Studenti demonstrirali rad skenera izradom 3D modela ljudskog lica Studenti demonstrirali rad skenera izradom 3D modela ljudskog lica
Predavanjima stručnjaka iz Hrvatske, Bocvane, Bosne i Hercegovine i SAD-a danas su na Sveučilištu u Zadru započeli GIS dani 20018. Laboratorij za geoprostorne analize... Studenti demonstrirali rad skenera izradom 3D modela ljudskog lica

Predavanjima stručnjaka iz Hrvatske, Bocvane, Bosne i Hercegovine i SAD-a danas su na Sveučilištu u Zadru započeli GIS dani 20018. Laboratorij za geoprostorne analize (GAL – Geospatial Analysis Laboratory) utemeljen je ove godine, a u tri svoja projekta koristi geoprostorne tehnologije kako bi uz pomoć najsuvremenije opreme i tehnologija precizno utvrdio izgled određenog prostora i predočio ga u posebne modele.
Na današnjem skupu u Studentskom klubu Božo Lerotić tako je demonstriran rada 3D ručnog skenera. Zainteresirani studenti i javnost mogli su pogledati na koji način nastaje računalna slika odabrane osobe te izrada 3D model. Ova tehnologija koristi se u geografiji, drugim znanostima, ali i primjerice u industriji igara za stvaranje određenih likova. U nekoliko minuta rada stvorena je vjerna 3D slika osobe koja se potom uz druge alate može pretvoriti u konkretan oblik.
Predstavljeni su i rezultati studentskih projekata prilikom kojih su korišteni bespilotna letjelica, RTK GPS i drugi uređaji.
Nakon današnjih predavanja GIS dani sutra donose radionice u Centru za krš – vizualizaciju u
Lumion softveru, izradu geografske kartu Hrvatske pomoću GIS-a te GIS u procjeni ugroze vulkanske erupcije – primjer Etne. Udruga studenata geografije Zadar u petak priređuje Geokvizt u Arficana baru, čime će službeno završiti prvi GIS dani.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.