STANISLAV ANTIĆ: Poduzetnici, nećete biti sretni ako se bogatite, a oko vas sirotinja! STANISLAV ANTIĆ: Poduzetnici, nećete biti sretni ako se bogatite, a oko vas sirotinja!
Svečana sjednica Gradskog vijeća održana u kazalištu bila je središnji dio proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana. Dožupan Božidar Longin čestitao je... STANISLAV ANTIĆ: Poduzetnici, nećete biti sretni ako se bogatite, a oko vas sirotinja!

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana u kazalištu bila je središnji dio proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana.

Dožupan Božidar Longin čestitao je svima blagdan i podsjetio da su Grad Zadar i Zadarska županija usko su povezane.

“Tu su škole, Dom zdravlja, bolnica, suvlasnici smo Zračne luke… ovo su samo neka područja na kojima se isprepliće Grad Zadar i Županija. Odgovornost smo prihvatili i s njom treba živjeti,  pogotovo mi koji smo prihvatili neke dužnosti, a na dobrobit građana.” – kazao je Longin čestitajući još jednom Dan grada Zadra.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je podsjetio kako je Sv. Krševan bio plemić koji se odrekao velikih pozicija radi kršćanske vjere.

“Mi danas slavimo vjeru, život i opstojnost. S ponosom se sjećamo svih koji su živote utkali u grad Zadar, sa posebnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima. Ostvarili smo brojne projekte od državne važnosti. Nakon godina uzleta, recesiju smo prihvatili kao izazov i išli naprijed. Zadar nikada nitko neće moći zaustaviti. Protekla godina donijela nam je brojne radosti, radovali smo se sportskim uspjesima, uspjesima učenika, priznanjima našim kulturnim djelatnicima i mnogim drugima.” – podsjetio je Kalmeta.

“Nastavljen je projekt Gaženica, 73 socijalno ugrožene obitelji dobile su stanove, završit ćemo obnovu Kneževe palače, dobili titulu najbolje destinacije, ostvarili 500.000 putnika kroz Zračnu luku, te dočekali milijun turista u gradu. Osim toga, realizirali smo brojne projekte.  Od EU fondova dobili smo 35 milijuna eura za naše projekte. Kontinuirano raste broj radnih mjesta, razvija se obrtništvo i poduzetništvo. Cilj nam je smanjiti nezaposlenost na što manju mjeru. Produžit ćemo turističku sezonu da traje cijelu godinu, nastaviti razvijanje centra Višnjik kao jezgre budućeg sportskog turizma. Vjerojatno smo jedina jedinica lokalne samouprave koja je smanjila broj zaposlenika i povećala učinkovitost. U našem gradu postoji golem potencijal mladih ljudi. Kad gledam što smo sve prošli zajedno, srce mi je veliko i ponosno. Naši dobitnici nagrada utkali su sebe u razvoj grada Zadra koji je vrijedan svih naših napora, on je jedan od bitnih i ključnih gradova za razvoj Hrvatske. S posebnim ponosom čestitam vam svima blagdan Sv. Krševana i Dan grada Zadra.” – kazao je gradonačelnik Kalmeta.

U nastavku su dodijeljene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. U njihovo ime nazočnima se obratio dobitnik nagrade za životno djelo, Stanislav Antić.

“Čast mi je dobiti ovu nagradu i zahvalio bih onima koji su nas predložili. Zahvaljujem odboru i Gradskom vijeću koji su prihvatili prijedloge građana i udruga. Rekao bih nešto kratko o sebi. Kao dijete uhvatio sam zadnji voz da bih se školovao po povratku iz El shatta, završio sam školu, radio u poduzeću Torpedo gdje sam se iskazao i na podstrek svog šefa išao na fakultet. Vratio sam se u Torpedo, a zahvaljujući ženi koju sam oženio došao sam u Zadar i postao direktor u Bagatu. Znao sam kako se vani radilo, te sam to pokušao prenijeti na Zadar. Naišao sam na dosta otpora. U tri godine od Bagata stvorio sam najbogatije poduzeće u Jugoslaviji. Ubrzo sam dobio otkaz pod optužbom da mučim ljude i strojeve i godinu dana šetao po gradu. Nakon toga sam se vrtio.” – prisjetio se Antić. Da ga se riješe prebacili su ga u gubitašku firmu SAS.

Nakon tri godine postali smo problem Bagata. 1978 godine smo se odvojili od poduzeća iako su se tada svi udruživali u SOUR-e. Kad sam se odvojio, ustrojio sam radnike,  a radilo se pod motom – savjesno i produktivno. Stvorio sam tim sposobnih inženjera. 1980 godine potpisao sam prvi ugovor od 20 milijuna dolara. Specijalne strojeve izvozili smo po cijeloj Europi. Nitko me nije mogao prevariti i za dvije tri godine zapošljavao sam tisuću radnika i ostvarivali 40-50 milijuna dolara prometa. Imali smo veliku dobit i problem je bio ne kako zaraditi nego kako novac potrošiti. Tko je dolazio tražiti novac, taj ga je i dobio. Bili smo kao samoposluga. Na prijedlog svoje supruge krenuli smo u izgradnju dječjeg odjela. Izgradili smo i atomsko sklonište koje je koristilo za vrijeme rata za operiranje ranjenika. Operirao ih je i dr. Živko Kolega.”- prisjetio se Antić te dodao kako se krenulo u gradnju marine.

“Kad je trebalo graditi kolodvor,  rekao sam dođite sutra i dobit ćete novaca koliko trebate. Pomagali smo kome god je trebalo,  dali za obnovu krova Sv. Stošije. Imali smo restoran na kojem nam je zavodio svaki hotel u Zadru. Kuharu Josi Hrabri rekao sam da petkom mora imati ribu kako ne bi povrijedio osjećaje radnika koji su vjernici. Neću govoriti o gradnji aerodroma itd.. Na koncu 1990. godine prekinut sam u svojoj misiji jer su ne krivo procijenili da sam komunjara i Jugoslaven, ali ja sam radeći za ove radnike bio istinski domoljub. Riješili su me se referendumom. Kasnije su me zvali, ali nisam se vratio. Došli su ljudi koji nisu imali osjećaj za zajedništvo nego koji će malo više ćapiti. Njih su zanimale pare, a ne kolektiv. Poručio bih poduzeznicima – Nećeš biti sretan ako si prebogat u sirotinjskom društvu. Hvala Vam i izvinite što sam Vam malo vremena oduzeo, ali htio sam ovo reći radi mladih naraštaja. Bolja ti je tvoja stina nego tuđi mekani kušin.” – kazao je Antić.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.