašine, Krešimira Laštre, Bernarda Marune... Posjet pučke pravobraniteljice Lore Vidović sa suradnicima Zadarskoj županiji

U Domu Zadarske županije održan je radni sastanak župana Stipe Zrilića, uz nazočnost pročelnika Marine Dujmović Vuković, Milene Ikić, Ante Vukašine, Krešimira Laštre, Bernarda Marune i Ivana Šimunića, s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović te njezinim savjetnicima Mladenom Stojanovićem, Nikicom Franić i Tatjanom Vlašić, na temu zdravstvenih i socijalnih ustanova, udaljenosti ustanova, neodgovarajuće mreže javnog prijevoza, slabo opremljenih škola te nedostatka mogućnosti zapošljavanja u ruralnim područjima i na otocima. Tijekom svog trodnevnog boravka u Zadarskoj županiji pučka pravobraniteljica sa suradnicima planira posjetiti Općinu Gračac i otoke Zadarske županije.

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, je na početku sastanka naglasila da je glavna uloga Ureda pučkog pravobraniteljstva zaštita društva u kojem se poštuju, promiču i štite ljudska prava, u kojem je državna uprava pravična, učinkovita i pristupačna, a svaki pojedinac ima jednake mogućnosti. Istaknula je da je na razini Ureda utvrđen plan aktivnosti u koji je uključen obilazak županija te se tijekom obilaska u radne sastanke namjerava uključiti širi krug dionika koji se bave područjem zaštite ljudskih prava i pružanja svih oblika socijalnih, zdravstvenih i komunalnih usluga.
Evidentno je da je Republika Hrvatska područje neravnomjernog razvoja što se održava i na područjima županija. Ciljevi obilaska su upoznavanja sa stanjem dostupnosti komunalnih usluga u prvom redu vodoopskrba, javni prijevoz, dostupnost zdravstvene skrbi, obrazovanja i školstva. Pristup socijalnim uslugama je važan segment razvoja te se naglasak stavlja na zadovoljavanje potreba starije populacije u ruralnim krajevima te mjere kojima se omogućuje socijalna sigurnost stanovništva. Ured pučke pravobraniteljice je proslijedio Upitnik s nizom detaljnih pitanja koji predstavlja temelj budućeg rada Ureda pučke pravobraniteljice i podlogu za nove zakonske prijedloge i donošenje strukturnih, sustavnih dokumenata, strategija i planova.

Vidović je pri tom naglasila da je Zadarska županija sukladno dostupnim informacijama putem interneta propulzivna te je očit pozitivan smjer, kao i pokrenut „kotač razvoja“. Stoga je potrebna daljnja suradnja i kontakti s Uredom pravobraniteljice koji je izrazio spremnost za postizanje što veće pristupačnosti jedinicama regionalne samouprave otvaranjem regionalnih ureda u Splitu, Rijeci i Osijeku..

Župan Stipe Zrilić je u nastavku predstavio glavne razvojne potencijale Zadarske županije, ali i područja u kojima se mogu očekivati poboljšanja poput vodoopskrbe zaleđa i otoka županije te problematike elektrifikacije i održavanja sustava županijskih cesta. Upravo nepravilnim rasporedom sredstava Državnog proračuna županijske ceste su ostale bez značajnih sredstava za redovno održavanje cesta te se to sasvim sigurno može odraziti i na samu sigurnost prometnica. Bolnički sustav je dostupan i kvalitetan te pruža adekvatnu zdravstvenu skrb stanovništvu u sklopu svojih triju bolnica (Ortopedska bolnica u Biogradu, Psihijatrijska na Ugljanu i Opća u Zadru).

Istaknuo je činjenicu da u Zadarskoj županiji ove godine ima 3600 zaposlenih osoba više nego u 2008. godini te važnost poticanja razvoja poduzetništva i gospodarstva za daljnji rast. Suradnja sa nevladinim udrugama i organizacijama civilnog društva se odvija u sklopu redovnih natječajnih procedura kojima se pristigli prijedlozi programa uvrštavaju u županijski proračun i financijske planove te ih se nastoji poticati na osmišljavanje učinkovitih i održivih programskih aktivnosti.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.