Stručnjaci iz akvakulture i ribarstva Zadarske županije u posjetu grčkom gradu Patras Stručnjaci iz akvakulture i ribarstva Zadarske županije u posjetu grčkom gradu Patras
Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST u kojem je vodeći partner 5. prosinca sudjelovala je u studijskom... Stručnjaci iz akvakulture i ribarstva Zadarske županije u posjetu grčkom gradu Patras

Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST u kojem je vodeći partner 5. prosinca sudjelovala je u studijskom tzv. cross-field posjetu s temom akvakulture ribarstva u grčkom gradu Patras. Događaj je organizirao Patras Science Park, jedna od ukupno sedam partnerskih institucija u projektu. Osim projektnih partnera, u cross-field posjetu sudjelovale su delegacije iz šest projektnih područja, sačinjene od stručnjaka za ribarstvo i akvakulturu iz javnih institucija i tvrtki. Za ovaj posjet iz sredstava projekta HGK- ŽK Zadar je osigurala sudjelovanje triju stručnjaka za akvakulturu i ribarstvo iz Zadarske županije, koji su uz delegacije iz Italije, Albanije i Grčke imati priliku posjetiti vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Zadarskoj delegaciji koju se predvodili Maša Jurin iz ŽK Zadar, voditeljica projekta i Ivan Jadreško komunikacijski voditelj projekta, pridružili su tako Ivan Župan uime Odjela za poljoprivredu ekologiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Valentina Andrić načelnica Odjela za ribarstvo u Hrvatskoj poljoprivredno- šumarskoj savjetodavnoj službi te Vice Katačić iz tvrtke Kali tuna d.o.o.

Sudionici su za vrijeme boravka u Patrasu imali priliku posjetiti vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Posjetili su FEEDUS, tvrtku kćerku NIREUS grupacije, vodeće svjetske tvrtke u proizvodnji i prodaji mediteranskih akvakulturnih vrsta, potom ribarsku zadrugu “Anagennisi” koja uz ribarstvo razvija ribolovni turizam i edukacije vezane s tradicionalnom arhitekturom i brodogradnjom, te obiteljsku tvrtku “Botargo Stefos“ koja se bavi proizvodnjom i prodajom botarga, delicije od ikre ribe, jedinstveno ulaganje ovakve vrste u Grčkoj i Europi koje će uskoro će biti dalje razvijeno i s namjenskim prostorima za prezentacije i degustacije.

Ovo je drugi od ukupno sedam studijskih posjeta koji se organiziraju u sklopu aktivnosti projekta Program prekograničnih studijskih posjeta, kojemu je cilj povezati razne pomorske dionike iz sedam projektnih područja kako bi unaprijedili svoje međunarodne kapacitete za suradnju u inovacijama.

Projekt BLUE_BOOST Županijska komora Zadar provodi od siječnja 2017. godine, ukupna mu je vrijednost približno 1,5 milijuna, a sufinancira se iz europskog programa Interreg Adrion.
Cilj je projekta BLUE_BOOST jačanje inovacijskog potencijala tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u Jadransko – jonskom području. Partneri iz 7 regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku suradnju te inovaciju pomorskih klastera kroz razmjenu znanja i pristup temeljen na zajednici.

Osim cross-field posjeta u Patrasu se 4. prosinca održao i treći sastanak Upravljačkog odbora projekta, na kojem su uz predstavnike ŽK Zadar sudjelovali projektni timovi ostalih šest partnerskih institucija iz Italije, Grčke i Albanije. Sastanak je vodila Maša Jurin iz ŽK Zadar, koordinatorica projekta BLUE_BOOST, a tema je bio pregled dosadašnjih aktivnosti prema radnim paketima te plan realizacije nadolazećih aktivnosti projekta.

U prostorijama Županijske komore Zadar se u sklopu projekta tijekom prosinca 2018 održava ciklus radionica Blue Labs i Scenario workshops kojima je cilj upoznati sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih vaučera u vrijednosti do 9.000 eura koji će se u sklopu projekta dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenog inovacijskog procesa. Na radionicama sudjeluju mikro, mala, srednja te startup poduzeća iz Zadarske županije koja posluju unutar Plavog sektora koji obuhvaća područja poput ribarstva, brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila, obalnog i morskog turizama, akvakulture, robotike, novih materijale i ostalih.
Kroz radionice prisutni će, između ostalog, imaju priliku upoznati se s izradom poslovnog plana, kreativnim razmišljanjem, razvojem inovacija te novitetima u Plavom sektoru.

Županijska komora Zadar provodi još dva projekta sufinancirana sredstvima Europske unije, 4helix+ i Mistral, također usmjerena na sektor Plavoga gospodarstva kao pokretača ekonomskog razvoja te potencijalnog generatora novih radnih mjesta.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.