RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB DRŽI LEKCIJE: Petljate se u privatnost djece! RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB DRŽI LEKCIJE: Petljate se u privatnost djece!
Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, nezadovoljna pisanjem medija o ovrsi nad trogodišnjim djetetom i objavom videa, uputila je reagiranje koje u... RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB DRŽI LEKCIJE: Petljate se u privatnost djece!

Vesna Burčul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, nezadovoljna pisanjem medija o ovrsi nad trogodišnjim djetetom i objavom videa, uputila je reagiranje koje u cijelosti objavljujemo.

“Centar za socijalnu skrb Zadar još jednom poziva novinare da se drže međunarodnih konvencija, Kodeksa časti hrvatskih novinara, niza pozitivno-pravnih propisa Republike Hrvatske i profesionalnih standarda kada izvještavaju o događajima u čijem su središtu maloljetna djeca – nakon što je u novinarskim prilozima na nekoliko internetskih portala prikazana snimka ovrhe nad djetetom koja je snimljena od strane jednog od dionika navedenog sudskog postupka.
Centar za socijalnu skrb podsjeća medijske profesionalce da se prilikom izvještavanja o postupku u čijem je središtu maloljetno dijete trebaju držati:

Kodeksa časti hrvatskih novinara :
Članak 14.
„Novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti. Obvezan je poštovati svačije pravo na privatnost. Nedopustivo je bez njihovog dopuštenja snimati osobe u okruženju u kojem se opravdano očekuje privatnost. Narušavanje nečije privatnosti mimo njegove volje i znanja dopušteno je samo ako je opravdano iznimnim javnim interesom.“
Članak 19.
„…Dobrobit djeteta nadređena je javnom interesu.“

Konvencije UN o pravima djeteta:
Članak. 16.
„Niti jedno dijete ne smije biti podvrgnuto samovoljnom ili nezakonitom miješanju u njegov privatni život, obitelj, dom ili dopisivanje, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled.
2. Dijete ima pravo na pravnu zaštitu protiv takvog miješanja ili napada.“

Također upućujemo građane, navedene novinare, kao i njihove urednike na Kazneni zakon Republike Hrvatske koji sadrži popis kaznenih djela. Između ostalih, aktualni kazneni zakon u glavi XVIII. – Kaznena djela protiv braka, obitelji i djece sadrži i odredbu članka 173. – kazneno djelo za neprovođenja odluke o zaštiti dobrobiti djeteta. Centar za socijalnu skrb, sudac, svaki građanin ove države, dužan je poštovati ovu odredbu.
Ovim priopćenjem ne želimo da javnost stekne krivi dojam da su navedeni novinari, kao i njihovi urednici, neprofesionalci željni nepotrebnog senzacionalizma čija kvaliteta tekstova se računa brojem klikova, a ne intelektualne znatiželje i propitkivanja; da ne shvaćaju novinarski posao kao častan i odgovoran posao kojem je cilj informiranje i edukacija šire javnosti i zaštita javnog interesa; koji ne poznaju pozitivne propise Republike Hrvatske, kao i kodekse i pravila struke, već ovim priopćenjem samo želimo naglasiti nužnost cjeloživotnog učenja i suradnje, a u svrhu najboljeg interesa građana. Svjesni smo da profesionalni standardi padaju zbog stalne potrebe da se bude prvi, uz sve manji broj zaposlenih novinara koji moraju raditi po nekoliko tema odjednom kako bi uopće zadržali posao, ali molimo da se novinari, kao i njihovi urednici, barem kada je u pitanju ovako osjetljiva stvar u čijem je središtu maloljetno dijete, potrude – ako ne više – upoznati se s temom koju obrađuju.
Stoga koristimo priliku da apeliramo na Hrvatsko novinarstvo društvo, kao krovnu organizaciju, da pojača napore u educiranju novinara upravo u ovom području izvještavanja javnosti.”

RAVNATELJICA
Vesna Burčul, dipl. soc. radnica

 • Noname

  26. travnja 2016. #1 Author

  Meni se cini da se vi sada vise brinete za svoje guzice, nego za dobrobit dijeteta

  Odgovori

 • Noname

  26. travnja 2016. #2 Author

  Meni se cini da trenutno vi vise mislite na svoje guzice nego na dobrobit djeteta. Pa biflate zakone i ucite novinare njihov posao a cini se da ni svoj neznate

  Odgovori

 • Snjezana

  27. travnja 2016. #3 Author

  Draga Vesna ima gori slucajeva neresavate,stvarno mozda nevina djecica oduzimaju a tamo gdje treba napraviti reda nema vas.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.