STIPE ZRILIĆ OBIŠAO BESKUĆNIKE: Moramo im pomoći riješiti probleme! STIPE ZRILIĆ OBIŠAO BESKUĆNIKE: Moramo im pomoći riješiti probleme!
Oko pet tona krumpira uzgojili su zadarski beskućnici i podijelili pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu hraneći tako oko pet stotina ljudi. Djelo je... STIPE ZRILIĆ OBIŠAO BESKUĆNIKE: Moramo im pomoći riješiti probleme!

Oko pet tona krumpira uzgojili su zadarski beskućnici i podijelili pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu hraneći tako oko pet stotina ljudi. Djelo je to korisnika Prenoćišta zadarskog Caritasa koji svakodnevno rade na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu.
Zemlju im je na korištenje dala Zadarska nadbiskupija, a u sklopu projekta integracija beskućnika u zajednici.
“Rajčice su nam bile najbolje”, istaknuli su ponosno na zajedničkom druženju u povodu Svjetskog dana beskućnika.
Unatoč kiši koja je padala, jutros su se na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu  okupili  župan Stipe Zrilić, pročelnik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije Bernard Maruna, ravnateljica Doma za stare „Sveti Frane“ Marija Pletikosa, novinari, djelatnici Caritasa i naravno oni koju su zaslužni da se 4.000 metara četvornih, nekada zapuštenog područja , pretvorilo u povrtnjak.
Beskućnici su ljudi vrijedni našeg truda i pažnje, istaknula je Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa:
„Prijavili smo se na projekt Ministarstva rada i socijalne skrbi, na tom smo natječaju dobili 140 000 kuna koje smo uložili u ovu zemlju. Ubrali smo prve plodove. Ali projekt je završio, novaca više nema. Mi ne tražimo novce jer naši beskućnici znaju da mogu nastaviti raditi i dalje i da svojim radom mogu napraviti veliku stvar.“
Župan Stipe Zrilić darovao je beskućnicima paket prehrambenih proizvoda te uz ostalo kazao: „Životne okolnosti pojedince dovedu u teške situacije, nekada i bez njihove krivnje i to stanje nisu u mogućnosti sami rješavati  pa im je potrebna pomoć zajednice. U našoj županiji Caritas je nositelj tih aktivnosti kroz vođenje prenoćišta i pučke kuhinje, a i kroz druge projekte kao što je integracija beskućnika u zajednici. Zadarska županija redovito pomaže aktivnosti Caritasa, a tako će raditi i u budućnosti.
Naravno, naš posao je i stvaranje stabilnog i razvijenog društva u kojem će biti što manje beskućnika, odnosno na drugi način socijalno isključenih pojedinaca.“
U početku beskućnici i njihov projekt naišli su na nepovjerenje mještana Bokanjca,  no s vremenom se i to promijenilo pa su Bokanjani kraj poljoprivrednog dobra uredili i dječji park gdje svakodnevno dolaze djeca iz vrtića što je odličan primjer prihvaćanja onih za koje se često čini da su ih svi zaboravili.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.