POSLJEDNJI VIDEO Prije 27 godina ubijen je heroj iz Bibinja Alfredo Lisica POSLJEDNJI VIDEO Prije 27 godina ubijen je heroj iz Bibinja Alfredo Lisica
Prije 27 godina, 4. kolovoza 1992., u Osojniku pored Dubrovnika, poginuo je hrvatski vitez i časnik HV Alfredo Lisica iz Bibinja. Ratovao je od... POSLJEDNJI VIDEO Prije 27 godina ubijen je heroj iz Bibinja Alfredo Lisica

Prije 27 godina, 4. kolovoza 1992., u Osojniku pored Dubrovnika, poginuo je hrvatski vitez i časnik HV Alfredo Lisica iz Bibinja.
Ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta. Isticao se junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Oni su ga od dragosti zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio. Njegov lik simbol je borbe za slobodu domovine i ljudsko dostojanstvo. Za života je bio natporučnik Hrvatske vojske.
Alfredo je posmrtno odlikovan Ordenom kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, Ordenom Zrinski i Frankopan, Medaljom zahvalnosti MORH-a, Medaljom zahvalnosti 4. gardijske brigade.
Koliko ovakva obljetnica bila tužna, toliko smo ponosni na velikana Domovinskog rata koji je dao najveću žrtvu – svoj život, ugradivši ga u temelje slobode svoje domovine Hrvatske.

U nastavku pogledajte video koji nam je poslao Damir Božić, snimljen u svibnju 1992. godine, na Južnom bojištu, kada je izvidnički vod 4. gardijske brigade kojim je zapovjedao Alfredo Lisica došao u ispomoć 3. satnije 3. imotske bojne, zapovjednika Zdenka Šantića Poglavice.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.