Posredstvom Filmskog ureda u Zadru lani je realizirano 14 različitih projekta Posredstvom Filmskog ureda u Zadru lani je realizirano 14 različitih projekta
„Kako smo snimali u Zadarskoj županiji“ naziv je predstavljanja rada Filmskog ureda Zadar tijekom 2015. godine koje je održano u utorak, 19. travnja u... Posredstvom Filmskog ureda u Zadru lani je realizirano 14 različitih projekta

„Kako smo snimali u Zadarskoj županiji“ naziv je predstavljanja rada Filmskog ureda Zadar tijekom 2015. godine koje je održano u utorak, 19. travnja u Gradskoj knjižnici u sklopu Dana Zadarske županije. Posredstvom Filmskog ureda lani je realizirano 14 različitih projekta o kojima je govorila ravnateljica INOVAcije Vedrana Kevrić. Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda razgovarala je s direktoricom filma „Uzvodno Rijekom“ (Mens Films, redateljica Marion Haensel, servisni producent Kinorama) i producenticom Vanjom Jambrović (Restart, „Djevojke koje sanjaju more“) nakon što su prikazani traileri filmova.
-Scenarij za film „Uzvodno rijekom“ pisan je kao priča koja se događa u Hrvatskoj. U ožujku prošle godine smo došli na pregled terena svih „fotogeničnih“ rijeka u Hrvatskoj, Velebita i mjesta na moru i to u vrijeme prvih marčanih bura. Unatoč jakoj buri, koja nam nije dala da izađemo iz kombija, redateljica se zaljubila u Zrmanju, Velebit, Paklenicu i njezina želja je bila da snima upravo tu. Kao servisna produkcija ostvarili smo kontakt s Filmskim uredom Zadar gdje smo dobili odgovore na sva naša pitanja: može li se snimati, tko je odgovoran, predstavili su svima u ustanovama naš projekt i kada smo mi stigli posao je već bio obavljen, rekla je Ira Cecić, direktorica belgijskog filma „Uzvodno rijekom“ priznate i nagrađivane redateljice Marion Haensel.
Ekipu na filmu činilo je četrdesetak ljudi od toga 13 Belgijanaca i Nizozemaca, a ostalo hrvatska ekipa. Angažirani su domaći statisti (25) koji su glumili više dana, ali i sva ostala ekipa bila je iz Zadarske županije, unajmljeni su lokalni brodovi, kapetan, mornari, lokalni liječnik, alpinisti, Gorska služba spašavanja, policija, Lučka kapetanija.. Ekipa je odsjela u hotelu Alan koji je od ovog snimanja imao 1.500 noćenja što nije mala brojka i to izvan sezone jer je u vrijeme dolaska ekipe hotel bio potpuno prazan.
O iskustvima snimanja na zadarskom području tijekom prošle godine govorila i Vanja Jambrović koja je radila na filmu „Djevojke koje sanjaju more“ (Eie Film, redateljica Katia Bernardi, hrvatski manjinski koproducent Restart) koji je pričom o bakicama koje kreću u avanturu života osvojio sve svjetske medije.
-Riječ je o dokumentarnom filmu koji prati priču koja nas je sve oduševila. Ženski klub sela Daone u talijanskim Alpama odluči otići na more koje nisu vidjele nikada u životu. One su krenule u kampanju skupljanja novca i film je već u toj fazi dobio nevjerojatnu pozornost. One su bile na svim tv programima, imale su cilj skupiti 3 000 eura, a skupile su 7 000. Mogle su otići na more bilo gdje ali odabrale su Kukljicu jer smo shvatili da njihovo selo Daone i Kukljica imaju istu zaštitnicu Gospu od Sniga. Kada su to čule, toliko su se oduševile da su samo o tome pričale da će ići u Kukljicu.
12 starijih gospođa krenulo je tako u nevjerojatnu pustolovinu, a mnoge od njih nikada nisu napustile svoje selo. Medijska pozornost bila je nevjerojatna, istaknula je Vanja Jambrović koja je rekla da se reklama od ovog filma ni ne može mjeriti sredstvima uloženim u klasičnu promidžbu. Film bi trebao biti završen krajem godine.
Ira Cecić koja iza sebe ima 29 dana snimanja i Vanja Jambrović koja je na zadarskom području snimala četiri dana istaknule su podršku Filmskog ureda koja im je uvelike olakšala rad.
Film „Djevojke koje sanjaju more“ bit će prikazan na Hrvatskoj televiziji, dok se život filma „Uzvodno rijekom“ očekuje nakon prikazivanja na najznačajnijim filmskim festivalima, nakon kojih bi trebala krenuti distribucija.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.