REKORDAN ULOV Damir Đurašević iz Vira ulovio lignju tešku 1,2 kg REKORDAN ULOV Damir Đurašević iz Vira ulovio lignju tešku 1,2 kg
Snažni udari vjetra i valovi veličine bebe tsunamija odrezali su sinoć noge mnogima koji su htjeli na Virskom moru i oko otoka izaći na... REKORDAN ULOV Damir Đurašević iz Vira ulovio lignju tešku 1,2 kg

Snažni udari vjetra i valovi veličine bebe tsunamija odrezali su sinoć noge mnogima koji su htjeli na Virskom moru i oko otoka izaći na ribarenje, ali ne i sudionicima adventskog lignjolova ili četvrtog „Otvorenog kupa Vira u lignjolovu“. U ne baš normalnim uvjetima osam hrabrih i raspoloženih dvočlanih posada izašlo je na more i ulovilo oko 6 kilograma liganja plus nešto manjih sipa, sasvim dovoljno da se u „Konobi kod Spavalice“ svi počaste, zapjevaju i nazdrave onima koji su imali najviše sreće. Naravno, i narugaju onima bez ribarske sreće.

– Ovaj sam tjedan već uhvatio dvije lignje teže od kilograma, ova od 1,2 kilograma mi je bila već treća – hvali se vlasnik rekordnog ulova na lignjolovu Damir Đurašević. Ovaj prekaljeni virski ribar uhvatio je 227 kilograma tešku tunu, jednom čak i sabljarku, ali ne sinoć. U paru s Igorom Marićem iz virskog ŠRD-a imao je ulov dana, ali su ukupno Damir i Igor s 1.478 grama ulova zauzeli drugo mjesto iza Daria Floreanija iz Lučice i Zdravka Horovskog s Torova. Kumovi Dario i Zdravko imaju pregršt medalja s lignjolova, ali su tek sada kao par došli do zlata.
– Prvi put nastupili smo zajedno i odmah pobijedili. Sudac Bulić dao nam je prototip skosavice koja se pokazala jako dobrom. S njom smo uhvatili tri lignje – objašnjava Dario razloge trijumfa za koji im je bio dovoljan ulov od 1.680 grama. Treće mjesto uz pehar i medalje, kao i sponzorski poklon paket koji su dobili svi sudionici lignjolova, pripalo je Slavku i Goranu Grgiću, ocu i sinu koji su s broncom kompletirali sve medalje na tradicionalnom virskom natjecanju za lignjolovce.
– To je važno istaknuti – kazao je stariji i iskusniji od Grgića. Inače su pokupili najviše, devet liganja, ali nešto manje težine od prvoplasiranih – ukupno 1.177 grama. Još su sudjelovale Nina Šoštar i Iva Čepić (675 grama) na damskom četvrtom mjestu, potom Karmelo Olić i Marko Rengel (578 grama), Damir Varzić i Damir Mišić (475 grama), Robert Antičević i Zvonko Gašpar (65 grama), Ivica Čepić i Tome Bašić (bez ulova), dok Ante Bašić i Luka Rukavina zbog obaveza nisu nastupili. Mauricio Čepić i Filip Čepić bili su prijavljeni, ali se iz nepoznatih razloga nisu pojavili na borilištu. S obale su lovili i pobijedili Saša Galušić i Branko Malekin (300 grama), a kako su preostale dvije momčadi i ekipe bile bez ulova, ždrijebom je drugo mjesto pripalo paru Gordani Držaić i Elizabeti Fumić i treće Danijelu Smiljanecu i Ivanu Barbi Viru.
– Dvije godine nagovarao nas je Branko Malekin da organiziramo lignjolov s obale. Pokazalo se kako ima interesa, iako su neki ribiči odustali zbog gripe ili obaveza. Ideja je fantastična, pa se nadam kako će sljedeće godine natjecanje biti još masovnije – poručio je Marić iz virskog ŠRD-a. „Otvoreni kup Vira u lignjolovu“ održan je u nedjelju s lovom, vaganjem, proglašenjem pobjednika, večerom i druženjem u „Konobi kod Spavalice“, uz sponzorstvo „Luna Maris Pescatore“ i „Iločkih podruma“.

OKVIR: JE LI SE MEĐU ULOVOM NAŠLA KOJA LIGNJA IZ ŠKRINJE?
– Nema niti jedna sporna, sve su lignje danas ulovljene i svježe – uvjeravao nas je sudac Boris Bulić dok je prebirao po ulovu i mjerio učinak momčadi na virskom lignjolovu. Koji trenutak kasnije, kada se sve prebrojilo i kada smo dobili pobjednike s otvorenog mora, ali i obale, gril majstor Brane Čepić posložio je nesretne lignje na pleh. Da li po cvrkutu liganja od usijanog pleha ispod kojega se žario ugljen, ili po nekoj drugoj drevnoj i duhovnoj vještini, Brane je smjesta iznio stručni sud.
– Ova je iz škrinje, nema šanse da je svježa – pokazao je na jednu kilavu lignju, dok je Markus Hofmann, naturalizirani Viranin iz Münchena, iskusno glavom potvrdio Branino zapažanje.

IMG_1740

IMG_1744

IMG_1757

IMG_000

IMG_1760

IMG_001-2

IMG_1764

IMG_003-2

IMG_1769

IMG_004-2

IMG_1773

IMG_1324

IMG_1775

IMG_002-2

IMG_1341

IMG_1347

IMG_1333

IMG_1381

IMG_1420

IMG_1430

IMG_1450

IMG_1498

IMG_1534

IMG_1560

IMG_1613

IMG_1732

IMG_1682

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.